کلمه جو
صفحه اصلی

ام الکتاب

فارسی به انگلیسی

the mother book

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- عقل اول ( تعریفات جرجانی ). ۲ - لوح محفوتظ : یمحوالله مایشائ و یثبت و عنده ام الکتاب . ( سوره ۱۳ رعد آیه ۳۹ ) . ( محو می گرداند خدا آنچه را بخواهد و ثابت میدارد و نزد اوست اصل کتاب

فرهنگ معین

( ~. کِ ) [ ع . ] (اِ. ) ۱ - قرآن . ۲ - سورة فاتحه .

لغت نامه دهخدا

ام الکتاب. [ اُم ْ مُل ْ ک ِ ] ( ع اِمرکب ) فاتحه کتاب ( قرآن )، زیرا در هر نماز بدان ابتدا می شود. ( از لسان العرب ). سوره فاتحه از قرآن. ( از لسان العرب ) ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). ام القرآن. || اصل کتاب ( قرآن ). ( از لسان العرب ) ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || لوح محفوظ. ( لسان العرب ) ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || قرآن مجید. ( از لسان العرب ) ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). || معظم قرآن و محکمات آن : هوالذی انزل علیک الکتاب منه آیات محکمات هن ام الکتاب و اخر متشابهات. ( قرآن 7/3 )؛ او آن است که فرو فرستاده بر تو این نامه ، از اوست آیتهای استوار داشته و تمام کرده ، معظم قرآن و مایه دین داران و علم جویان آن است. ( کشف الاسرار، ج 2 ص 15 ). و گفته اند هن ام الکتاب یعنی ام کل کتاب انزل اﷲ علی کل نبی فیهن کل ما احل و کل ما حرم ؛ یعنی آن آیات محکمات که در این قرآن بتو فروفرستادیم اصل همه کتاب خدای اند که پیغمبران را داد یعنی که همه را بیان حلال و حرام و فروش و حدود کردیم وروشن کردیم. ( از کشف الاسرار ج 2 ص 17 ). و نیز قول خداوند: یمحوا اﷲ مایشاءُ و یثبت و عنده ام الکتاب. ( قرآن 39/13 ). یعنی می سترد اﷲ تعالی آنچه خواهد و بر جای می دارد و می نهد آنچه می خواهد و مهر همه نسختها آن است که بنزدیک اوست. ( کشف الاسرار ج 5 ص 210 ) :
حرف ظرف آمد درو معنی جواب
بحر معنی عنده ام الکتاب.
مولوی.
|| در تداول علوم عقلی ، عقل اول. ( از تعریفات جرجانی ).

فرهنگ عمید

۱. ام القرآن، سورۀ فاتحه.
۲. قرآن: فیض ام الکتاب پروردش / لقب امّی خدای ازآن کردش (جامی۱: ۶۸ ).
۳. لوح محفوظ.
۴. (تصوف ) عقل اول که در نظر بعضی مرتبۀ وحدت است و به قول بعضی دیگر عبارت از نور محمدی است.

دانشنامه عمومی

ام الکتاب اصطلاحی است که معمولاً به کتاب آسمانی هر یک از شریعت های الهی گفته می شود.
در قرآن و احادیث اسلامی مراد از ام الکتاب، اسم جامع قرآن است.
در قرآن، سه بار از این کتاب به نام «ام الکتاب» یاد شده است. در آیات هفتم سوره آل عمران، سی و نهم سوره رعد و چهارم سوره زخرف.

دانشنامه آزاد فارسی

اُمُّ الکِتاب
«امّ» در لغت به معنای اصل و اساسی که چیزی از آن تکوین یابد. در قرآن، سه بار (آل عمران، ۷؛ رعد، ۳۹؛ زخرف، ۴) و به دو معنا در قرآن به کار رفته است. در آل عمران، آیۀ ۷، به معنای اصل و اساس کتاب (قرآن کریم) و در دو مورد دیگر به نظر بیشتر مفسران در معنای لوح محفوظ (بروج، ۲۳) و «کتاب مکنون» (واقعه، ۷۸) که جمیع حوادث عالم علوی و سفلی، در آن ثبت است. برخی دیگر از مفسران این واژه را به معنای علم الهی دانسته اند. همچنین سورۀ فاتحةالکتاب را که در آغاز قرآن آمده و مقاصد اصلی قرآن را دربر دارد، ام الکتاب می خوانند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اُم الْکِتاب، یکی از کتاب های مقدس و سرّی اسماعیلیان منطقه جیحون علیا در آسیای مرکزی که به زبان فارسی نوشته شده و عمده مطالب آن را پاسخ هایی تشکیل می دهد که امام محمدباقر (علیه السلام) در جواب پرسش های شاگردان خود گفته است.
ام الکتاب در اصل یک اصطلاح قرآنی است که ۳ بار در قرآن به کار رفته است. لغویان و مفسران منظور از ام الکتاب را اصل کتاب و لوح محفوظ دانسته اند.ابوالفتوح رازی برای معنی «ام» به معنی اصل، ترکیبات « ام الولد »، « ام القری » ( مکه ) و « ام المَثوی » (مُضیف) را مثال آورده است. ام الکتاب همچنین نام سوره حمد است.

پیشنهاد کاربران

لوح محفوظ که نزد باریتعالی هست و سپس قران مجید. البته منظور از ام الکتاب سوره مبارکه فاتحه هست ولی معانی بالا را نیز به ترتیب در بر میگیرد.


کلمات دیگر: