کلمه جو
صفحه اصلی

سوره فتح

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره فتح، چهل و هشتمین سوره قرآن بوده و در جزء بیست و ششم واقع شده و از سوره های مدنی است.
چون این سوره با آیه ((انا فتحنا لک فتحا مبینا)) آغاز شده است و نوید یک پیروزی بزرگ و درخشان را می دهد، به آن «فتح» گفته اند. در آیه اول این سوره از پیروزی بزرگ پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم به یاری خدا، یاد شده است؛ فتحی که در صلح حدیبیه که در سال ششم از هجرت اتفاق افتاد، فراهم آمد. پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم همراه ۱۴۰۰ نفر به جنگ با مشرکان رفت؛ در حالی که امیدی به بازگشت پیروزمندانه و به سلامت نبود؛ ولی سرانجام با قرارداد آتش بس ده ساله و بدون درگیری به مدینه بازگشتند. همین قرارداد، پیروزی های بزرگ دیگری درپی داشت؛ مانند: فتح خیبر در سال هفتم هجری،فتح مکه همراه دوازده هزار سرباز مسلمان در سال هشتم هجری و مسلمان شدن تعداد زیادی از مشرکان در این فاصله. این ها آن «فتح مبین» است که سوره به آن نام مشهور شده است.
محور اصلی
غرض سوره بیان منتی است که خدای تعالی بر رسول خود نهاده، و در این سفر فتحی آشکار نصیبش فرموده. و نیز منتی که بر مؤمنین همراه وی نهاده و مدح شایانی است که از آنان کرده، و وعده جمیلی است که به همه کسانی از ایشان داده که ایمان آورده و عمل صالح کرده اند. این سوره در مدینه نازل شده است.
مصادیق فتح
درباره مصداق این فتح، میان مفسران نظراتی به قرار ذیل هست:۱. صلح حدیبیه (مشهورترین نظریه).۲. فتح خیبر.۳. فتح مکه.۴. فتح و پیروزی سپاه اسلام در همه جنگ ها.
ویژگی ها
...


کلمات دیگر: