کلمه جو
صفحه اصلی

جابر بن عبدالله انصاری

دانشنامه عمومی

جابر بن عبدالله انصاری (زاده ۱۶ قبل از هجرت - درگذشته ۷۹ ه‍. ق) با نسب کامل جابِرِ بن عبدالله بن عَمرو بن حرام بن کعب بن غَنْم بن سلمة از صحابه محمد پیامبر اسلام، که حدود پانزده سال قبل از هجرت محمد در مدینه از قبیله خزرج به دنیا آمد. او همان طور که محمد پیامبر اسلام بشارت داده بود تا زمان امامت محمد باقر زنده بود و سلام پیامبر اسلام را به محمد باقر رساند.
میرزا سلمان جابری اصفهانی
شیخ مسعود انصاری
Father: Abdullah ibn Amr
عبدالله پدر جابر از بزرگان قبیله خزرج و از نخستین مسلمانان مدینه بود و در بیعت عقبه شرکت نموده و از کسانی بوده که سوگند خوردند پس از مهاجرت محمد به مدینه جان و مال خود را فدای او کنند.
اولین موردی که مورخان از جابر آورده اند، حضور او با پدرش در بیعت عقبه دوم در سال ۱۳ بعثت است. وی کم سال ترین ناظرِ بیعت اوسیان و خزرجیان با محمد بود و احتمالاً در آن هنگام ۱۶ سال داشته است.

دانشنامه آزاد فارسی

جابِر بن عبدالله انصاری ( ـ ح ۷۹ق)
از اصحاب پیامبر (ص) و از یاران امام علی (ع) و امام حسن (ع) و امام حسین (ع) و امام سجاد (ع) و امام باقر (ع). پدرش از شهدای احد بود. او خود در اکثر غزوات پیامبر شرکت داشت و در جنگ های جمل و صفین و نهروان امام علی (ع) را همراهی کرده است. گویند جابر نخستین کسی است که پس از شهادت امام حسین (ع) برای زیارت قبر آن حضرت به کربلا رفت. روایت های جابر در کتب حدیث شیعه و سنی پراکنده است و از نسل او عالمان بسیار بوده اند. جمعی از ذریۀ او در عراق و ایران باقی اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جابربن عبداللّه انصاری، صحابی و از مُکْثِرینِ حدیث بود.
جدّ وی، عَمرو بن حرام بن کعب بن غَنْم بود و نسبتش به خَزْرَج می رسید. پدرِ جابر پیش از هجرت پیامبر اکرم به یثرب، مسلمان شد و در بیعت عَقَبه دوم با رسول خدا پیمان بست و جزو دوازده نقیبی شد که پیامبر آنان را به نمایندگی قبایلشان بر گزید. وی در غزوه بدر حضور داشت و در غزوه اُحُد به شهادت رسید. کنیه جابر، به سبب نام فرزندانش، در منابع به صورتهای گوناگون آمده، اما از میان آنها کنیه ابوعبداللّه صحیح تر دانسته شده است.

زندگی جابر
اولین آگاهی ما از زندگی جابر، حضور او با پدرش در بیعت عقبه دوم در سال سیزدهم بعثت است. وی کم سال ترین ناظرِ بیعت اوسیان و خزرجیان با پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلم بود. باتوجه به سال مرگ و مدت عمرش، احتمالاً در آن زمان حدود شانزده سال داشته است.

← حضور جابر در جنگ ها
جابر از آن گروه صحابه ای است که احادیث فراوانی از پیامبر اکرم نقل کرده است؛
از این رو، او را حافظ سنّت نبوی و مُکْثِر در حدیث خوانده اند. در منابع روایی و سیره و تاریخ، به روایات جابر استناد بسیار شده و روایات وی مورد توجه مذاهب اسلامی بوده است. جابر در حوزه احکام فقهی صاحب رأی بوده و فتوا می داده و از این رو، ذهبی او را مجتهد و فقیه خوانده است.

← نقل حدیث از صحابه و تابعین
...


کلمات دیگر: