کلمه جو
صفحه اصلی

ایه


مترادف ایه : ( آیه ) آیت، علامت، مارک، نشان، نشانه

برابر پارسی : ( آیه ) چمراس، نشانه، نشانی، یادگار

فارسی به انگلیسی

verse

فرهنگ اسم ها

اسم: آیه (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: āyeh) (فارسی: آيه) (انگلیسی: ayeh)
معنی: نشانه، معجزه، دلیل، نشان، حجت، برهان، اعجوبه، عجیبه، ن، ک، آیت، عجیبه + ن ک آیت، هر یک از پاره های مشخص سوره های قرآن و دیگر کتابهای آسمانی

فرهنگ فارسی

( آیه ) ( اسم ) آیت جمع : آیات .
آیت، نشان، نشانه، علامت، معجز، معجزه، دلیل، حجت، مردبزرگ وچیزعجیب ، هریک ازجمله های قر آن
کلمه ایست که در وقت باز داشتن از چیزی گویند یعنی بس کن .

فرهنگ معین

( آیه ) (یِ ) [ ع . ] ( اِ. ) آیت . ج . آیات .

لغت نامه دهخدا

( آیه ) آیه. [ ی َ ] ( ع اِ ) آیت. ج ، آیات ، آی.
- آیه حجاب ؛ آیه سی و یکم سوره نور 24.
- آیه سجده ؛ هر یک از چهار آیت ذیل : آیه 15 از سوره 32. آیه 37 از سوره 41. آیه 62 از سوره 53. آیه 19 از سوره 96.
- آیه سخّر ؛ آیه 12 از سوره 16.
- آیه شهادة ؛ آیه هیجدهم از سوره آل عمران 3.
- آیه فتح ؛ آیه اول از سوره فتح 48.
- آیه نور ؛ آیه سی و پنجم از سوره نور 24.
- آیه و ان یکاد ؛ آیه پنجاه و یکم از سوره القلم 68 :
حضور خلوت انس است و دوستان جمعند
و ان یکاد بخوانید و در فراز کنید.
حافظ.
و رجوع به آیت شود.
ایه. [ هََ / هَِ ] ( ع اِ فعل ) کلمه ایست که در وقت بازداشتن از چیزی گویند یعنی بس کن. ( آنندراج ). کلمه زجر است یعنی بس است. کلمه ایست که در بیزاری از چیزی استعمال کنند. ( ناظم الاطباء ). || امر است به سکوت یعنی خاموش باش. ( منتهی الارب ).

ایه . [ هََ / هَِ ] (ع اِ فعل ) کلمه ایست که در وقت بازداشتن از چیزی گویند یعنی بس کن . (آنندراج ). کلمه ٔ زجر است یعنی بس است . کلمه ایست که در بیزاری از چیزی استعمال کنند. (ناظم الاطباء). || امر است به سکوت یعنی خاموش باش . (منتهی الارب ).


فرهنگ عمید

( آیه ) = آیت

دانشنامه عمومی

آیه. آیه در لغت به معنی نشانه است. و در اصطلاح کوچک ترین واحد تقسیم قرآن است و عبارات یا جملات قرآن و سوره از آن ها تشکیل می یابد و تعداد آن ها در هر سوره ای معین است.
سوره
قرآن
نامهای خدا در قرآن
یک آیه می تواند چند حرف، چند کلمه، یک یا چند جمله یا یک یا چند بند باشد. برخی از مسلمانان معتقدند حد و اندازه هر آیه توقیفی است و از سوی پیامبر اسلام معین شده است.
به عقیده بهاءالدین خرمشاهی، ترتیب و توالی آیه ها، اعم از اینکه طی یک فقره وحی یا طی یک سلسله وحی متوالی نازل شده باشد، توقیفی است. یعنی خود این امر نیز جزو وحی است و به امر الله و رهنمایی جبرئیل انجام گرفته است. در مواردی هم که محمد آیه یا آیاتی را جابجا می کرد و می گفت: این آیه یا آیات را در فلان سوره بین کدام آیات قرار دهید، نیز به رهنمود وحی بوده است.
تعداد آیات قرآن از مسائل مورد اختلاف میان قراء صدر اسلام بوده است: قراءِ مدینه دو رقم ۶ هزار و ۲۱۴را به دست داده اند، قراء مکه شمار آیات را ۶۲۱۹، قراء شام ۶۲۲۵ و قراء بصره ۶۰۲۴ و قراء کوفه ۶۲۳۶ گفته اند. مهمترین علت اختلاف در شمارش آیات قرآن این است که پیامبر اسلام به منظور آگاه ساختن مردم به تمام شدن آیه، در انتهای آیه وقف می کرد، ولی گاهی به علت پیوستگی مطلب، آن دو را به همدیگر وصل می کرد و بدون وقف ادامه می داد. در نتیجه این توهم در مردم پدید آمد که این وصل، علامت انقطاع و تمام شدن آیه نیست؛ و در تعداد آیات قرآن روایات و نظرها مختلف شد، و هر فرقه و گروهی بر حسب روایاتی که در نظرآن ها بر دیگر روایات رجحان داشت عدد خاصی را ذکر کردند، تا این که همین اختلاف روایات باعث به وجود آمدن عددهای مختلف مکی، مدنی، کوفی، بصری و شامی در شمار آیات قرآن گردید.

دانشنامه آزاد فارسی

آیه. (در لغت به معنای نشانه، به ویژه نشانۀ وجودِ خداوند و قدرت او) اصطلاحی در علوم قرآنی به معنای هریک از اجزای سوره های قرآن که گاه از یک یا چند جمله و گاه از حروف مقطعه تشکیل شده است. به نظر بیشتر محققان، تعداد و آغاز و انجام آیه ها که برخی این کلمه را در اصل عبری نیز دانسته اند، توقیفی است. قرآن ۶۲۳۶ آیه بوده است. این کلمه به صورت مفرد ۸۴ بار و به صورت جمع (آیات) ۱۴۸ بار در قرآن آمده است. طولانی ترین آیۀ قرآن، آیۀ تدایُن و کوتاه ترین آیه، «والضحی» یا «والفجر» و در غیر فواتح سور «مُدْهامَّتان» (الرحمن، ۶۴) است. معانی فراوانی برای کاربرد این واژه در قرآن ذکر شده است مانند: ۱. معجزه (بقره ۲۱۱؛ یونس، ۲۰؛ رعد، ۳۸؛ نازعات، ۲۰)؛ ۲. نشان و علامت یا نماد (بقره، ۲۴۸؛ آل عمران، ۴۱؛ مریم، ۱۰)؛ ۳. شگفتی های آفرینش (آل عمران، ۱۹۰؛ روم، ۲۰ـ۲۵)؛ آیات قرآن برحسب تاریخ نزول به مکی و مدنی، صراحت و اجمال به محکم و متشابه، و حکم به ناسخ و منسوخ تقسیم و گاه به عنوانی خاص، مانند الکرسی، نور، اخوت، نامیده می شوند. همچنین قرائت بعضی آیات مستلزم سجدۀ واجب است. نخستین آیات نازل شده را بر پیامبر (ص) پنج آیۀ نخست سورۀ عَلَق دانسته اند. برخی هم آیۀ ۳ مائده و آیۀ ۱ نصر را آخرین آیه برشمرده اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] آیه. آیه، عبارت، جمله یا جملات تشکیل دهنده قرآن که با ترتیب خاصی از یکدیگر تفکیک شده اند و سوره های قرآن را به وجود آورده اند. در قرآن کریم، کلمه آیه به همین معنا استفاده شده و آیات قرآن، « بیّنات » یعنی آشکار و واضح دانسته شده اند.
دانشمندان علوم قرآنی، مباحث مختلفی را درباره آیات قرآن مطرح کرده اند؛ از جمله تعداد آیات، توقیفی بودن آیات، تناسب یا عدم تناسب ترتیب آیات قرآن.
همچنین قرآن کریم آیه را در معنایی دیگر، به هر موجودی که نشانه وجود و صفات خداوند باشد و از جمله به معجزات ارائه شده از سوی انبیاء هم اطلاق کرده است. در کاربرد این معنا، قرآن کریم آیات و نشانه های خداوند را به آفاقی و انفسی تقسیم نموده که اولی به معنای نشانه های بیرون از وجود انسان، و انفسی به معنای نشانه های درون وجود انسان است که او را به سوی خداوند رهنمون می شود.

گویش مازنی

/aye/ اویه

اویه


پیشنهاد کاربران

آنچه آمده است. واژهء " آیه" واژهء پارسی است. که از آمدن میآید و پیش از پیامبر اسلام در میان عرب مستعمل نبوده است. * آیم * آیی * آید * آییم * آیید * آیند ( آیندگان ) .

ایه مترادف ایت یعنی علامت ، نشان، شانه

آیه
این واژه ای پارسی است و از بن کنون آمدن < آی و پسوند نام ساز - ه ساخته شده است :
آمدن : آی - ه = آیه : آنچه می آید مانند: آموزه. . .

آیه اسم بسیار زیبا هست. به سلامتی همه آیه خانوم ها

ونحمدمفاتح الغیب با پیغامها الله و سالم
مالبرو ما تسقط من ورقه الا یعلمهاو
و لاحبه فیظلمت الارضین و لارطب ولایاسن
الا فی کتاب مبین

آیه :
آیه در لغت به معنی نشانه و علامت است و در قرآن در معانی گوناگونی به کار رفته از جمله :
1 - فرازهای قرآن که با نشانه های خاصی از هم تفکیک شده و به آیه معروف است چنانکه در خود قرآن می خوانیم : تلک آیات الله نتلوها علیک بالحق ( بقره - 252 ) .
2 - معجزات نیز به عنوان آیه معرفی شده است ، چنانکه در مورد معجزه معروف موسی ( علیه السلام ) ید بیضاء می خوانیم : و اضمم یدک الی جناحک تخرج بیضاء من غیر سوء آیة اخری : دستت را در گریبان تا زیر بغل فرو بر ، به هنگامی که خارج می شود سفیدی و درخشندگی بی عیب و نقصی دارد و این معجزه دیگر است ( طه - 22 ) .
3 - به معنی دلیل و نشانه خداشناسی و یا معاد نیز آمده است ، چنانکه می خوانیم : و جعلنا اللیل و النهار آیتین : ما شب و روز را دو دلیل ( برای شناسائی خدا ) قرار دادیم ( سوره اسراء - 12 ) .
و در مورد استدلال برای معاد می فرماید : و من آیاته انک تری الارض خاشعة فاذا انزلنا علیها الماء اهتزت و ربت ان الذی احیاها لمحیی الموتی انه علی کل شیء قدیر : از نشانه های او این است که زمین را پژمرده و خاموش می بینی اما هنگامی که آب ( باران ) بر آن فرو می ریزیم به جنبش می آید و گیاهان آن می روید ، همان کسی که زمین را زنده کرد مردگان را نیز زنده می کند ، او بر همه چیز قادر است ( فصلت - 39 ) .
4 - به معنی اشیاء چشمگیر مانند بناهای مرتفع و عالی ، نیز آمده است ، چنانکه می خوانیم : ا تبنون بکل ریع آیة تعبثون : آیا در هر مکان مرتفعی بنائی می سازید و در آن سر گرم می شوید ( شعراء - 128 ) .
ولی روشن است که این معانی گوناگون در واقع همه به یک قدر مشترک باز گشت می کند و آن مفهوم نشانه است .
( تفسیر نمونه ج : 1 ص : 393 )




کلمات دیگر: