کلمه جو
صفحه اصلی

ابوسعید خدری

دانشنامه عمومی

ابوسعیدخدری (به انگلیسی: Abu Sa`id al-Khudri)؛ زبان های دیگر (به عربی: أبو سعید الخدری) یکی از جوانترین اصحاب رسول الله (صلی الله عایه و سلم)بوده است. وی که از بزرگان انصار است، ده سال پیش از هجرت در مدینه به دنیا آمد. «بنی خدره» طایفه ای از بنی عوف انصار بودند. پدر ابوسعید نیز از اصحاب پیامبر و مادرش انیسه بنت ابی حارثه، از قبیله بنی بخار بود. ابو سعید، در زمان جنگ احد 13 ساله بوده است.
ابو سعید خدری، دانشنامه رشد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَبوسَعیدِ خُدْری، سعد بن مالک بن سنان (۱۰ پیش از هجرت ـ ۷۴ق/۶۱۲ ـ ۶۹۳م)، از اصحاب پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد.
سعد، پسر مالک بن سنان بن ثعلبة بن عبید بن الابجر مشهور به ابوسعید خدری از بزرگان قبیله خزرج ده سال پیش از هجرت در مدینه به دنیا آمد. خدره لقب گروهی از انصار خزرجی بود. مادرش انیسه دختر ابی حارثه از قبیله بنی نجار بود، که ابتدا به همسری نعمان بن عامر بن سواد از قبیله اوس در آمد که ابوقتاده صحابی مشهور پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم ) فرزند اوست. سپس مالک بن سنان (پدر ابوسعید) انیسه را به همسری گرفت. از این رو ابوقتاده و ابوسعید برادران مادری یکدیگرند.
ابوسعید در روزگار پیامبر
ابوسعید سیزده ساله بود که برای شرکت در جنگ احد خود را به رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) معرفی کرد و با وجود اصرار پدرش، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به سبب خردسالی، او را بازگردانید. در روز احد پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) زخمی شد و هنگام بیرون آوردن دو حلقه مغفر که در گونه های آن حضرت فرو رفته بود، خون زیادی بیرون جهید. مالک بن سنان محل زخم را با دهان خود می مکید و خون را بیرون می ریخت، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمود: هر کس دوست دارد به کسی نگاه کند که خون او با خون من آمیخته شده است، به مالک بن سنان بنگرد، خون هر کس با خون من تماس گیرد، آتش جهنم به او نخواهد رسید. وی از جمله کسانی بود که در نبرد احد جانانه از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) دفاع کرد. پس از احد چون خبر پراکنده شدن مسلمانان و مجروح شدن پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه رسید، ابو سعید و گروهی از پسر بچه های بنی خدره خود را به پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) رساندند تا خبر سلامتی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) را به خانواده هایشان اطلاع دهند، هر چند پدرش مالک در این جنگ به دست غراب بن سفیان شهید شد. اولین جنگی که ابوسعید در آن شرکت کرد، غزوه بنی مصطلق بود که در آن هنگام پانزده سال داشت، سپس در تمامی غزوه های دیگر حضور یافت. وی یکی از عقلاء و فضلاء اصحاب حضرت رسول (صلی الله علیه و آله وسلّم) و از حافظان و راویان حدیث از جمله «حدیث غدیر» و «حدیث منزلت» است. او راوی ۱۱۷۰ حدیث از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) است که برخی از آن ها را صاحبان صحاح، چون مسلم و بخاری آورده اند. بقی بن مخلد نیز بسیاری از احادیث را در مسند کبیر خود گرد آورده است. هم چنین وی از گروهی از مشاهیر اصحاب نیز حدیث روایت کرده است. از کسانی که از وی حدیث نقل کرده اند، می توان به عبدالله بن عباس، عبدالله بن عمر، جابر بن عبدالله، زید بن ثابت و انس بن مالک و جمع بسیاری از تابعین هم چون سعید بن مسیب، عطاء بن یسار و نافع اشاره کرد.
خدری در روزگار خلفا
او را از فقهای مشهور زمان عمر دانسته اند. هنگام مضروب شدن عمر، ابوسعید و نوزده تن دیگر عمر را به خانه اش رساندند، در حالی که از شدت درد شکایت کرد. ابوسعید خدری از جمله کسانی بود که از هنگام مرگ عثمان تا زمانی که از دنیا رفت، در مدینه فتوی می داد و از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) حدیث نقل می کرد.
ابوسعید در روزگار حضرت علی
...

پیشنهاد کاربران

ابو سعید خُدری سعد بن مالک ( م 74 ق ) از انصار مدینه و از اصحاب بزرگوار رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بود. در جنگ احد 13 ساله بود که پدرش خواست او را برای یاری سپاه اسلام به جبهه بفرستد اما به رغم اصرار پدرش، پیامبر به دلیل کم سالی اش نپذیرفت.
اما پس از احد، در همه ی غزوه ها شرکت کرد.
او پس از پیامبر از اصحاب برگزیده امام علی علیه السلام شد و در جنگ های صفین و نهروان شرکت کرد.
ابو سعید با بنی امیّه رابطه دوستانه نداشت و در فرصت های مختلف از آنان انتقاد می کرد؛ از جمله هنگامی که مروان بن حکم خطبه عید را زودتر از نماز ایراد کرد، به او اعتراض کرد.
ابوسعید از پیامبر احادیث فراوانی را نقل کرده است، از جمله راویان حدیث غدیر خم بوده، و می گفته:«منافقین را از روی دشمنی شان با علی علیه السلام می شناسم. »
در واقعه حرّه سپاهیان شام به خانه ابو سعید ریختند و از وی پول و مال خواستند و چون چیزی به چنگ نیاوردند، او را شکنجه دادند.
بیشتر مورخان وفات او را در سال 74 ق دانسته اند ولی برخی نیز آن را یک سال بعد از واقعه حرّه، یعنی سال 64، گفته اند. می گویند احتضار ابو سعید سه روز طول کشید، و پس از وفات، در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد.


کلمات دیگر: