کلمه جو
صفحه اصلی

اشرف پهلوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اشرف پهلوی، خواهر دوقلوی محمدرضاشاه پهلوی، به عنوان یکی از چهره های تاثیرگذار دربار پهلوی، چهارم آبان ۱۲۹۸ش، پنج ساعت پس از محمدرضا در تهران به دنیا آمد. نام اصلی وی زهرا است که پس از به سلطنت رسیدن پدرش، رضاشاه، به اشرف الملوک ملقب شد.
مادرش تاج الملوک از خانواده ای نظامی مهاجری بود که پس از انقلاب بلشویکی روسیه از آذربایجان به ایران آمده بودند. اشرف دارای ده خواهر و برادر تنی (شمس، محمدرضا، علیرضا) و ناتنی (همدم السلطنه، فاطمه، غلامرضا، عبدالرضا، احمدرضا، محمودرضا، حمیدرضا) از سه همسر دیگر رضاشاه بود.
ازدواج ها
وی در طول زندگانی خود سه بار ازدواج کرد که حاصل آن سه فرزند (شهرام از همسر اولش علی قوام و (شهریار و آزاده از همسر دومش احمد شفیق بود و از همسر سوم خود مهدی بوشهری دارای فرزندی نشد.
ویژگی های شخصیتی
اشرف که از همان بدو تولد به دلیل حضور خواهر بزرگ ترش شمس و برادر دوقلویش مورد بی توجهی و بی محبتی های والدین خود قرار گرفت، احساس کمبود محبت و بیگانه بودن را همواره در خود احساس می نمود؛ اما همزادی وی با محمدرضا باعث شد با وی رابطه عمیقی داشته باشد و سعی می کرد به هر نحو جایی در خانواده برای خود باز کند. همدمی وی با محمدرضا و دوستانش و نیز نوع شخصیت اشرف که برخلاف محمدرضا که فردی ملایم، محتاط و خجول بود، باعث شد رفتاری پسرانه، بانشاط، تندخو و گاه سرکشانه داشته باشد. این حس تعلق بعدها در نوع رابطه وی با همسران شاه (فوزیه، ثریا و فرح) آشکار می شود. زمانی که دربار حوزه رقابت (به خصوص) اشرف و شمس در جلب رضایت همسران شاه بود، اشرف به عنوان دوقلوی شاه و فردی وابسته به وی چشم دیدن زنی که شخصیت دوم دربار را داشته باشد، نداشت. حتی در خصوص نیابت سلطنت محمدرضا نیز مدتی میان وی و فرح رقابت بود؛ هر چند در برخی موارد وانمود می شود که با همسران شاه روابط حسنه و دوستانه ای داشته اند و سعی در رد اتهامات دارد؛ اما شواهد موجود خلاف آن را ثابت می کند. دیگر معاشران وی در دوران کودکی فردی به نام «ننه» از اهالی شهرستانک و دیگری زن نابینایی بود که شب هنگام برای وی قصه می گفت. "اردک سیاه کوچک" نیز لقبی بود که در کودکی به اشرف نسبت داده می شد. از نظر اشرف، پدرش رضاخان در عین اینکه مردی مقتدر، مصمم در نگذشتن از خطاها و اشتباهات دیگران، پافشاری در انضباط شدید نظامی که وی را با ابهت و با جذبه کرده بود، برای فرزندانش همواره فردی ترس آور می دانست که حتی تاثیر آن تا سال هایی که زن کاملی شده بود باقی بود. به هر حال اشرف مدعی بود سرسختی، غرور زیاد و اراده آهنینش را از رضاشاه به ارث برده است. از سوی دیگر شکست های مکرر وی در ازدواج، عاملی دیگر در نحوه رفتارهای آتی وی بود. منتفی شدن ازدواج وی با مهرپور (از همبازی های مشترک محمدرضا و وی، که موضوع ازدواج آن ها در دربار مدت ها بر سر زبان بود) به دلیل کشف توطئه سیاسی پدرش تیمورتاش و نیز سرخوردگی اشرف در ازدواج اول وی با علی قوام که با انتخاب پدر و تنفر از وی همراه بود، اثرات روانی عجیبی بر شخصیت او برجای گذارد. اشرف تنها حسن ازدواجش را دستیابی به امکانات بیشتر اجتماعی و سیاسی می دید. مجموعه این عوامل و نیز شرایط موجود در مقاطع زمانی مختلف زمینه ای شد که اشرف در طول زندگانی خود به فردی شهرت طلب، قدرت طلب، ثروت طلب و هوسران تبدیل گردد.
کودکی اشرف
...

پیشنهاد کاربران

اشرف الملوک پهلوی ( ۱۲۹۸ تهران - ) مشهور به اشرف پهلوی فرزند رضاشاه پهلوی و تاج الملوک آیرملو است. وی همچنین خواهر دوقلوی محمدرضا پهلوی می باشد.
زندگینامه
اشرف پهلوی خواهر همزاد محمدرضا پهلوی است. نام وی در زمان تولد «زهرا» بود که بعدها به «اشرف الملوک» و «اشرف» تغییر یافت.
وی در سال ۱۲۹۸ ه. ش هم زمان با برادرش محمدرضا از زن دوم رضا شاه تاج الملوک آیرملو زاده شد. او پس اتمام تحصیلات رایج آن زمان و رسیدن به سن رشد، بنا به توصیه پدرش رضا شاه پهلوی با علی قوام پسر قوام الملک شیرازی ازدواج کرد که بعد از ۲۰ شهریور این امر به طلاق انجامید. ثمره آن هم پسری بنام شهرام پهلوی نیا بود .
وقتی رضا شاه مجبور به ترک ایران شد، اشرف در آخرین دیدار با پدر مأموریت یافت تا یاور و همدم برادرش محمدرضا پهلوی باشد.
دومین ازدواج او با احمد شفیق، خواهر زاده ملک فاروق پادشاه مصر بود که ثمره آن هم دو فرزند به نامهای شهریار شفیق و آزاده شفیق بود.
وی در دوران نخست وزیری مصدق بخاطر دخالت در سیاست و حمایت از مخالفان دولت از کشور تبعید شد و به فرانسه رفت. قبل از کودتای ۲۸ مرداد با نام «بانو شفیق» وارد تهران شد
اشرف پهلوی در کنار همسرش احمد شفیق
بعد از مدتی ازدواج او با شفیق به طلاق انجامید ( احمد شفیق مدتی رئیس کل شرکت هواپیمائی کشور می شود و بعدها به تجارت می پردازد و مدتی بعد بر اثر سرطان فوت می شود ) . اشرف بعد از سال ۴۰ با جوان تحصیل کرده ای به نام مهدی بوشهری پور در پاریس ازدواج می کند .
اشرف پهلوی نماینده ایران در چند سازمان بین المللی بود و در طول حکومت برادرش با بسیاری از سیاست مداران از جمله بوتو، جواهر لعل نهرو، گاندی، استالین، مارشال تیتو، هایلا سلاسی، جان اف کندی، چائوشسکو و سوهارتو دیدار داشت.
اشرف بخاطر نوع شخصیت و دخالتش در سیاست ایران و دست داشتن در معاملات مالی و اقتصادی و نیز زندگی خصوصی جنجال برانگیزش مورد مخالفت شدید مخالفان حکومت پهلوی و انتقاد شدید دکتر محمد مصدق قرار داشت.
اشرف پهلوی کتاب خاطرات خود را به نام چهره ها در آینه منتشر کرد و تا کنون کتاب ها و مقالات متعددی در مورد او به رشته تحریر درآمده است که از آن جمله می توان از کتاب این سه زن اثر مسعود بهنود نام برد. و به عنوان نماینده حقوق بشر ایران در سازمان ملل مطرح باشد . اشرف پهلوی از دانشگاه برندایس در سال ۱۹۷۰ دکترای افتخاری حقوق دریافت نمود. [۱]
فرزندان اشرف پهلوی
محمدرضا و اشرف پهلوی در جوانی.
شهرام پهلوی نیا ( قوام ) که تحصیلات خود را در آمریکا به پایان برد و به تجارت پرداخت و با نیلوفر افشار ازدواج کرد .
شهریار پهلوی نیا ( شفیق ) بعد از گذراندن تحصیلات نظامی در آمریکا فرمانده یگان هاورگراف در بندرعباس شد و با مریم اقبال ( دختر دکتر منوچهر اقبال ) ازدواج کرد.
آزاده شفیق
ادعای فساد اخلاقی و مالی
عملکرد مالی اشرف پهلوی همواره محل بحث بوده و حتی انتقاد از وی تا بالاترین ارکان کشور نیز ادامه داشته است. [نیازمند منبع] در خاطرات اسدالله علم، وزیر دربار شاهنشاهی آمده که ارتشبد فتح الله مین باشیان، در جلسه ای با وزیر دارایی پیشنهاد داده بوده که کمک مالی که به افسران ارتش می شده تا برای مداواهای خاص به خارج بروند افزایش یابد و در بحث بر سر این قضیه گفته بوده: "این کار اگر با هزینه های فسق و فجور والاحضرت اشرف [خواهرشاه] مقایسه شود مثل قطره ای در اقیانوس است". [۲]
جستارهای وابسته
تبارنامه دودمان پهلوی
لئون پالانچیان
امیرمختار کریم پور شیرازی
پانویس ها
↑ زنان پهلوی. احمد پیرانی. نشر به آفرین. ۱۳۸۳. پ۱۷۳
↑ "درگذشت فرمانده نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی". http://www. bbc. co. uk/persian/iran/story/2007/07/070705_mf_minbashian. shtml. Retrieved 2010 - 03 - 19.
از ویکی پدیا


کلمات دیگر: