کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر اجتهادی

دانشنامه عمومی

تفسیر اجتهادی نوعی از تفسیر قرآن است.
تدبر و تفکر در آیات قرآن و رسیدن به درک معانی ومقاصد آن
استفاده از روایات تفسیری (روایات جنبه ارشادی دارند)
روایات در ذیل آیات به عنوان یکی از مقدمات ضروری، در توضیح معانی آیات
مفسر باید در همه شرائط تفسیر ممارست کافی داسته باشد.
اندیشمندان علوم قرآنی دلایلی برای اثبات صحت تفسیر اجتهادی ذکر می نمایند
عباسعلی عمید زنجانی، مبانی وروشهای تفسیر قرآن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کوشش برای تبیین آیات قرآن و استنباط معارف آن بر اساس منابع گوناگون و عقل را تفسیر اجتهادی گویند.
تفسیر اجتهادی کامل ترین و جامع ترین روش تفسیر قرآن است. اجتهاد از ریشه «ج ه د» (جُهْد یا جَهْد) در لغت به معنای به کار بردن تمام توان برای رسیدن به مقصد است. از نظر اصطلاحی بیشتر در فقه به کار می رود و به معنای توانایی بر استنباط و استخراج احکام شرعی و فقهی از ادله چهارگانه (کتاب، سنت، اجماع و عقل) است.
معانی
برای اجتهاد در تفسیر معانی متعددی بیان شده است که کامل ترین آن عبارت است از به کار بردن همه توان در تحصیل حجت بر معنا و مراد و به بیان دیگر اجتهاد در تفسیر کوشش برای فهم و تبیین معانی و مقاصد آیات بر اساس شواهد و قراین معتبر است. تفسیر اجتهادی را عقلی یا عقلی و اجتهادی یا تفسیر به رأی (: به اجتهاد) یا درایی نیز نامیده اند. ذهبی تفسیر اجتهادی را در برابر تفسیر روایی (محض و غیر محض) قرار داده و تفاسیری همچون طبری و صافی را روایی معرفی کرده است.
روش شناسی
این نوع تفسیر در واقع مقابل تفسیر نقلی (محض) است که محققان اساس آن را دخالت عقل و دقت نظر در نصوص دینی می دانند و نام گذاری های گوناگون نیز بر همین اساس است، به همین جهت در تعریف تفسیر اجتهادی گفته اند: روشی است که بر دقت و درایت و فهم تکیه دارد، در حالی که مفسر از روایات تفسیری، ادوات، شرایط، منابع و ابزار تفسیر نیز غافل نیست. آیة الله معرفت نیز بر این باور است که تکیه تفسیر اجتهادی بر عقل و نظر بیش از نقل و اثر است، زیرا مناط در نقد و نظریه پردازی راهنمایی عقل و فکر نیرومند است و به صرف منقولات (آثار و اخبار) تکیه و اعتماد نمی شود.
تفاوت با تفسیر به رأی
...


کلمات دیگر: