کلمه جو
صفحه اصلی

سعید بن مسیب

دانشنامه عمومی

سَعید بن مُسَیِّب بن حُزن مَخزومی قریشی با کنیه ابو محمد (زادهٔ ۱۶ ه.ق، درگذشتهٔ ۹۴ ه.ق) فقیه، راوی حدیث و از تابعین بود که یکی از فقهای هفتگانه شهر مدینه به شمار می آمد.
روایت هایی از علی بن حسین زین العابدین و عبدالله بن عمر نقل شده که او را آگاه ترین و دانشمندترین انسان زمانه خود شمرده اند. وی از مخالفان بنی امیه بود و از بیعت با یزید بن معاویه خودداری کرد. ابن مسیب به ویژه پس از آنکه به خواستگاری عبدالملک مروان از دخترش برای ولیعهد و فرزندش ولید جواب رد داد و دخترش را، در برابر دو درهم مهریه، به عقد مردی تهیدست درآورد، مورد خشم خلیفه قرار گرفت.
وی سعید بن مسیب بن أبی وهب مخزومی قریشی نام داشت و ابومحمد کنیه اش بود. مادرش ام سعید دختر حکیم بن امیه سلمی و فرزندانش محمد، الیاس، سعید، ام عمرو، ام عثمان و فاخته نام داشتند. با دختر ابوهریره ازدواج کرده بود و اکثر روایتهایش از ابوهریره نقل می شد.
از معروفترین نظریات او، می توان به انکار وجود نسخ در قرآن اشاره کرد. فخر رازی در تفسیر خود ذیل آیه ۱۰۶ البقره از او و دیگر فقیه برجسته عصر تابعین، عطاء بن أبی رباح نقل می کند که این دو نسخ را به معنای کتابت می دانستند نه ازاله و الغاء.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابومحمد سعید بن مسیب بن حزن بن ابی وهب یکی از فقهای معروف و از بزرگان تابعین در مدینه بود.
پدرش مسیب همراه جدش حزن از افراد بیعت رضوان بودند که بعد از بیعت به مدینه مهاجرت کردند. مسیب در یرموک در شام درگذشت. در مورد ولادتش اختلاف است، برخی می گویند دو سال قبل از فوت عمر به دنیا آمد. برخی هم معتقدند که وقتی دو یا چهار سال از خلافت عمر می گذشت به دنیا آمده است. بنابراین اقوال این که برخی وی را راوی عمر دانسته اند، درست نمی باشد. مادرش ام سعید دختر حکیم بن امیه بن حارثة بن اوقص سلمی بود. محمد، سعید، الیاس، ام عثمان، ام عمرو، فاخته و مریم از جمله فرزندان سعید بودند.
جایگاه علمی
وی سرپرستی مدرسه دینی مدینه را به عهده داشت. مورخین اهل سنت وی را فقیه الفقها و عالم العلما نسبت داده اند. زیرا هر کس وارد مدینه می شد و سراغ فقیه ترین فرد را می گرفت، سعید بن مسیب را معرفی می کردند. در موردش گفته شده که گاهی برای شنیدن یک حدیث چند شبانه روز مسافرت می کرد. وی علاوه بر این که یکی از علمای معروف علم انساب محسوب می شد، عالم به تعبیر خواب نیز بود. پسرش محمد نیز چون پدر از نسابه های معروف زمانش بود. و به دلیل این که در نسب تعدادی از مخزومیین ایراد وارد کرده بود، از طرف ولید مؤاخذه و شلاق زده شد.
ویژگیهای شخصی
سعید از یک چشم نابینا بود. سهم وی از بیت المال در زمان امویان سی هزار دینار بود که آن را نپذیرفت. علاوه بر این وی عطایای مردم را نیز قبول نمی کرد و با چهارصد دینار سرمایه ای که داشت به تجارت روغن می پرداخت.
مقام اافتاء
...


کلمات دیگر: