کلمه جو
صفحه اصلی

سفر برای زیارت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تردیدی نیست که نماز خواندن در هر مسجدی از مساجد دنیا جایز است، چنان که تردیدی در مشروعیت زیارت قبور نیست. بنابراین شبهه ای در جواز مسافرت برای رفتن به هر مسجدی از مساجد دنیا یا برای رفتن به سوی قبور مطهر و مراقد منور نیست به ویژه آنکه بسیاری از روایات در صدد تشویق زیارت است.
وهابیان به حسب ظاهر، اصل زیارت پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) را تجویز می کنند ولی هرگز مسافرت برای زیارت قبور را جائز نمی دانند. محمد بن عبدالوهاب در رساله دوم از رسائل (الهدیة السنیة) این چنین می نویسد: «تسنّ زیارة النّبی الاّ انّه لایشدّ الرحلُ الا لزیارة المسجد و الصلاة فیه». زیارت پیامبر مستحب است، ولی مسافرت جز برای زیارت مسجد و نماز در آنجا جائز نیست.
← دلیل عقیده وهابیان
فرض کنیم متن حدیث چنین است، «لاتشدّ الرحال الاّثلاثة مساجد...» بطور مسلم لفظ «الا» استثناء است و «مستثنی منه» لازم دارد و باید در تقدیر گرفت و پیش از مراجعه به قرائن، می توان مستثنی منه را دو جور در تقدیر گرفت:۱. لاتشدّ الی مسجد من المساجد الا ثلاثة مساجد...۲. لاتشد الی مکان من الامکنة الاّ ثلاثة مساجد...برای درک مفاد حدیث بستگی دارد که یکی از این دو تقدیر را برگزینیم.
فرض اول
در این جا از تذکر نکته ای ناگزیریم و آن این است که اگر پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) گرامی می فرماید به غیر این سه مسجد بار سفر بسته نمی شود، مقصود این نیست که «شدّ رحال» برای غیر آنها حرام است، بلکه مقصود این است که آنهای دیگر ارزش این را ندارند که انسان برای آنها بار سفر ببندد، و رنج را بر خود هموار سازد و به زیارت آن ها برود، زیرا غیر این سه مسجد از نظر فضیلت چندان تفاوت چشم گیری ندارند، زیرا مساجد جامع جهان یا مساجد محله، و یا مساجد قبیله دنیا، همه از نظر ثواب، ثواب مساوی دارند، دیگر لزومی ندارد، با بودن مسجد جامع در نقطه نزدیک، انسان بار سفر برای مسجد جامع در نقطه دور ببندد. نه این که اگر یک چنین کاری انجام داد، کار او حرام و سفر او معصیت است.
اشکالات عقیده وهابیان
...


کلمات دیگر: