کلمه جو
صفحه اصلی

جلال الدین همایی

دانشنامه عمومی

جلال الدین همایی (زادهٔ ۱۳ دی ۱۲۷۸ در اصفهان – درگذشتهٔ ۲۹ تیر ۱۳۵۹ در تهران) نویسنده، ادیب، شاعر، ریاضی دان و تاریخ نگار معاصر است. همایی قرآن را از حفظ داشت و در شعر تخلصش «سنا» بود. او با جفر، اسطرلاب و نجوم قدیم نیز آشنا بود.وی نوه همای شیرازی است.
مصباح الهدایة و مفتاح الکفایة، تصوف اسلامی تألیف عزّالدین محمود کاشانی (تصحیح و تعلیقات) ۱۳۲۵
تاریخ ادبیات ایران ۱۳۴۶
تفسیر مثنوی مولوی ۱۳۴۹
فنون بلاغت و صناعت ادبی ۵۴
مولوی نامه ۱۳۵۴
اسرار و آثار واقعه کربلا ۱۳۵۷
دیوان عثمان مختاری (تصحیح) با حواشی بسیار مفید
مختاری نامه (مقدمه مفصل دیوان عثمان مختاری که به صورت جداگانه منتشر شده است)
التفهیم لاوائل صناعه التنجیم ابوریحان بیرونی (تصحیح)
تصوف در اسلام نگارش ۱۳۱۴ و چاپ ۱۳۶۲
تاریخ علوم اسلامی ۱۳۶۴، تقریرات ۱۳۴۸
دیوان سنا ۱۳۶۴
غزالی نامه (شرح حال مفصل امام محمد غزالی)
فنون بلاغت و صناعات ادبی
تاریخ اصفهان، در هفت مجلد بزرگ، شامل تاریخ و جغرافیا و رجال و ابنیه و عمارات و مقابر و زبان و عادات و رسوم اصفهان از قدیمی ترین ایام تاریخی تا عهد حاضر
ابوریحان نامه، کتابی مفصل در شرح حال ابوریحان بیرونی و عقاید و افکار و آراء وی
مشارکت در تدوین دستور زبان فارسی "پنج استاد"
همایی در خانواده ای اهل ادب در اصفهان و محله قدیمی پاقلعه (از محلات جنوب شرقی قدیم اصفهان) متولد شد. پدر جلال الدین همایی، میرزا ابوالقاسم محمدنصیر فرزند همای شیرازی بود.نخستین معلمان همایی پدر و مادرش بودند. وی مقدمات فارسی و عربی را نزد پدر و عموی خود آموخت. بنا به گفته خود همایی در شرح حالی از خود وی نحوه صحیح خواندن آیات قرآن و ابیات حافظ و سعدی را از مادر و پدر خود در دوران کودکی فراگرفته است.
وی به مدرسه حقایق در محله مشیر یخچال و سپس به مدرسه قدسیه در محله درب امام اصفهان راه می یابد و مقدمات ریاضیات و علوم صرف و نحو عربی را یادمی گیرد. سپس به اقامتی بیست ساله در نیم ور (نیم آورد) در جهت طلبگی در حضور افرادی چون آقا شیخ علی یزدی، آقا سیدمحمدکاظم کرونی اصفهانی و آقا سیدمهدی درچه ای، دست می زند و به فقیهی صاحب اجازه بدل می شود. گفتنی است که در این دورهٔ بیست ساله، علاوه بر افزایش سطح علمی، به واسطه سختی ها و مشقاتی که در اثر زندگی همراه با تنگدستی برایش پیش می آید، او به فردی مهذّب و ساده زیست و متواضع بدل می شود. در سال های بعد، همین دوره است که به کمک او می آید و به مدت ۱۲ سال به تدریس درس فقه در دوره های لیسانس و فوق لیسانس دانشکده حقوق دانشگاه تهران می پردازد؛ و نیز اثرات همین دوره است که بعدها منجر به تألیف «غزالی نامه» در شرح و توصیف احوال امام محمد غزالی از زبان همایی می شود.
در اواسط دوران تحصیل به جهت نیاز مالی و به جهت علاقه درونی همایی روی به تدریس می آورد و تا سال ۱۳۰۸ مرتضی اردکانی و جعفر آل ابراهیم ده کردی را تربیت می کند. سپس به دعوت ضیاءالدین جناب در پی تأسیس مدرسه متوسطه اصفهان، به تدریس دروس فقه و فلسفه و عربی در مقطع دوم دبیرستان می پردازد و شاگردانی چون تقی فاطمی (استاد نامدار ریاضی)، محمد نصیری (رئیس سابق دانشکده حقوق)، کمال الدین جناب (استاد فیزیک) و حسین عریضی (رئیس سابق دبیرستان ادب اصفهان) را پرورش می دهد.

نقل قول ها

جلال الدین همایی با تخلُّص سنا (۲۱ ژانویه ۱۹۰۰، اصفهان – ۲۰ ژوئیه ۱۹۸۰، تهران) ادیب فارسی، آموزگار، شاعر، ریاضی دان و تاریخ دان ادبی ایرانی بود.
• «تاریخ علمی و ادبی هر ملتی همچون سلسله ای است به هم پیوسته که اگر حلقه ای از آن مفقود شد پیوند این سلسه و در حقیقت رشتهٔ حیات معنوی و فرهنگی که کارنامهٔ افتخارات و سرمایهٔ بقاء و رشد ملّی است از هم گسیخته و پایهٔ کاخ مدنیّت آن قوم متزلزل و منهدم می شود. زیبان ها و خلل های بی شمار که از گسسستن این رابطه به پایه و دستگاه وحدت و سعادت یک ملّت می رسد جبرانش به هیچ وجه میسر نخواهد بود.»• «آثار و نتایج زیان بشخ بی حد و حصر که از فقدان آثار علمی و ادبی برای ملل و اقوام عالم اتفاق می افتد، هزار بار از حلقه های مفقوده در فرضیات طبیعی محسوس تر و آشکارتر است.»• «اگر کتب و مؤلفات فارسی در اثر تهاجمات و تعدیات اقوام بیگانه و به واسطهٔ اختلافات سیاسی و مذهبی خانمان برانداز داخلی و ضعف تشکیلات اجتماعی و طرز حکومت های متغلّب و تغییر و تبدیل سریع دولت های مخالف یکدیگر و بی اعتنایی و لاابالی گری گذشتگان در حفظ آثار نفیس ملّی از میان نرفته و لا اقل یک دهم از آن همه آثار در دست بود، اکنون ایرانیان از حیث دانش و فرهنگ در ردیف ثروتمندترین ملل متمدن جهان بودند.»• «بیشتر بدبختی ها و سیه روزی های ما نتیجهٔ مستقیم انقلابات و حوادث سیاسی و علل و اسباب دیگر داخلی و خارجی است که منتهی به انقطاع رشتهٔ تمدن و فرهنگ ملّی و منجر به فقدان آثار و اسناد و مدارک علمی و ادبی قدیم ما گردید.»• «احیای هر اثری از آثار علمی و ادبی قدیم در حُکمِ یافتن حلقهٔ مفقوده ای است که شیرازهٔ ادبیات و سلسلهٔ حیات معنوی و فرهنگی ما را بهم پیوند می دهد، هم راه تحقیق و تتبُع در آثار فرهنگی و به دست آوردن مسیر تحوّلات ادبی و مدنی و فحص و بحث در لعت و دستور و معنای و بیان زبان را هموار می سازد، و هم طریق ابتکار و میزان و مقیاس برای تشخیص و تمییز دادن ابتکار از تکرار به دست می دهد.»• «بزرگترین خدمت به ملّت ایران و فرهنگ ایرانی، احیای آثار مهمِ گذشتگان است.»• «ملتی که آثار قدیم خود را در طاقِ نِسیان بیندازد مَثَلش مَثَلِ مرد کاملی است که همهٔ تجارب و دانسته های گذشتهٔ خود را فراموش کند، چنین مردی اگر صدسال عمر کرده باشد هنوز کودک نادادن است.»مقدمه بر -> مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه
• «تصحیح «التفهیم»ابوریحان توسط او، باعث شد تاییدهای ستایش آمیزی از سید حسن تقی زاده و علامه محمد قزوینی دریافت کند. کتابی که استاد همایی به مدت پنج سال متوالی و روزی ۱۵ ساعت، تلاش علمی صرف آن کرده بود و علامه قزوینی دربارهٔ این اثر ارزشمند برای همایی جوان آن روزها نوشته بود: «وقتی کتاب التفهیم شما به دستم رسید و مطالعه ای کردم، سجده شکر به جای آوردم که هنوز ایران از دانایان کارآمد تهی نمانده است.» اطلاق عنوان علامه بر استاد همایی، شایسته او بود.»، ۱۳۹۵ -> مهرداد نصرتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جلال الدین همایی از اساتید معاصر در دانشگاه تهران بوده و تدریس دروسی چون صناعات ادبی و مطول تفتازانی را بر عهده داشتند.
«جلال الدین همایی» متخلص به «سنا» در ۱۳ دیماه ۱۲۷۸ ش، در اصفهان ، به دنیا آمد. او فرزند میرزا ابوالقاسم متخلص به طرب، نواده همای شیرازی شاعر قرن سیزدهم است. همایی علوم مقدماتی را نزد پدر و خواندن قرآن ، ادعیه ماثوره، گلستان و غزلیات حافظ را نزد مادرش فراگرفت و فنون شعری را نزد عموی خود میرزا محمد سها آموخت. در سال ۱۳۲۶ به مدرسه قدسیه اصفهان رفت و تحصیلات جدید را در آن مدرسه به پایان رسانید. همایی در اواخر سال ۱۳۲۸ به مدرسه نیماورد اصفهان رفت و حدود بیست سال به تحصیل علوم اسلامی پرداخت.
فعالیتها
وی از سال ۱۳۰۰ ش تدریس در مدارس جدید و دانشگاه را آغاز کرد. ابتدا وارد مدرسه صارمیه شد و دروس دبیرستان را تدریس می نمود. در سال ۱۳۰۷ به تهران آمد و به استخدام وزارت معارف (آموزش و پرورش) درآمد و به تبریز منتقل شد. در سال ۱۳۱۰ دوباره به تهران منتقل و در دبیرستان دارالفنون به تدریس پرداخت. از سال ۱۳۱۹ تدریس در دانشسرای عالی و کلاس روزنامه نگاری دانشکده حقوق را برعهده گرفت. وی در دانشگاه در دوره های لیسانس، فوق لیسانس و دکترا، دروسی چون صناعات ادبی و مطول تفتازانی را تدریس می کردند، تا این که در سال ۱۳۴۵ از کار رسمی دانشگاهی کناره گیری و بازنشسته گردید. فعالیت های علمی و ادبی وی شامل موارد ذیل می باشد: شرکت در انجمن های ادبی، شرکت در کنگره فردوسی سال ۱۳۱۳، همکاری در تدوین لغت نامه دهخدا ، عضویت در فرهنگستان، شرکت در نخستین کنگره نویسندگان در ۱۳۲۵، شرکت در کنگره ابن سینا در سال ۱۳۳۳، سفر به بیروت جهت افتتاح کرسی زبان فارسی در سال ۱۳۳۴ و عضویت انجمن تحقیق در ادبیات و زبان های خارجه.
وفات
وی در سال ۱۳۵۹ از دنیا رفت و در تکیه لسان الارض اصفهان به خاک سپرده شد.
آثار
...


کلمات دیگر: