کلمه جو
صفحه اصلی

محمد یزدی

دانشنامه عمومی

محمد یزدی (زادهٔ ۱۰ تیر ۱۳۱۰ در اصفهان) روحانی شیعه و سیاست مدار ایرانی، عضو شورای نگهبان، دبیر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و دبیر شورای عالی حوزه های علمیه است.
نمایندگی مجلس خبرگان قانون اساسی
نمایندگی مجلس شورای اسلامی: یزدی دور اول و دوم نماینده بوده و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی را داشته است. در انتخابات دوره سوم انتخاب نشد و سپس توسط سید روح الله خمینی به جای صافی گلپایگانی، از اعضای شورای نگهبان گردید.
نمایندگی مجلس خبرگان رهبری: نمایندگی دوره دوم تا چهارم خبرگان و ریاست خبرگان در سال پایانی دوره چهارم.
عضو فقهای شورای نگهبان (۱۳۶۷ تا کنون): وی در ۴ تیرماه ۶۷ توسط سید روح الله خمینی به عضویت شورای نگهبان درآمد. و در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۹۲ با حکم رهبر ایران، به عنوان عضوی از فقهای شورای نگهبان در سمت خود ابقاء شد.
ریاست قوه قضائیه: (۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸): وی در زمان ریاست ده ساله اش بر قوه قضائیه از سال ۶۸ تا ۷۸ خورشیدی، با این توجیه که باید «مسائل بانوان را کسی محرم با او، به او منتقل کند»، دخترش را به عنوان «سرپرست امور بانوان دستگاه قضایی» منصوب کرده بود.
عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی
کرسی علمی درس خارج فقه حوزه
عضو هیئات تعیین حدود تعزیرات
محمد یزدی نمایندهٔ استان تهران در دومین، سومین و چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری بوده و در چهارمین دوره برای یک سال به ریاست این مجلس رسید. وی که از دورهٔ دوم مجلس خبرگان رهبری تا دوره چهارم عضو آن بود با ناکامی در انتخابات سال ۱۳۹۴ این مجلس از راهیابی مجدد به آن بازماند.اودر انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ از حامیان محمود احمدی نژاد بود.
محمد یزدی در دوره اول مجلس خبرگان رهبری کاندیدای استان بوشهر بود که بدنبال عدم کسب رأی و اعتراض یکی دیگر از نامزدان، انتخابات این حوزه باطل گردید. از آن پس در دوره های دوم تا چهارم خبرگان از استان تهران نماینده بوده و در سال پایانی دوره چهارم رئیس خبرگان است. در دوره پنجم از انتخاب مجدد و عضویت بازماند.
یزدی اولین بار در دومین دورهٔ مجلس خبرگان رهبری به نمایندگی از استان تهران برگزیده شد و تا دورهٔ چهارم در این مجلس عضویت داشت. او عضو کمیتهٔ سری سه نفره ای بوده است که وظیفهٔ بررسی صلاحیت افراد برای رهبری آینده را بر تبصره یک ماده ۵۰ آیین نامه داخلی بر عهده دارد.

نقل قول ها

محمد یزدی (۱۳۱۲ /۱۹۳۱)، روحانی شیعه و سیاست مدار ایرانی، رئیس مجلس خبرگان رهبری (اسفند ۱۳۹۳ –)، رئیس قوه قضائیه ایران (۱۳۶۸ – ۱۳۷۸)، نماینده دوره های اول و دوم مجلس ایران.
• «دولت مورد حمایت رهبری است و یکی از کارهای اساسی دولت، رابطه گرم و صمیمی با مرجعیت است. تاکنون اظهارات رئیس جمهوری، اظهارات مناسب و همراه با رهبری بوده و صحبت هایی که با رهبری زاویه داشته باشد از ایشان شنیده نشده است.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در این نوشتار زندگی نامه تفصیلی آیةالله محمد یزدی آورده شده است. این متن، ذیل عنوان محمد یزدی در کتاب گلشن ابرار آمده است.
شیخ محمد یزدی در سال ۱۳۱۰ش. در محله پایین دروازه شهر اصفهان چشم به جهان گشود. از آن جا که خداوند منان، خانواده ای پر از مهر و محبت و دارای کمالات علمی و معنوی نصیب او کرده بود، از همان اوان کودکی تحت تربیت مادری (وی دختر استاد عبدالکریم از خاندان معروف دواتگر اصفهان بود. استاد عبدالکریم از هنرمندان به نام اصفهان در امر فلزکاری و قلم زنی بود که آثار تزیینی وی تا چندین سال قبل در برخی از رواق های حرم مطهر امام هشتم در قالب جام ها و دیگر وسایل تزیینی موجود بود.) عفیف و با تقوا و پدری عالم و پارسا قرار گرفت تا با شکل گیری شخصیت وی، زندگی اش در راه رضای الهی و کسب معارف و تعالیم الهی قرار گیرد. وی خواندن و نوشتن را در مکتب خانه، نزد معلمان آن شهر و تحت نظارت پدر عالمش آموخت.
تحصیلات
رابطه عاطفی و در عین حال معقول پدر و نیز عمویش (شیخ محمد یزدی)، چهره زیبایی از روحانیت در ذهن وی تصویر کرده بود. این ارتباط موجب شد که او تحصیل در حوزه علمیه را با عشق و علاقه آغاز کند. وی در دوازده سالگی رسما به عنوان طلبه علوم دینی به حوزه علمیه اصفهان وارد شد. وی خود در مورد نقش پدر و مادر در تعیین مسیر زندگی، به ویژه انتخاب مسیر کسب علم و معارف الهی، چنین می گوید:«پدر و عموی ما، همواره سفارش می کردند که سعی کنید نگذارید رشته علم و آخوندی در خانواده شما قطع شود. بنده هم به همین هدف علاقه مند بوده ام و دوست داشته ام اولادم، همه در این مسیر باشند. تشخیص من این بوده که از راه اجبار و الزام، نمی توان به نتیجه رسید و بهتر است پدر با فرزندش رفاقت داشته باشد و بدون تکلیف کردن، آنها را در مسیر صحیح قرار دهد. خوشبختانه این شیوه، نتیجه بخش بوده و در حال حاضر، دو تن از فرزندان من در سلک روحانیت هستند». شیخ محمد یزدی درس های مقدماتی و قسمتی از سطح را در مدرسه های کاسه گران، ملا عبدالله جده بزرگ و مدرسه صدر، نزد استادان آن شهر با جدیت و علاقه فراوان فراگرفت و در مدت چند سال با ادبیات عرب، منطق، فقه، اصول، فلسفه و کلام آشنایی خوبی پیدا کرد.
هجرت به قم
آیة الله بروجردی بر اساس درخواست و تمهیداتی که عالمان قم فراهم کرده بودند، در سال ۱۳۲۳ش. رسما در قم اقامت گزید. حضور آن مرجع بزرگ در قم، موجب رونق حوزه و روند رو به رشد آن شد و ذهن مشتاقان و شیفتگان علوم و معارف اهل بیت علیهم السّلام را متوجه حوزه علمیه قم کرد. از این رو، آنان از اقصی نقاط ایران برای کسب علوم دینی، راهی آن مکان مقدس شدند. شیخ محمد یزدی نیز که علم و کمال، همچون شهدی، کام او را شیرین کرده بود، بعد از مشورت با استادان خود در اصفهان، مشتاقانه به منظور تکمیل تحصیلات و کسب مدارج عالی علوم اسلامی در سال ۱۳۲۶ش. در سن ۱۶ سالگی به قم هجرت کرد و نزد عالمان و دانشمندان علوم اسلامی به تحصیل پرداخت و با علاقه و پشتکار فراوان، به درجه اجتهاد نایل آمد.
شیوه های تحصیل
...


کلمات دیگر: