کلمه جو
صفحه اصلی

تشهد


مترادف تشهد : شهادتین گفتن، شهادت دادن درنماز، شاهد خواستن، طلب گواهی کردن

برابر پارسی : گواهی | ( تشهّد ) گواه بودن، گواهی

فارسی به انگلیسی

professing the unity of god and the apostleship of muhammad

مترادف و متضاد

۱. شهادتین گفتن، شهادت دادن(درنماز)
۲. شاهد خواستن، طلبگواهی کردن


فرهنگ فارسی

طلب گواهی کردن، شاهدخواستن کلمه شهادت گفتن
( مصدر ) ۱- شاهد خواستنطلب گواهی کردن . ۲- گفتن شهادتین ( اشهد ان لاالهالاالله اشهد ان محمدا رسول الله ) در نماز.

فرهنگ معین

(تَ شَ هُّ ) [ ع . ] (مص ل . ) ۱ - طلب گواهی کردن . ۲ - گفتن شهادتین . ۳ - گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدة رکعت دوم و رکعت آخر.

لغت نامه دهخدا

تشهد. [ ت َ ش َهَْ هَُ ] ( ع مص ) به تحیات نشستن و شهادت آوردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ). تحیات خواندن در نماز. ( زمخشری ). اشهد ان لااله الااﷲ گفتن در نمازو نشستن تا آنجا و فی الحدیث : یعلمنا التشهد کما یعلمنا السورة؛ ای التحیات اﷲ. ( منتهی الارب ). گفتن تحیات در نماز. ( از اقرب الموارد ). کلمه شهادت خواندن واشهد ان لااله الااﷲ گفتن. ( غیاث اللغات ). گفتن شهادت در نشست پس از رکعت دوم هر نماز و نیز در نشستن پس از رکعت چهارم در نمازهای ظهر، عصر، عشا، و رکعت سوم در نماز مغرب به این عبارت : اشهد ان لااله الااﷲ وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله :
از سجودش به تشهد برو آنگه به سلام
زو سلامی و درودی ز تو بر جمعکرام.
منوچهری.
زو دید آن نماز که قائم بود الف
راکع بمانددال و تشهد نمود لام.
خاقانی.
|| خواستن شهادت. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).

فرهنگ عمید

۱. طلب گواهی کردن، شاهد خواستن.
۲. کلمۀ شهادت (اشهد ان لا اله الا اللّه ) گفتن.
۳. گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدۀ رکعت دوم و رکعت آخر.

دانشنامه آزاد فارسی

تَشَهُّد
در لغت، خواندن شهادتین و در اصطلاح، دعایی که در رکعت های دوم و چهارم نمازهای چهار رکعتی و در رکعت سوم نماز مغرب، بعد از سجده ها و در حالتِ نشسته خوانده می شود. تشهد در نماز واجب است، اگرچه بعضی از فقیهان اهل سنت، تشهد را در رکعت دوم واجب نمی دانند. در ذکر تشهد و نیز حالت نشستن هنگام خواندن آن ذکر، مستحباتی نیز وارد شده است، مانند گفتن الحمدلله در آغاز، و نگاه کردن به دامن به هنگام خواندن ذکر. معروف ترین و رایج ترین ذکر تشهد در نزد اهل سنت، چنین است: التّحیات لله و الصلوات و الطیبات، السلام علیک ایها النبی و رحمةالله و برکاته، السلام علینا و علی عبادالله الصالحین، اشهد اَن لا اله الّاالله و اشهد اَنَّ محمداً عبدُه و رسولُه. در این دعا و نیز دیگر اذکاری که از طریق اهل سنت برای تشهد نقل شده است صلوات بر محمد و آل او وجود ندارد. نزد شیعیان تشهد چنین است: اشهد ان لا اله الّاالله وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله، اللهم صل علی محمد و آل محمد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تَشَهُد از اجزای نماز است که در رکعت دوم و رکعت آخر نماز پس از دو سجده خوانده می شود.
تشهد از اجزای غیر رُکنی نماز است؛ به همین جهت اگر فراموش شود، باعث اِخلال و بُطلان نماز نمی شود. تشهد در همه نمازها به جز نماز میت وجود دارد.
در تشهد، به یگانگی خداوند و رسالت پیامبرش حضرت محمد (ص) گواهی داده می شود.


کلمات دیگر: