کلمه جو
صفحه اصلی

موزامبیک

فارسی به انگلیسی

mozambique

Mozambique


فرهنگ فارسی

جمهوری خلق کشوری در شرق افریقا که ۹۴۴۴٠٠٠ نفر سکنه دارد . تا ۱۹۷۵ م . تحت سلطه پرتقال بود و در این سال استقلال یافت . پایتختش لورنسو مارک نام دارد و تنگه موزامبیک آن را از ماداگاسکار جدا می ساخت . واسکوداگامادر ۱۴۹۸ آن را کشف کرد و پرتقالیان در ۱۵٠۵ آن را مستعمره خویش ساختند . با وجود هوای مرطوب و نامساعدی که دارد عده زیادی اروپایی و آسیایی در آنجا زندگی می کنند . محصولات عمده اش شکر پنبه کوپرا موم زغال سنگ طلا نقره و اورانیوم است .

لغت نامه دهخدا

موزامبیک. [ م ُ زام ْ ] ( اِخ ) ناحیتی در شرق افریقا که 6500000 تن سکنه دارد. سابقاً مستعمره پرتغال بود. در سال 1951 م. به صورت کنونی درآمد. واسگوداگاما در سال 1498 م. آن را کشف کرد و پرتغالیان در 1505 آن را مستعمره خویش ساختند. محصولات عمده اش شکر و پنبه و طلا و نقره و زغال سنگ و اورانیوم است.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۵°۵۷′ جنوبی ۳۲°۳۵′ شرقی / ۲۵٫۹۵۰°جنوبی ۳۲٫۵۸۳°شرقی / -25.950; 32.583موزامبیک در جنوب قاره آفریقا   نقشه سیاسی   نقشه ناهمواری ها   دید ماهواره ای از موزامبیک
موزامبیک (به پرتغالی: Mozambique) با نام رسمی جمهوری موزامبیک کشوری است در جنوب آفریقا. پایتخت آن ماپوتو است.جمعیت این کشور در سال ۲۰۰۹ میلادی نزدیک به ۲۳ میلیون نفر بود. زبان رسمی این کشور پرتغالی و واحد پول آن متیکال موزامبیکی است.
این کشور از شمال با تانزانیا، از شمال غرب با مالاوی و زامبیا، از غرب با زیمبابوه و از جنوب غرب با سوازیلند و آفریقای جنوبی همسایه است. در شرق این کشور اقیانوس هند قرار دارد.
۵۶ درصد از مردم موزامبیک مسیحیان، و حدود ۱۸ درصد مسلمانان هستند.

دانشنامه آزاد فارسی

موزامبیک (Mozambique)
ماپوتو، ماپوتو، موقعیت. کشور موزامبیک در افریقای جنوب شرقی و در ساحل غربی تنگۀ موزامبیک و بین کشورهای مالاوی و تانزانیا در شمال، تنگۀ موزامبیک در شرق، جمهوری افریقای جنوبی و سوازیلند در جنوب و جنوب غربی، و زیمبابوه و زامبیا در غرب واقع است. ۷۹۹,۳۸۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهر ماپوتو است.سیمای طبیعی. این کشور که در انتهای جنوبی کافت بزرگ افریقا واقع است، از یک جلگۀ ساحلی و بلندی های غربی و شمالی تشکیل شده است که رودخانه های متعددی آن را قطع می کنند. عرض جلگۀ ساحلی در جنوب به حداکثر خود می رسد و رو به شمال رفته رفته از پهنای آن کاسته می شود. ارتفاعات غربی، که رو به غرب بر بلندی آن ها افزوده می شود، مرز این سرزمین با کشورهای افریقای جنوبی، زیمبابوه، زامبیا، و مالاوی را تشکیل می دهد و در شمال به مرز کشور تانزانیا ختم می شود. بلندترین نقطۀ کشور، کوه مالانجه با ارتفاع ۳,۰۰۲ متر، در مرز کشور مالاوی و در همین ارتفاعات جا دارد. کوه بینگا، با ارتفاع ۲,۴۳۶ متر، واقع در مرز زیمبابوه، دومین کوه بلند آن است. رودخانه های مهمی چون زامبزی، لوجندا، لوریو، ساوی، و لیمپوپو، که از غرب به شرق جریان دارند، این کشور را مشروب می کنند. شهر ماپوتو در جنوب کشور و در ساحل خلیج دلاگوآ، یکی از بهترین لنگرگاه های سواحل شرقی افریقا، جای دارد و ناکالا از دیگر بندرهای ساحل شمالی آن است. کشور موزامبیک به ۱۱ استان تقسیم می شود و مهم ترین شهرهای آن عبارت اند از پمبا، شای شای، اینیامبانه، نامپولا، بیرا، تِیته، و کلیمانه. کرانه های این کشور را، در حد فاصل شهر ماپوتو تا دهانۀ رود زامبزی، سواحل شنی با باتلاق های پوشیده از درختان کرنا و چندل تشکیل داده است؛ بقیۀ سواحل را شن و صخره های ساحلی فراگرفته است و جزیرک های چندی در آب های ساحلی آن دیده می شوند. اقلیم موزامبیک نیمه استوایی است و فصل خشک آن معمولاً از خرداد تا شهریور به درازا می کشد. در مجموع، دما و میزان بارندگی آن از شمال به جنوب رو به کاستی می رود. میانگین دمای شهر ماپاتو در دی ماه۲۵.۶ درجۀ سانتی گراد، در تیرماه۱۸.۳ درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۷۶۰ میلی متر است. کشور موزامبیک از جنگل های پهناوری پوشیده شده، اما چوب بری و جنگل زدایی و نیز جنگ های داخلیِ سال های اخیر آسیب های جدی به محیط زیست این کشور وارد کرده است. حیات وحش کشور موزامبیک را پستاندارانی چون کرگدن سفید، زرافه، گراز، انواع میمون، و نیز پرندگانی مانند فلامینگو، دُرنا، و لَک لَک تشکیل می دهند.
اقتصاد. موزامبیک از فقیرترین کشورهای افریقای جنوبی است و اقتصاد آن کاملاً به کشاورزی، ماهی گیری و صنایع سبک وابسته است. دانه های روغنی، پنبه، نیشکر، نارگیلِ خشک، مرکبات، میگو، و خرچنگ اقلام صادراتی آن را تشکیل می دهند و مواد غذایی از مهم ترین اقلام وارداتی آن است. وجود مگس تِسه تِسه، ناقل بیماری مر گ آور خواب، در بعضی نواحی کشور مانع استفاده از چراگاه های سراسری گردیده و موجب رکود دامداری شده است. منابع زیرزمینی موزامبیک عمدتاً دست نخورده و کاوش نشده باقی مانده و به استخراج زغال سنگ، آهک، و نمک منحصر است. صنعت موزامبیک بیشتر بر فرآوری مواد خام داخلی استوار است و ماشین آلات، مواد شیمیایی، و قطعات یدکی جزو اقلام وارداتی آن به شمار می آیند. اعزام هزاران کارگر به جمهوری افریقای جنوبی یکی از منابع درآمدزای کشور موازمبیک محسوب می شود.
حکومت و سیاست. نظام حاکم بر کشور موزامبیک جمهوری چندحزبی با یک مجلس قانون گذاری است. رئیس جمهور، عالی ترین مقام این کشور، برای مدت ۵ سال و با آرای مستقیم مردم انتخاب می شود. پارلمان یا مجلس ملی این کشور از ۲۵۰ عضو تشکیل شده که آنان نیز برای مدت ۵ سال انتخاب می شوند و رهبر حزب اکثریت نخست وزیری کشور و تشکیل هیئت دولت را برعهده دارد.
مردم و تاریخ. جمعیت کشور موزامبیک حدود ۲۰,۵۷۹,۲۶۵ نفر است (۲۰۰۷) و تراکم نسبی آن به۲۵.۷ نفر در کیلومتر مربع می رسد. روند افزایش جمعیت این کشور۱.۷ درصد است و اقوام ماکوا و تسونگا ۷۰ درصد از جمعیت آن را تشکیل می دهند و ۴۸ درصد از مردم آن از باورهای سنتی و قبیله ای پیروی می کنند. ۷۱ درصد از مردم این کشور در روستاها به سر می برند و زبان رسمی آنان پرتغالی است. واسکو دو گاما، دریانورد معروف پرتغالی، در ۱۴۹۸م به موزامبیک رسید؛ در آن زمان بازرگانان و سوداگران عرب و سواحیلی در آن جا به فعالیت و دادوستد و برده داری مشغول بودند. پرتغالی ها چند ماندگاه در کرانه های موزامبیک تأسیس کردند و تا ۱۷۵۲، از مستعمرۀ خود در گوآ (هندوستان) به ادارۀ آن پرداختند و به خریدوفروش برده که بازار گرمی داشت مشغول شدند و موزامبیک را در ۱۹۵۱ به یکی از استان های فرادریایی (ماوراء بحار) پرتغال مبدل کردند. ناخشنودی و خشم مردم از استعمارگرانِ بیگانه، جنبش های استقلال طلبانۀ آنان را پایه گذاری کرد و به شورش و انقلاب ۱۹۶۰ منجر شد که با خشونت بسیار سرکوب گردید و سرانجام، در آوریل ۱۹۷۴، پس از سقوط دولت خودکامۀ سالازار در پرتغال مذاکره میان رهبران پرتغال و موزامبیک آغاز شد و جمهوری خلق موزامبیک در ۲۵ ژوئن ۱۹۷۵ استقلال خود را رسماً اعلام کرد.

نقل قول ها

موزامبیک با نام رسمی جمهوری موزامبیک، کشوری در جنوب شرقی آفریقا.
• «پرچم کنونی : پرچم موزامبیک از لحاظ قرار گرفتن رنگ ها با پرچم سایر کشورها تفاوت اساسی دارد . رنگ های سبز، قرمز، سیاه و زرد که معمولاً در پرچم کشورهای آفریقایی وجود دارند و نشانهٔ زمین، انقلاب برای استقلال، سیاه پوست بودن مردم و ثروت معدنی این کشورهاست، در پرچم موزامبیک از یک نقطه در بالا سمت چپ پرچم آغاز شده و همچون اشعه های خورشید به طرفین پرچم کشیده شده اند و در حدِّ فاصل رنگ های مذکور، رنگ سفید آن ها را از یکدیگر جدا می کند.در بالای سمت چپ پرچم کشور موزامبیک، علامت رسمی این کشور دیده می شود که در داخل یک چرخ دندهٔ یک تفنگ، یک کج بیل، یک کتاب و یک ستارهٔ قرمز مشاهده می گردد. در پرچم موزامبیک چرخ دنده نشانهٔ صنایع کشور است و تفنگ نشانهٔ دفاع می باشد، کج بیل برای کشاورزی به کار رفته و کتاب نشانهٔ آموزش و پرروش می باشد. این پرچم، پرچم جبههٔ آزادیبخش موزامبیک بنام فره لیمو بوده است که در سال ۱۹۷۵م بعد از کسب استقلال به عنوان پرچم رسمی کشور پذیرفته شده است.» در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م -> رسول خیراندیش

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] موزامبیک کشوری است در جنوب آفریقا. مسلمانان ۴۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. اغلب مسلمانان موزامبیک اهل سنت هستند و از مذهب شافعی تبعیت می کنند. گروهی از شیعیان ساکن این کشور اسماعیلی مذهب و گروهی دیگر شیعه دوازده امامی هستند.
مسلمانان ۴۰٪ جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. ۳۰٪ جمعیت این کشور مسیحی و بقیه پیرو ادیان محلی هستند. مسلمانان اهل سنت این کشور از مذهب شافعی تبعیت می کنند. گروهی از شیعیان ساکن این کشور اسماعیلی مذهب و گروهی دیگر شیعه دوازده امامی هستند.
نخستین شیعیان ساکن در این کشور مهاجرانی از هند بودند.این افراد پیش از سال ۱۹۷۵ م. به این کشور آمدند و جزو شیعیان خوجه بودند. اما فعالیت تبلیغی شیعیان در فاصله بین سال های ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۵ م. در این کشور آغاز شد.

جدول کلمات

ماپوتو


کلمات دیگر: