کلمه جو
صفحه اصلی

حسن ظن

فارسی به انگلیسی

good/high or favourable opinion

فرهنگ فارسی

حسن نیت نیک اندیشی

لغت نامه دهخدا

حسن ظن. [ ح ُ ن ِظَ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) حسن نیت. نیک اندیشی. مقابل سوء نیت. || خوش گمانی. نیکوگمانی. و آن حالتی است که آدمی با آن مطمئن باشد و متوقع خیر باشد : حسن ظن بزرگان بیش از فضیلت بنده است. ( گلستان ). حسن ظن بزرگان در خصم بر کمال است. ( گلستان ). یکی از بزرگان در حق این طایفه حسن ظنی بلیغ داشت. ( گلستان ). || خوش باوری. ساده لوحی.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حُسنِ ظَنّ، از صفات نیک و پسندیده اخلاقی، به معنای خوش بینی و گمان نیک در حق دیگران، در برابرِ سوءظن به معنای بدبینی و بدگمانی به دیگران.
در قرآن کریم این دو اصطلاح دقیقاً به همین شکل نیامده، اما در آیه ۱۲ سوره نور به «ظنّ خیر» و در برابر آن، در دو آیه ۶ و ۱۲ سوره فتح ، به «ظنّ سَوْء» (گمان بد یا ناپسند) اشاره شده است که تقریباً همان معانی را می رساند.در دیگر کاربردهای قرآنیِ واژه ظَنّ و مشتقات آن نیز، باتوجه به قرائن، می توان در مواردی معنا و مفهوم دو اصطلاح یاد شده را بر آن ها حمل نمود.
از منظر قرآن
بنابر تصریح قرآن کریم، مؤمنان باید به یکدیگر حسن ظن داشته باشند.به نوشته مفسران، مؤمنان نباید به گفتار کسی که با تهمت زدن به دیگران باعث بدگمانی مؤمنان به یکدیگر می شود، وقعی بنهند، زیرا اصل بر این است که همگان به دور از زشتیها و بر طریق عدالت اند، مگر این که خلاف آن به صورت یقینی ثابت شود. بر همین اساس، فقیهان و اصولیانْ اصالتِ صحتِ عملِ غیر ( اصالة الصحة ) را اصلی متفقٌ علیه که در همه ابواب عبادات و معاملات جاری است، پذیرفته اند.
← علت حرمت
در احادیث مطالب متنوعی درباره حسن ظن و سوءظن و ریشه ها و پیامدهای آن آمده است؛ از جمله این که بنابر حدیثی از رسول خدا صلی اللّه علیه وآله وسلم، حُسنِ ظن به خدا ، از حسن عبادت آدمی ناشی می شود و ایمان و سلامت درون خاستگاه آن است.
← صفای درون
...

پیشنهاد کاربران

علت گناه، سوظن به خداست.
زیرا وقتی که سوظن به خداوند داری که حلال نمی دهد، سراغ حرام می روی.


کلمات دیگر: