کلمه جو
صفحه اصلی

شرایط توبه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] توبه، بازگشت خدا به انسان و انسان به خداست، برای توبه واقعی شرایطی هست که پشیمانی از جمله آن هاست. امام علی (علیه السلام) در نهج البلاغه برای توبه کننده شرایطی را ذکر می کنند که در ذیل به آن ها اشاره ای خواهیم داشت.
اگر پدر و مادر، طفل خویش را که محصول زندگی آنان است، در معرض انحراف و تباهی و اتلاف ببینند، در مقام چاره و اصلاح او بر می آیند. اصولاً هر صانعی نسبت به مصنوع خویش حساسیّت دارد و هنر و کمال خود را در آن متجلّی می بیند و برای حفظ آن کوشش لازم را مبذول می دارد.
تمثیل معروف
از تمثیل های معروف است که «کسی کوزه ای از کوزه گری خرید و آن را در حضور او شکست! این عمل چند بار تکرار شد و خشم کوزه گر را برانگیخت! خریدار گفت: چرا نگران می شوی! من وجه کوزه های شکسته را به تو پرداخت می کنم! کوزه گر گفت: درست است، ولی شکستن مصنوع من در حضور من که برای آن زحمت فراوان کشیده و کمال و سلامت آن را می خواهم، سخت ناراحت کننده است!»خداوند متعال، از پدر و مادر به انسان مهربان تر است و از هر صانع نِسبی نسبت به مصنوع خویش حساس تر می باشد؛ زیرا علاوه بر اینکه انسان را بر فطرت توحید و پاکی آفریده، او را «مَثَلَ» خود قرار داده، تا با نمایش آثار قدرت و حکمت خویش در این مخلوق، کرامت خویش و تکامل انسان را به سامان رساند.
راه رسیدن به تکامل
خداوند راه رسیدن به این تکامل را در آیه: «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْاِنْسَ اِلاَّ لِیَعْبُدُونَ». بیان فرموده است. درباره راز خلقت و فلسفه عبادت هم امام حسن مجتبی (علیه السّلام) فرموده است: «انَّ اللهَ عزَّوجلَّ، بِمَنِّهِ و رَحمَتِه لَمّا فَرَضَ عَلَیکُم الفرائِضَ لَم یَفرِض ذلکَ عَلیکُم لِحاجةٍ مِنهُ الیهِ، بَل رَحمَةً مِنهُ...» خداوند بلند مرتبه (به خاطر رحمت و منتش بر بندگان) واجبات را نه به خاطر نیازش به آن ها بربندگان واجب نمود بلکه به سبب رحمتی بود، از جانب او؛من نکردم خلق، تا سودی کنم بلکه تا بر بندگان جودی کنم.
راه چاره
...


کلمات دیگر: