کلمه جو
صفحه اصلی

غزوه بدر

فرهنگ فارسی

یا غزوه بدرالقتال یا بدر الکبری

لغت نامه دهخدا

غزوه بدر. [ غ َزْ وَ ی ِ ب َ ] ( اِخ ) یا غزوه بدرالقتال یا بدرالکبری. رجوع به بدر شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۳°۴۶′۲۰″ شمالی ۳۸°۴۷′۳۳″ شرقی / ۲۳٫۷۷۲۲۲°شمالی ۳۸٫۷۹۲۵۰°شرقی / 23.77222; 38.79250
Rahman (1979), p. 21
غزوهٔ بدر یا بدر الکبری نخستین نبرد بزرگ دوران محمد میان مسلمانان و اهل مکه بود که در هفدهم رمضان یا نوزدهم رمضان سال دوم (۱۳ یا ۱۵ مارس ۶۲۴ میلادی) پس از هجرت در ناحیه بدر روی داد. وقتی خبر حرکت کاروان ثروتمند ابوسفیان از مکه به محمد رسید، قریب به سیصد تن از مسلمانان برای حمله به آن آماده شدند و در این میان، سپاه هزار نفری مکه برای مقابله با آنان وارد عمل شد و با وجود برتری در شمار نفرات، پیروزی کامل از آنِ مسلمانان شد و بسیاری از مکیان کشته و اسیر شدند. پیروزی مسلمانان در این نبرد نفوذ مکه را تا حد زیادی کاهش داد و جایگاه سیاسی مسلمانان را در مدینه مستحکم کرد. در قرآن از این پیروزی به عنوان رویدادی الهی یاد شده است.
به گفتهٔ ویلیام مونتگومری وات، در قرآن اشارهٔ صریحی به درگیری های اولیهٔ مسلمانان یافت نمی شود. اما به گفتهٔ محمدحسین طباطبایی، مفسر شیعه، آیات ۱۲۱ تا ۱۲۸ سورهٔ آل عمران صریحاً به بدر اشاره کرده است. همچنین طبق دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، سورهٔ انفال در شأن این نبرد نازل شده است.
معمولاً قدیمی ترین و مورد اعتمادترین منبع تاریخی برای بررسی این رویداد نامهٔ عروة بن زبیر به عبدالملک بن مروان (خلیفهٔ دوره اموی) دانسته می شود؛ هرچند برخی از مطالب آن به افسانه شباهت دارد. در منابع اولیهٔ تاریخی این رویداد مفصلاً شرح داده شده است.

نقل قول ها


• و هنگامی را که خدا به شما وعده داد که یکی از دو گروه (کاروان صخر بن حرب‎ یا سپاه قریش) از آنِ شما خواهد بود، و شما دوست داشتید آنکه بی سلاح است (کاروان صخر بن حرب‎) برای شما باشد؛ ولکن خدا می خواهد حق را با کلماتش ثابت، و کافران را ریشه کن کند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بدر نام سه غزوه در صدر اسلام است: بدر اولی یا غزوه سَفَوان، بدر کبری یا بدر القتال و بدر الموعد؛ ولی اگر به صورت مطلق به کار رود، مورد دوم منظور است.
غزوه بدر، نخستین و مهم ترین جنگ میان مسلمانان و کافران قریش است که خداوند در قرآن از آن نام برده: «و لَقَد نَصَرَکُمُ اللّهُ بِبَدر» و با عنایتی خاص آن را به طور گسترده در سوره هایی مانند انفال و آل عمران آورده و نکاتی را درباره آن بیان کرده که کمتر مورد توجه مورخان قرار گرفته است. ابن اسحاق و واقدی نیز آیات مربوط به جنگ بدر را که بیش تر در سوره انفال است، آورده و به تفسیر آن ها پرداخته اند.
← یَومَ الفُرقانِ
منطقه بدر جایگاهی برای گرد همایی اعراب به شمار می رفت و بازار آن هر سال از آغاز ماه ذیقعده به مدت ۸ روز بر پا می شد. هم اکنون منطقه بدر به شهری در ۱۵۵ کیلومتری مدینه تبدیل شده که فاصله ای در حدود ۳۱۰ کیلومتر با مکه و حدود ۴۵ کیلومتر با ساحل دریای سرخ دارد.
زمان وقوع جنگ بدر
بنابر نقل مشهور، این رخداد مهم در صبحگاه روز جمعه ، هفدهم رمضان و بنا بر نقلی روز دوشنبه هفدهم یا نوزدهم رمضانِ سال دوم هجرت (نوزدهمین ماه هجرت) اتفاق افتاد.
علل و عوامل شکل گیری جنگ بدر
...


کلمات دیگر: