کلمه جو
صفحه اصلی

سوره صف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره صف، شصت و یکمین سوره قرآن کریم می باشد.
« خداوند پیکارگرانی را دوست می دارد که در راه او همچون صفی فولادین و بنیانی استوار می جنگند». این مطلب در آیه ۴ این سوره بیان شده است؛ لذا سوره را «صف» نامیده اند. واژه «صف» هفت بار در قرآن به کار رفته است.
محور آیات
این سوره تشویق و تحریک مسلمانان به مبارزه با دشمن و معرفی اسلام به عنوان فروغی الهی و فروزان و نویددهنده غلبه و حاکمیت این آیین بر ادیان دیگراست. محور آیات این سوره بر دو موضوع « عقیده » و « جهاد » است. بدین سان، این سوره مؤمنان را ترغیب و تحریک می کند بر این که در راه خدا جهاد نموده، با دشمنان دین او کارزار نمایند. و خبر می دهد که این دین نوری است درخشان از جانب خدای سبحان که کفار اهل کتاب می خواهند آن را با دهان خود خاموش کنند، ولی خدا نور آن را تمام می کند، هر چند که کافران کراهت داشته باشند، و دین خود را بر تمامی ادیان غلبه می دهد هر چند که مشرکین نخواهند. و این پیغمبری که به وی ایمان آورده اند فرستاده ای است از طرف خدای سبحان، او را فرستاده تا هدایت باشد، و دین حق را به شما برساند، و این همان است که عیسی بن مریم علیه السّلام بنی اسرائیل را به آمدنش بشارت داد.
مضامین سوره
پس بر مؤمنین است که کمر همت بر اطاعتش ببندند، و آنچه امر می کند، امتثال کنند؛ و در راه خدا جهاد نموده، خدا را در دینش یاری کنند، تا خدای تعالی به سعادت آخرتشان رسانیده، یاریشان کند، و در دنیا فتح و پیروزی نصیبشان کند، و بر دشمنانشان غالب و مسلط نماید. و نیز بر مؤمنین است که هرگز آنچه را که خود عمل نمی کنند، به دیگران نگویند؛ و در آنچه وعده می دهند، تخلف ننمایند؛ که این گونه اعمال ایشان را مستوجب خشمی از خدا نموده، رسول را آزار می دهد. و این خطر را هم دارد که خدا دلهایشان را منحرف سازد، همان طور که با قوم موسی علیه السّلام چنین کرد، چون با این که می دانستند آن جناب رسول خدا به سوی ایشان است، مع ذلک آزارش دادند. و خدا مردم ستمکار را هدایت نمی کند. گفته شده: این سوره به شهادت زمینه آیاتش در مدینه نازل شده است.
ویژگی های سوره
...


کلمات دیگر: