کلمه جو
صفحه اصلی

انس بن مالک

دانشنامه عمومی

اَنَس بن مالک (وفات ۹۳ ه.ق) از صحابهٔ محمد، پیامبر اسلام، و از انصار و قبیلهٔ خزرج بود. پس از هجرت محمد به مدینه، مادرش یا در نقلی، شوهر مادرش او را برای خدمت به پیامبر، نزد او برد. وی تا درگذشت محمد نزد او بود. پس از درگذشت پیامبر، از سوی ابوبکر مأمور به رفتن به بحرین برای گرفتن صدقات شد. پس از ابوبکر با عمر بیعت کرد. در جنگ شوشتر از فرماندهان سپاه مسلمانان بود و هرمزان را به مدینه برد. در جریان شورش بر ضد عثمان، مردم را به یاری عثمان فراخواند. در زمان خلافت علی بن ابی طالب، ظاهراً موضعی بی طرفانه گرفته بوده است. در مجلس عبیدالله بن زیاد پس از نبرد کربلا حضور داشت. در زمان خلافت عبدالله بن زبیر، امام جماعت بصره بود. حجاج بن یوسف برای خوارکردن او به خاطر همراهی با عبدالله بن زبیر، مختار و ابن اشعث بر او مهر زد. در زمان مرگ بیش از صد سال سن داشت. او از کسانی است که بیشترین احادیث را از پیامبر نقل کرده اند و به نقلی، پس از ابوهریره و عبدالله بن عمر با ۲۲۸۶ روایت در جایگاه سوم است. به گفتهٔ برخی، او احادیث کمی را مستقیماً از پیامبر نقل کرده و بقیه روایاتش باواسطه از دیگر صحابه بوده است. ابوحنیفه او را عادل نمی داند. در منابع شیعهٔ امامی، او را از منحرفان از علی بن ابی طالب می دانند و دلیل آن را گذشته از سکوتش در دوران خلافت علی بن ابی طالب، روایت مناشده بیان کرده اند که او حدیثی دربارهٔ فضایل علی بن ابی طالب را به بهانهٔ پیری و فراموشی کتمان کرد و علی بن ابی طالب نیز به همین دلیل او را نفرین کرد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از شخصیت های نامی دوران صدر اسلام که هم افتخار مصاحبت رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) را داشته و هم تا دوران اموی در قید حیات بوده است، شخصیتی نامی به نام انس بن مالک است.
نام کامل او انس بن مالک بن نضر بن ضمضم بن زید بن حرام بن جندب بن عامر بن غنم بن عدی بن نجار بن ثعلبة بن عمرو بن خزرج بن حارثة انصاری است که از قبیله خزرجیان مدینه و از طایفه بنی نجار می باشد. در واقع او هم از ناحیه پدر و هم از ناحیه مادر منسوب به طایفه بنی نجار است. مادر او ام سلیم دختر ملحان است و در مورد کنیه او آمده است که کنیه او اباحمزه می باشد که به اسم عمویش نامیده شده است. کنیه ابا حمزه را رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) به او داده است و علاوه بر آن پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به او لقب ذوالاذنین را نیز داده است. تاریخ تولد او بین مورخین اختلاف است؛ اما با آن چه در ادامه به آن اشاره می شود، وی متولد سال ده قبل از هجرت معادل ششصد و دوازده میلادی است. او دارای فرزندان و اموال فروان بود و نام یکی از همسرانش جمیله بود، جمیله کسی بود که بعد از جنگ اسلام و ایران، به عنوان برده جمیله معرفی شد.
خادم رسول الله
وی از جمله صحابی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به شمار می رود. او می گوید: وقتی که رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه آمد مادرم (و به قولی شوهر مادرش ابوطلحه) مرا که هشت سال سن داشتم به خدمت آن حضرت برد و گفت: یا رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) ! مردان و زنان انصار هر کدام هدیه ای برای شما آوردند. من پسرم را آورده ام که در خدمت شما باشد. از آن پس من به مدت ده سال به پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) خدمت کردم. انس را به همین دلیل خادم رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) لقب دادند. وی به این خدمتگزاری افتخار می کرد.
حضور در جنگهای پیامبر
وی در بیشتر جنگ های پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) حضور داشت و حتی برخی همچون الجزری قائلند وی در جنگ بدر نیز بوده است، البته در منابع تاریخی کسی به غیر از الجزری به آن اشاره نکرده است. به روایت دیگری منقول از انس ، مربوط به غزوات نخستین مسلمانان - که ممکن است دال ّ بر حضور او در آن جنگ ها تلقی شود - باید با کمال دقت و احتیاط نگریست ، مانند سخن گفتن او درباره جنگ احد؛ اما با این وصف، او در غزوات حدیبیه، فتح مکه، حنین و خیبر حضور داشت و در رکاب پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) جنگید. البته می توان حضور او را در جنگ بدر این طور توجیه کرد که وی به دلیل سن کم جنگجو نبوده، لیکن همراه با سپاهیان و در خدمت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) بوده است. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) برای انس دعا کرد و لذا او دارای مال و فرزند فراوان و طول عمر شد و علتش دعای پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در حقش بود.
راوی بزرگ حدیث
...


کلمات دیگر: