کلمه جو
صفحه اصلی

خاندان مهران

دانشنامه عمومی

خاندان مهران یکی از هفت خاندان ممتاز ایران باستان است. حوزه نفوذ این خاندان ری بود اما برخی از تاریخ دانان حوزه نفوذی این خاندان را در طبرستان دانسته اند. بهرام چوبین رئیس و فرمانده خاندان مهران بوده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از خانواده های با فضیلت و تحصیل کرده ایران خاندان "مهران" است.
جد این خاندان "میرزا غلامحسین خان" نام داشت که پس از انجام تحصیلات معمول زمان به استخدام وزارت داخله درآمد و مدت ها حاکم شهرهای مرزی ایران بود. مردی درستکار و جدی بود. روزنامه های آن زمان به نیکی از او یاد می کردند. وی چهار فرزند پسر و یک فرزند دختر داشت، به نام های حاج اسماعیل خان، میرزا علیخان، میرزا ابوتراب خان، میرزا حسن خان و ایران خانم. پسران او همه از مردان متقی و تحصیل کرده روزگار خود بوده اند که مشاغل دولتی را هم چون وزارت دادگستری و وزارت فرهنگ را عهده دار شدند. اما "میرزاحسن خان" فرزند "غلامحسین" مردی شاعر و فاضل بود که فرزندان وی در مصدر مشاغل مهم قرار گرفتند. وی سیزده فرزند داشت که شش فرزند از آن ها باقی ماندند که ما به معرفی آن ها می پردازیم.
میرزا حسن خان
وی چهارمین فرزند ذکور میرزا غلامحسین متولد ۱۲۵۱ (ه. ش) در بروجرد بود. میرزا حسن خان پس از طی تحصیلات متداول آن روز به زبان و ادبیات فارسی و عربی تسلط پیدا کرد. وی خطی خوش داشت و به علت مهارت در نامه نگاری در دستگاه "وجیه الله میرزا سپهسالار" و "عین الدوله صدراعظم" امور منشی گری و ذی حسابی را عهده دار شده و مدت ها مقام و منزلتی داشت. پس از خلع قاجاریه ابتدا لقب "ساعد دیوان" و سپس ملقب به "معتضدالدوله" شد و پس از آن نام خانوادگی "مهران" را برگزید و تخلص شعری خود "رفاهی" را نیز به آن اضافه کرد. وی لقب "حشمت الدوله" نیز داشت. خیابان "رفاهی" و کوچه "مهران" در خیابان "لاله زار جنوبی" از یادگارهای میرزاحسن خان مهران است که برای امرار معاش و دوره بازنشستگی دکان های متعددی در آن احداث کرد و طبق وقف نامه دو باب از این مغازه ها برای اطعام مساکین در نظر گرفته شد. وی شعر نیز می گفت. او قصیده ای به نام "جهان نامه" دارد که حاوی ۲۵۰ بیت شعر است. "جهان نامه" نشان گر قدرت طبع و توانایی او در سرودن شعر است. مرحوم حسن رفاهی از تنها همسر خود به نام "زیبنده خانم" از اهالی کاشان ۱۳ فرزند داشت.
میرزا حسین خان مهران
کارمند دارالانشا وزارت معارف و صنایع مستظرفه بود. فرزندان وی "فریدون مهران" جراح پلاستیک، "پرویز مهران" لیسانسه از آمریکا، "فرشته مهران" نیز در آمریکا تحصیل کرد و هم اکنون مقیم آن جا است. "فرخ مهران" دکترای فیزیک اتم از دانشگاه آمریکا است که به علت کار مداوم در آزمایشگاه به بیماری سرطان دچار شد و درگذشت و "فرهاد مهران" که در تهران تحصیل کرد. جعفر خان که اطلاعات زیادی از او در دست نیست.
سعید مهران
...


کلمات دیگر: