کلمه جو
صفحه اصلی

النقض

دانشنامه عمومی

بعض مثالب النواصب فی نقض بعض فضائح الروافض که به نام خلاصه «النقض» معروف است، کتابی است کلامی که در پاسخ به کتاب «بعض فضائح الروافض» و در دفاع از عقاید شیعه امامیه در قرن ششم توسط عبدالجلیل قزوینی رازی نگاشته شده است.
شب های پیشاور
الالفین
احقاق الحق
عبقات الانوار
قاضی نورالله شوشتری
تبصره العوام
سیدمرتضی رازی
المراجعات
دلایل الصدق
عبقات الانوار
الغدیر (کتاب)
مجالس المومنین
کتاب حاوی اطلاعاتی تاریخی و جغرافیایی نیز می باشد.
این کتاب سید جلال الدین حسینی، معروف به محدث ارموی (و بخش هایی پس از درگذشت او توسط فرزندنش علی محدث) طی سالهای ۱۳۲۸ تا ۱۳۵۸ تصحیح و توسط انتشارات انجمن آثار ملی تهران، منتشر گردید.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] النقض (کتاب). نقض (النقض)، کتاب، اثری در تبیین و اثبات عقاید امامیه و رد اتهامات مخالفان و در نقض کتاب بعض فضائح الروافض است که به فارسی نوشته شده است و این اثر نوشتۀ عبدالجلیل قزوینی رازی است که در حدود سال ۵۶۰ بوده است.
نام اصلی کتاب، بعض مثالب النواصب فی نقض بعض فضائح الروافض است، اما به «نقض» شهرت دارد. مؤلف کتاب، نصیرالدین ابوالرشید عبدالجلیل بن ابی الحسین بن ابی-الفضل قزوینی رازی (که کنیۀ او را ابوالراشد نوشته است)، از واعظان و عالمان امامی مذهب ساکن ری بوده و تصنیفاتی نیز داشته است، از جمله کتاب السؤالات و الجوابات در هفت جلد (که نوشته در پشت نسخه ای از نقض، مؤلف آن با عباراتی همچون صدر الامام، رکن الاسلام، سلطان العلماء و ملک الوعّاظ وصف شده است). قزوینی کتاب نقض را در رد کتابی به نام بعض فضائح الروافض نوشته، که نویسنده ای سنی مذهب، ساکن ری، در محرّم سال ۵۵۵ تألیف آن را به پایان برده و ظاهراً تا سال ۵۵۹ به تکمیل آن مشغول بوده است.
← نام نویسنده
نسخه ای از بعض فضائح الروافض در ربیع الاول سال ۵۵۶ به دست قزوینی رسید و وی بی درنگ به تألیف ردیۀ خود بر آن پرداخت (برای شرح دستیابی قزوینی به این کتاب و آغاز تألیف نقض). ظاهراً مؤلف بعض فضائح الروافض تا سال ۵۵۹ به تکمیل کتاب خود مشغول بوده و قزوینی نیز اضافات بعدی او را به نسخۀ خود منتقل کرده است. بنا بر برخی اشارات موجود در نقض، قزوینی تألیف نقض را پیش از سال ۵۶۶ به پایان برده است. قزوینی دیباچۀ کتاب خود را به نام امام دوازدهم شیعیان، مهدی بن الحسن العسکری، امام روزگار، کرده و عقیده داشته وجود عالم به واسطۀ بقای اوست. پس از دیباچه، قزوینی تا پایان کتاب، عبارات بعض فضائح را عیناً نقل کرده و در ذیل هر بخش بدان پاسخ گفته است.
تشریح اثبات عقاید امامیه
چون مطالب بعض فضائح الروافض جنبۀ جدلی داشته، مباحث نقض نیز، به تبع آن، بیشتر حاوی نقد تاریخی است تا مباحث و استدلالات کلامی صرف. با این همه، قزوینی به قصد پاسخگویی به مطالب بعضی، به تبیین و تشریح و اثبات عقاید گوناگون امامیه پرداخته است، از جمله به موضوعات اعتقادی ای چون توحید و معاد و امامت ، تحلیل تاریخی و اعتقادی ماجرای جانشینی پیامبر و جایگاه نص در امامت، اثبات نقلی مهدویت ، رجعت، علت اطلاق عنوان «قطعی» بر امامیه، متعه ، تقیه ، رد وجوب نماز جمعه در عصر غیبت ، مسئلۀ «حی علی خیر العمل» در اذان و ایمان ابوطالب . همچنین مباحث دیگری را، مانند نقد احادیث منقول از ابوهریره و انس بن مالک، در لابلای پاسخگویی های نقض می توان یافت.
← انواع رد کردن قزوینی
...


کلمات دیگر: