کلمه جو
صفحه اصلی

ابوبکر وراق

فرهنگ فارسی

از بزرگان مشایخ صوفیه

لغت نامه دهخدا

ابوبکر وراق. [ اَ بو ب َ رِ وَرْ را ] ( اِخ ) محمدبن العمر ترمذی. از بزرگان مشایخ صوفیه و زهاد ایشان در مائه سیم. او درک صحبت احمد خضرویه و محمدبن علی ترمدی کرده است. و در بلخ میزیست و هم به بلخ درگذشت و گور وی بدانجاست. و او گفت : الناس ثلاثة، العلماء و الامراء و الفقراء. فاذا فسد العلماء فسد الطاعة و الشریعة و اذا فسد الامراء فسد المعاش و اذا فسد الفقراء فسد الاخلاق. و او را کتب بسیاراست اندر آداب و معاملات. ( از هجویری ). و ابن الندیم کتابی به نام کتاب غریب المصاحف به ابوبکر وراق نسبت میدهد و نمیدانم مؤلف آن همین ابوبکر یا دیگریست.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَبوبَکْرِ وَرّاق، محمد بن عمر حکیم تِرْمِذی بلخی، عارف بزرگ ایرانی سده ۳ق بود.
زادگاهش ترمذ بود، اما در بلخ زندگی می کرد و ابوعیسی محمد ابن عیسی ترمذی (د ۲۷۹ق)، صاحب مسند از صحاح سته، خواهرزادۀ او بوده است. ابوبکر وراق با احمد خِضرویه مجالست داشته و صحبت او و پیران دیگری چون محمد بن ابراهیم زاهد و محمد بن عمر بن خَشنام (خوشنام) بلخی را درک کرده است.
دیدگاه هجویری درباره ابوبکر وراق
هجویری از او به عنوان «مؤدب الاولیاء» یاد کرده و او را از مریدان محمد بن علی ترمذی، مؤسس طریقۀ حکیمیه، دانسته و حکایت های خارق العاده دربارۀ ارتباط او با محمد بن علی ترمذی بیان کرده است.
وفات
از تاریخ درگذشت وی ــ همچون زمان تولد او ــ اطلاع دقیقی نداریم. از اشاراتی که در منابع به معاصران و شاگردان او شده، چنین بر می آید که در اواخر سدۀ ۳ق درگذشته است. بعضی از مآخذ جدید بدون ذکر سند وفات وی را ۲۸۰ق/۸۹۳م گفته اند، در حالی که نورالدین شریبه سال مرگ او را ۲۴۰ق ذکر کرده که بی شک اشتباه است.
محل دفن
...


کلمات دیگر: