کلمه جو
صفحه اصلی

تحری حقیقت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تحری حقیقت (بهائیت). واژه تحری به معنای «درنگ کردن در طلب امر» و نیز به معنای «حقیقت جوئی» به کار می رود و واژه حقیقت به معنای حق، راستی، درستی و هر چیز اصیل است.
تحری حقیقت در اصطلاح به معنای "تلاش برای یافتن حقیقت" است و به این معناست که انسان تامل نموده و بدون شتابزدگی در پی تحصیل حقیقت و درستی و اصل دین به کاوش بپردازد.سران بهائیت برای تبلیغ افکار و نظریات خویش، اصولی را با نام تعالیم دوازده گانه مطرح نموده اند که اولین و مهمترین آن اصول، تحری حقیقت می باشد.لذا با توجه به تبلیغات وسیع بهائیت و مورد توجه قرار دادن این اصل توسط آنان به توضیح این اصل – تحری حقیقت – می پردازیم.
تحری حقیقت در آثار رهبران بهائی
یکی از مهمترین فعالیت های عباس افندی نشر امر «در بهائیت به تعالیم بهائیت "امر" گفته می شود و مقصود از نشر امر انتشار و تبلیغ تعالیم و تفکرات حسینعلی نوری است.» در بلاد غرب بود؛ او از سال ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۳ میلادی از طریق مصر به اروپا و آمریکا رفت و در بین راه طی این سه سال با سخنرانی های متعدد این تعالیم را ابلاغ کرد و پس از برگشت بنا داشت مسافرتی به هند برود که عمرش کفاف نداد.در طول این مسافرت به بلاد غرب و طی این سخنرانی ها ۱۲ اصل و تعلیم را از لابلای نوشته ها و گفته های حسینعلی، استخراج نموده به عنوان تعالیم دوازدگانه برای آئین بهائیت پایه گذاری نمود که البته بسیاری از این تعالیم در آثار حسینعلی یافت نمی شود و خود عبدالبهاء آنها را ساخته است ولی به هرحال به عقیده بهائیان این دوازده اصل، اساس عقاید بهائیان است. اولین و مهمترین اصل در این اصول اصل تحری حقیقت است. این اصل و تعلیم را عباس افندی (عبدالبهاء) به مناسبت های مختلف تبیین نموده که به عنوان شاهد چند مورد آن ذکر می شود: عباس افندی حقیقت را هدایت الهی و یکی از فضائل عالم انسانی معرفی می نماید و بزرگترین وظیفه انبیاء الهی را اعلام حقیقت در جهان بر می شمرد. «حقیقت، وحدت عالم انسانیست، حقیقت محبت بین بشر است حقیقت اعلان عدالت است، حقیقت هدایت الله است، حقیقت فضائل عالم انسانیست. انبیای الهی جمیعا منادی حقیقت بودند و جمیع متحد و متفق بودند. هر پیغمبری مژده بخلف خویش داد هر خلفی تصدیق سلف نمود موسی خبر از مسیح داد. مسیح تصدیق موسی کرد. حضرت مسیح خبر از محمد داد، حضرت محمد تصدیق مسیح و موسی نمود جمیع با یکدیگر متحد بودند، ما چرا اختلاف کنیم ما امت آن نفوس مقدسه هستیم»در جایی دیگر می گوید: «اما بهاء الله فرمود تقلید جائز نیست تحری حقیقت باید بشود»
نقادی افندی از تقلید
ایشان در نطقی در مجمع بهائیان لندن ضمن معرفی تحری حقیقت به عنوان اولین اصل از تعالیم خود تقلید را عامل نزاع و جدال بیان می نماید «(اولا) تحری حقیقت زیرا جمیع ملل بتقالیدی عامیانه تشبث نموده اند و از این جهت با یکدیگر در نهایت اختلاف و غایت نزاع و جدالند، اما ظهور حقیقت کاشف این ظلمات است و سبب وحدت اعتقاد، زیرا حقیقت تعدد قبول نکند»او در پاریس با حضور تعدادی از احباب و غیره (٢١ اکتوبر ١٩١١) نیز علم را به عنوان یک حقیقت عامل اتحاد بین فرق و ادیان مختلف معرفی می کند «از جمله اساس دین الهی تحری حقیقت است که جمیع بشر تحری حقیقت کنند چون حقیقت واحد است جمیع فرق عالم راجمع میکندحقیقت علمست اساس ادیان الهی علم است علم سبب اتحاد قلوب می شود»عبدالبهاء نیز چنین می گوید: «(اول اساس بهاء الله تحری حقیقت است) یعنی باید نفوس از تقالیدی که از آباء و اجداد موروث مانده منزه و مقدس گردند»
عقیده بهائیان در مورد حقیقت
...


کلمات دیگر: