کلمه جو
صفحه اصلی

هدایه المسترشدین

دانشنامه عمومی

هدایةالمسترشدین. هدایةالمسترشدین الی اصول معالم الدین کتابی است از شیخ محمدتقی رازی ایوانکی یا شیخ محمدتقی رازی اصفهانی. هدایة المسترشدین از کتاب های تحقیقی در علم اصول است و شرحی است بر معالم شهید ثانی. این کتاب همواره مورد تأیید و احترام علمای اصولی شیعه بوده است.
پایگاه اینترنتی اندیشه قم
پایگاه اینترنتی آینه پژوهش
این کتاب شرحی است پردامنه و استدلال محور بر کتاب بلند آوازه معالم الدین فی الاصول کتاب معالم از مشهورترین کتاب های اصول درسی است که طلاب علوم دینی در مرحله سطح، آن را فرا می گیرند. مؤلف او شیخ حسن بن زین الدین (درگذشته ۱۰۱۱ قمری) است که بر اثر درسی بودن، شرح ها و حاشیه های زیادی دارد و این حاشیه از پردامنه ترین و استوارترین آن ها است, که همواره مورد مراجعه و بحث بوده است.
آیت الله آخوند گزی می نویسد:
درمیان علما، حاشیه شیخ و حاشیه مطلق که گویند این کتاب است.بس است در بلندی تحقیق و بلندی تبحر ذهن و فکر او، که می توان گفت:اکثر تحقیقات اصولیه این زمان در پیش علما ماخوذ از آن بزرگوار است.

دانشنامه آزاد فارسی

هِدایَةُ الْمُستَرشِدین
(یا: هدایة المسترشدین فی شرح معالم الدین) کتابی به عربی، در اصول فقه امامیه، تألیف صاحب هدایه. شرحی است مبسوط و بسیار معتبر و معروف بر معالم الاصول، که از ابتدا تا انتهای معالم را دربر دارد. چون مؤلف ذیل عبارت متن، شرح خود را نگاشته، این اثر به حاشیه و مؤلف آن نیز به «مُحشی معالم» معروف است. این شرح نخستین بار در ۱۲۶۹ق، چاپ سنگی شد و سپس بارها به چاپ رسیده است. میرزا ابراهیم کلباسی نیز کتابی با نام هدایت المسترشدین در اصول فقه امامیه، تألیف کرده است. محمدباقر اصفهانی، فرزند مؤلف، نیز بر بخش هایی از کتاب پدرش شرح نوشته است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هدایة المسترشدین. «هدایة المسترشدین فی شرح اصول معالم الدین»، به زبان عربی، تالیف شیخ محمد تقی رازی نجفی اصفهانی ایوان کیفی، از اکابر تلامذه و داماد شیخ جعفر کاشف الغطاء است.
نویسنده کتاب، به جهت شهرت این اثر، معروف به «صاحب حاشیه» یا «صاحب هدایه» است. این کتاب در موضوع اصول فقه شیعه امامیه است که در واقع شرح استدلالی کتاب «معالم الدین و ملاذ المجتهدین»، نوشته شیخ حسن بن شیخ زین الدین و از آثار بسیار ارزش مند و از مهم ترین کتاب های اصول، بین متاخرین است و همواره مورد نظر و عنایت دانشمندان بوده است. مرحوم شیخ آقا بزرگ تهرانی، می نویسد: «... این کتاب (هدایة المسترشدین)، از احاطه شیخ و تبحر و تحقیق ایشان در علم اصول حکایت می کند و همیشه آرا و نظریات شیخ مورد بحث و گفت وگوی افاضل از حوزویان بوده است.»هدایه المسترشدین را شیخ انصاری بسیار پسندید و به همین جهت با توجه به وجود این حاشیه، شیخ کتاب دیگری در مباحث الفاظ تألیف نفرمود. لذا فرائد الاصول شیخ انصاری فاقد مباحث الفاظ است و از مباحث قطع و ظن شروع می شود.


کلمات دیگر: