کلمه جو
صفحه اصلی

عبهر العاشقین

فرهنگ فارسی

کتابی است صوفیانه بزبان فارسی مبتنی بر عشق بعبارت دیگر داستانی است از عشق صوفیانه تالیف روزبهان بقلی وی در حالات ومقامات خاص عرفانی این کتاب را برشته تحریر در آورده و همچنانکه می اندیشیده سخن گفته این کتاب در تهران بطبع رسیده.
کتابی است که روز بهان بقلی شیرازی تالیف کرده است موضوع آن تصوف است بسال ۱۹۵۸ میلادی باهتمام آقای کربن چاپ شده است

دانشنامه آزاد فارسی

عَبْهَرُالعاشِقین
(عنوان اصلی: عبهرالعاشقین فی احوال العشق) تألیف روزبهان بقلی شیرازی، کتابی به فارسی، در تفسیر عرفانی عشق. اهمیت این کتاب در آن است که از متونِ فارسیِ دورۀ پیش از حملۀ مغول و از نخستین کتاب های فارسی در موضوع عشق و جمال پرستی است. روزبهان پس از مقدمه، در ۳۲ فصل از مفاهیمی همچون محبت مقدمۀ عشق، آغاز عشق، نزول عشق، مقامات عشق ربانی و نظایر آن سخن گفته است. عبهرالعاشقین به کوشش محمد معین و هانری کربن به چاپ رسیده است (تهران، ۱۳۳۷ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «عبهر العاشقین»، به زبان فارسی، تألیف شیخ روزبهان بقلی شیرازی، در موضوع عشق و عاشقی از دید عرفانی است.
کتاب، شامل یک مقدمه و 32 فصل است.
«عبهر العاشقین»، کتابی است صوفیانه، مبتنی بر عشق و به عبارت دیگر داستانی است از عشق صوفیانه. روزبهان، در حالات و مقامات خاصّ عرفانی، این کتاب را نوشته است. وی، همان گونه که می اندیشیده، سخن گفته و شاید موفق نشده است که بار دیگر در آن تجدید نظر کند. در چنین حالی، آشکار است که لفظ فدای معنی می شود، قواعد دستور زبان و فصاحت و بلاغت مهمل می ماند؛ این است سرّ خرده هایی که ممکن است از لحاظ فنون ادبی بر مندرجات این کتاب گرفت.
جمله ها و عبارت ها تاب معانی لطیف و نغز و دل کش روزبهان نمی آورد. گفتار او همچون گلی است که تا در دست بگیرید، پرپر می شود و یا چون ماده ای کیمیاوی است که به مجرد رسیدن اندک حرارت بخار گردد. زبان او، زبان احساسات است؛ زیبا و زیبایی را می ستاید و به هر دو عشق می ورزد.
در عبهر العاشقین، آیات قرآن(گاه تمام آیه و گاه بخشی از آن) مکرّر به کار رفته است. احادیث قدسی و نبوی، مخصوصا احادیثی که مورد استفاده و علاقه صوفیان است، در این کتاب بسیار آمده است و حتی بعضی از آنها مکرّر شده است. امثال و حکم و کلمات بزرگان صوفیه(به عربی و فارسی) در این کتاب فراوان است. اشعار عربی و فارسی نیز مکرّر، مخصوصا در پایان هر فصل، به شاهد آورده شده. به نظر می رسد که غالب رباعیات، در پایان هر فصل، از خود روزبهان باشد.


کلمات دیگر: