کلمه جو
صفحه اصلی

خلاصه التجارب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خلاصة التجارب (کتاب). خلاصة التجارب»، به زبان فارسی، از مهم ترین نگاشته های طبی ایرانیان است که بازگوکننده وضعیت و سطح علمی دانش پزشکی در دوران صفویه است.
این کتاب، توسط بهاء الدوله رازی تالیف شده است. وی، در مقدمه می نویسد: «حمد بلااحصا حکیمی را که به کمال حکمت و وفور عنایت و قدرت ماهیت ، اشرف انسانی را از خزانه جود خلعت وجود پوشانید... اما بعد، چنین معروض دارد خادم الفقراء المله، بهاء الدوله- هداه الله تعالی- که چون کلام حضرت سید الانام علیه التحیة و السلام که: «من کتم علما نافعا الجمه الله تعالی یوم القیامة بلجام من النار»، امر بود به اظهار علمی نافع مر دین و مر بدن را و این بیچاره را بعضی از تجارب طبی که مشتمل بر فوائد بدنی حاصل بود، لازم نمود آن را اطاعة لامره الاعلی و فوزا بتلک السعادة فی الآخرة و الاولی مثبت نمود، فلهذا اشتغال سالک این رساله موسومه به «خلاصة التجارب»، در اوان سنه سبع و تسع مائة، در مسکن طرشت من قری راز اتفاق افتاد». ساختار کتاب کتاب، مشتمل بر ۲۵ باب است. گزارش محتواموضوع باب های کتاب، به ترتیب چنین است: اطلاعاتی کلی در باره بهداشت ( حفظ الصحة ) و رفع بیماری ها؛ بیان چگونگی بهداشت و بهداشت کودکان و پیران؛ بیان تدبیر تندرستی و آنچه که بدن به آن نیاز دارد تا فرد تندرست بماند؛ اقسام بیماری ها، انواع تب ها و معالجه آنها؛ بیماری های حصبه ، آبله ، جذام و سرماخوردگی و غیره؛ سموم و کوفتگی؛امراض دماغی ؛ حالت های چشم و بیماری های آن؛ گوش و ترکیب قوه شنوایی و مرض های آن؛ بینی ؛ دهان ؛ حلق ؛ دل ( قلبمری ؛معده ؛جگر و مراره ؛سپرز ؛روده ها ؛مقعد ؛گرده ( کلیهمثانه ؛آلات تناسلی ؛احوال توالد و تناسل و پستان ؛پشت و مفصل و پاها و بیماری های هریک از آنها؛سموم و ادویه زیان آور؛حیوانات سمی ؛قرابادین (داروهای ترکیبی)؛

[ویکی نور] خلاصة التجارب، به زبان فارسی، از مهم ترین نگاشته های طبی ایرانیان است که بازگوکننده وضعیت و سطح علمی دانش پزشکی در دوران صفویه است.
این کتاب، توسط بهاء الدوله رازی تألیف شده است. وی، در مقدمه می نویسد: «حمد بلااحصا حکیمی را که به کمال حکمت و وفور عنایت و قدرت ماهیت، اشرف انسانی را از خزانه جود خلعت وجود پوشانید... اما بعد، چنین معروض دارد خادم الفقراء المله، بهاء الدوله - هداه الله تعالی - که چون کلام حضرت سید الانام علیه التحیة و السلام که: «من کتم علماً نافعاً الجمه الله تعالی یوم القیامة بلجام من النار»، امر بود به اظهار علمی نافع مر دین و مر بدن را و این بیچاره را بعضی از تجارب طبی که مشتمل بر فوائد بدنی حاصل بود، لازم نمود آن را اطاعة لامره الاعلی و فوزاً بتلک السعادة فی الآخرة و الاولی مثبت نمود، فلهذا اشتغال سالک این رساله موسومه به «خلاصة التجارب»، در اوان سنه سبع و تسع مائة، در مسکن طرشت من قری راز اتفاق افتاد».
کتاب، مشتمل بر 25 باب است.
موضوع باب های کتاب، به ترتیب چنین است:
اطلاعاتی کلی درباره بهداشت (حفظ الصحة) و رفع بیماری ها؛

[ویکی فقه] خلاصه التجارب (کتاب). خلاصة التجارب»، به زبان فارسی، از مهم ترین نگاشته های طبی ایرانیان است که بازگوکننده وضعیت و سطح علمی دانش پزشکی در دوران صفویه است.
این کتاب، توسط بهاء الدوله رازی تالیف شده است. وی، در مقدمه می نویسد: «حمد بلااحصا حکیمی را که به کمال حکمت و وفور عنایت و قدرت ماهیت ، اشرف انسانی را از خزانه جود خلعت وجود پوشانید... اما بعد، چنین معروض دارد خادم الفقراء المله، بهاء الدوله- هداه الله تعالی- که چون کلام حضرت سید الانام علیه التحیة و السلام که: «من کتم علما نافعا الجمه الله تعالی یوم القیامة بلجام من النار»، امر بود به اظهار علمی نافع مر دین و مر بدن را و این بیچاره را بعضی از تجارب طبی که مشتمل بر فوائد بدنی حاصل بود، لازم نمود آن را اطاعة لامره الاعلی و فوزا بتلک السعادة فی الآخرة و الاولی مثبت نمود، فلهذا اشتغال سالک این رساله موسومه به «خلاصة التجارب»، در اوان سنه سبع و تسع مائة، در مسکن طرشت من قری راز اتفاق افتاد».
ساختار کتاب
کتاب، مشتمل بر ۲۵ باب است.
گزارش محتوا
موضوع باب های کتاب، به ترتیب چنین است: اطلاعاتی کلی در باره بهداشت ( حفظ الصحة ) و رفع بیماری ها؛ بیان چگونگی بهداشت و بهداشت کودکان و پیران؛ بیان تدبیر تندرستی و آنچه که بدن به آن نیاز دارد تا فرد تندرست بماند؛ اقسام بیماری ها، انواع تب ها و معالجه آنها؛ بیماری های حصبه ، آبله ، جذام و سرماخوردگی و غیره؛ سموم و کوفتگی؛امراض دماغی ؛ حالت های چشم و بیماری های آن؛ گوش و ترکیب قوه شنوایی و مرض های آن؛ بینی ؛ دهان ؛ حلق ؛ دل ( قلب )؛ مری ؛معده ؛جگر و مراره ؛سپرز ؛روده ها ؛مقعد ؛گرده ( کلیه )؛ مثانه ؛آلات تناسلی ؛احوال توالد و تناسل و پستان ؛پشت و مفصل و پاها و بیماری های هریک از آنها؛سموم و ادویه زیان آور؛حیوانات سمی ؛قرابادین (داروهای ترکیبی)؛
← اصطلاحات داروسازی و اوزان ویژه آن
...


کلمات دیگر: