کلمه جو
صفحه اصلی

مثنوی معنوی

دانشنامه عمومی

مثنوی، مشهور به مثنوی معنوی (یا مثنوی مولوی)، نام کتاب شعری از مولانا جلال الدین محمد بلخی شاعر و صوفی ایرانی است.
رینولد نیکلسون (در یک جلد)
محمّدعلی موحّد (در دو جلد)
این کتاب از ۲۶٬۰۰۰ بیت و ۶ دفتر تشکیل شده و یکی از برترین کتاب های ادبیات عرفانی کهن فارسی و حکمت پارسی پس از اسلام است. این کتاب در قالب شعری مثنوی سروده شده است؛ که در واقع عنوان کتاب نیز می باشد. اگر چه قبل از مولوی، شاعران دیگری مانند سنائی و عطار هم از قالب شعری مثنوی استفاده کرده بودند ولی مثنوی مولوی از سطح ادبی بالاتر برخوردار است. در این کتاب ۴۲۴ داستان پی درپی به شیوهٔ تمثیل داستان سختی های انسان در راه رسیدن به خدا را بیان می کند. هجده بیت نخست دفتر اول مثنوی معنوی به نی نامه شهرت دارد و چکیده ای از مفهوم ۶ دفتر است. این کتاب به درخواست شاگرد مولوی، حسام الدین حسن چلبی، در سالهای ۶۶۲ تا ۶۷۲ هجری/۱۲۶۰ میلادی تألیف شد. عنوان کتاب، مثنوی، در واقع نوعی از ساختار شعری است که در این کتاب استفاده می شود.
مولوی در این کتاب مجموعه ای از اندیشه های فرهنگ ایرانی-دینی را گرد آورده است.
این کتاب به انتخاب نشریه گاردین جزو ۱۰۰ کتاب برتر تاریخ بشریت برگزیده شده.

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: مثنوی مولوی) سرودۀ جلال الدین محمد بلخی، منظومه ای عرفانی به فارسی. مثنوی در شش دفتر و در حدود ۲۶هزار بیت است. کار تألیف نخستین دفتر در حدود ۶۵۷ق آغاز شد و دفتر ششم با مرگ مولانا ناتمام ماند. مجلدی نیز با نام دفتر هفتم مثنوی به این اثر افزوده اند که در مضمون و سبک بیان با شش دفتر دیگر متفاوت و در انتساب آن به مولانا بسیار تردید است. چنان که از خود مثنوی و روایات و منابع گوناگون برمی آید، حسام الدین، نزدیک ترین مرید و خلیفۀ وی، از مولانا خواست تا کتابی به شیوۀ حدیقۀ سنایی یا منطق الطیر عطار، در بیان رموز شریعت و اسرار طریقت بسراید و مولانا، که خود نیز از پیش تر در این اندیشه بوده، همان دم هجده بیت آغازین مثنوی را به حسام الدین داده است. دفتر نخست مثنوی در ۶۶۰ق به انجام رسید و نظم دفتر دوم دو سال بعد (۶۶۲ق) آغاز شد که سبب این دیرکرد را با رنجوری حسام الدین بر اثر بیماری و وفات همسر وی مرتبط دانسته اند. اما پس از آن، نظم این اثر، تا پایان دفتر ناتمام ششم، پیوسته ادامه یافت. گویند مولانا در واپسین سال های زندگی اش شور و حوصله ای برای اتمام مثنوی نیافت و این چنین دفتر آخر ناتمام ماند. مولانا در تمام مثنوی قالب قصه را برای تعالیم خویش برگزیده و به شیوۀ کتب قصص کهن حکایتی را در ضمن حکایت دیگر آورده است و با این تنوع در قصه، می کوشد تا نظر مخاطب را به ماورای قصه، که سرّ آن است، برکشد. شماری از این حکایات برگرفته از قرآن، قصص انبیا و احوال رسول و صحابه و روایات دربارۀ اولیا و مشایخ و پاره ای نیز از کتاب های ادبی و آثار نظم و نثر فارسی، چون کلیله ودمنه، سندبادنامه و هزار و یک شب و آثار سنایی، عطار و غزالی است. حکایت های فراوان مثنوی همگی برای تعلیم و پرورش سالک است و مسائل مربوط به شریعت و حقیقت از دید اهل طریقت مطرح شده اند. شرح های بسیاری به نظم و نثر فارسی، عربی و ترکی بر تمامی مثنوی یا بخش هایی از آن نوشته شده است که برخی از آن ها در واقع تأویل مثنوی هستند. جواهر الاسرار و زواهرالانوار کمال الدین حسین بن حسن خوارزمی کبروی ( ـ۸۴۰/۸۴۵ق)، فاتح الابیات اسماعیل اَنْقُرَوی و شرح اسرار ملاهادی سبزواری نمونه ای از شرح های مثنوی اند. ازجمله شرح های جدید مثنوی می توان از این آثار نام برد: شرح مثنوی معنوی رینولد نیکلسون؛ شرح مثنوی فروزانفر؛ شرح و تفسیر مثنوی علامه محمدتقی جعفری و شرح مثنوی کریم زمانی. کهن ترین نسخۀ موجود مثنوی در دنیا، که در قونیه نگهداری می شود تنها پنج سال پس از وفات مولانا کتابت شده (۶۷۷ق). مثنوی بارها به چاپ رسیده است که چاپ علاء الدوله (تهران، ۱۲۹۹ق)، چاپ مجدالادبا (۱۳۰۷ق)، چاپ وقار (بمبئی، ۱۲۷۳ق) و چاپ رینولد الین نیکلسون (لندن، ۱۹۲۵ـ۱۹۳۳) از آن شمارند. چاپ انتقادی و نیز ترجمۀ نیکلسون از مثنوی بارها به چاپ رسیده است. ترجمۀ مثنوی به زبان انگلیسی از پرفروش ترین کتاب ها در سال های اخیر در کشورهای غربی به ویژه امریکا بوده است.

نقل قول ها

مثنوی معنوی دیوانِ اشعار دامنه دار فارسی، حکایت وار و صوفیانهٔ جلال الدین مولوی در پنج دفتر است.
• «اگر شاهنامه حماسه پیش از اسلام است، مثنوی مولوی حماسه ایران پس از اسلام است.»۲۰ دسامبر ۲۰۰۳/ ۲۱ آذر ۱۳۸۲؛ همایش «آموزه های مولانا برای انسان معاصر»• «مثنوی مولوی به عنوان کتابی است که کل مسائل اسلامی، ایرانی و بشری را در خود جای داده و فشرده فرهنگ و تاریخ و معتقدات قوم ایرانی است.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مثنوی معنوی تالیف جلال الدین محمد مولوی شاعر و عارف نامی قرن هفتم هجری قمری است .
مثنوی معنوی در شش دفتر نگارش شده است .
مولوی این کتاب را , با استفاده از حکایات و تفسیر های دینی نگارش کرده است .
مولوی در این کتاب , از مفاهیم قرآن استفاده کرده است .
مثنوی معنوی کتاب حجیم است .
کتاب مثنوی معنوی آهنگ عرفانی دارد .
مثنوی معنوی از منابع عرفان اسلامی است .
شروح عرفانی نیز بر مثنوی معنوی نگارش شده است .

پیشنهاد کاربران

با درود ! قابل ذکر است مولانای بزرگ ، مشهور به خداوندگار زاده شده در بلخ یکی از شهر های افغانستان امروزی بود. لطفا خوارزمشاهیان و تاریخ رادقیق مطالعه کنید.
لطفا تاریخ را دستکاری نکنید.
آفتاب به دو انگشت پنهان نمیگردد🙏🏻



کلمات دیگر: