کلمه جو
صفحه اصلی

امر به معروف و نهی از منکر

دانشنامه عمومی

امر به معروف و نهی از منکر از احکام عملی مسلمانان و به نظر شیعیان از فروع دین اسلام است.امر به معروف یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام آنچه از نظر عقل یا شرع اسلام خوب در نظر گرفته می شود و نهی از منکر یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام ندادن آنچه به از نظر عقل یا شرع اسلام بد در نظر گرفته می شود. این توصیه گفتاری است و شامل جرح نمی شود.نبو
در احکام دین، به تمام واجبات و مستحبات معروف و به تمام محرمات و مکروهات منکر گفته می شود بنابراین واداشتن افراد جامعه به انجام کارهای واجب و مستحب امر به معروف و بازداشتن آن ها از کارهای حرام و مکروه نهی از منکر است.
امر به معروف و نهی از منکر، واجب کفایی است که اگر افرادی - به قدر کفایت - به انجام آن اقدام کنند، از دیگران ساقط می شود؛ و اگر همهٔ افراد آن را ترک کرده باشند، چنانچه شرایط آن موجود باشد، همهٔ آن ها ترک واجب کرده اند.
اول ـ آن که امر و نهی کننده، معروف و منکر را بشناسد و یقین داشته باشد بوجوب معروف و حرمت منکر، و ایمن باشد از اشتباه خودش.

دانشنامه آزاد فارسی

در فرهنگ اسلامی، توصیه به خوبی ها و بازداشتن از بدی هاست، و در قرآن به همین معنای لغوی به عنوان وظیفۀ مسلمانان بارها به کار رفته است. اما در میان متکلّمان اسلامی، معتزله برای اولین بار از این اصطلاح در قلمرو مباحث نظری خود استفاده کردند (← اصول_خمسه). به نظر آن ها امکان تقسیم معروف به واجب و مستحب وجود دارد ولی نهی از همه منکرات لازم است و تقسیم بی معناست. درعین حال وجوب امر به معروف و نهی از منکر را وجوب کفایی می دانستند و نه عینی. معتزلیان، تحقق امر به معروف و نهی از منکر را در چهار مرتبۀ طولی دسته بندی می کردند؛ تنفر قلبی، منع زبانی، منع عملی و رودرویی خشونت آمیز. آن ها از مرتبۀ چهارم گاهی به عنوان «جهاد» نیز یاد کرده اند. اشعریان نیز در مجموعۀ مباحث امر به معروف و نهی از منکر با معتزله موافق اند، جز آن که آن ها منکر را نیز به حرام و مکروه تقسیم کرده اند و در مواردی که ابتکار عمل به دست حاکم برگزیده از سوی اهل حل و عقد (عقلای قوم) باشد، حتی به جهاد نیز فتوا داده اند. شیعیان متقدم، اصل امر به معروف و نهی از منکر و وجوب کفایی آن را پذیرفته ولی در مقام عمل فقط به مرتبۀ قلبی و زبانی آن بسنده کرده اند. این دسته از شیعیان معتقد بودند عمل به مراتب سوم و چهارم و به ویژه جهاد صرفاً با حضور و یا ظهور امام امکان پذیر است. اما رفته رفته این نگرش در فقهای متأخر شیعه نیز پدید آمد که همه مراتب چهارگانۀ امر به معروف و نهی از منکر برای حفظ امت اسلامی از آسیب ها و گزندها لازم است. آن ها از مرتبۀ چهارم هم با عنوان «جهاد دفاعی» یاد کرده اند و معتقدند حضور امام فقط در جهاد ابتدایی شرط است. در تاریخ همۀ مذاهب اسلامی از آغاز تاکنون، علما و مصلحانی پیدا شده اند که در حرکت های اصلاحی و اجتماعی خود برضد حاکمان یا به طور کلی برضد انحراف های اجتماعی از عنصر امر به معروف و نهی از منکر استفادۀ فراوان برده اند. فقها برای عمل به این فریضه، شروطی راازجمله آگاهی کافی عامل از معروف و منکر، اصرار مخاطب بر عمل خویش و احتمال تأثیر امر به معروف بر او ذکر کرده اند.

نقل قول ها

امر به معروف یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام آن چه به باور مسلمانان خوب در نظر گرفته می شود و نهی از منکر یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام ندادن آن چه به باور مسلمانان بد در نظر گرفته می شود.
• «یا بُنَّیَ اَقم الصلاه و امر بالمعروفِ و انهُ عَنِ المنکرِ وَاصبِر علی ما اصابَکَ انّ ذَلک من عزم الامور»• پند لقمان به فرزندش: فرزندم! نماز را برپا دار و امر به معروف و نهی از منکر کن و بر آنچه از سختی‏ها به تو می‏رسد مقاومت کن که این (صبر) از امور واجب و مهم است.لقمان/۱۷• «الذّینَ اِن مَکّناهم فی الارضِ اَقاموا الصّلاة و آتوا الزّکوةَ و اَمروا بالمعروفِ و نَهَوا عن المنکرِ و لله عاقبة الامور»• کسانی هستند که اگر آنان را در زمین به قدرت رسانیم، نماز بر پا می‏دارند و زکات می‏دهند و (دیگران را) به خوبی‏ها دعوت می‏کنند و از بدی‏ها باز می‏دارند و پایان همه‏ی امور برای خداست.حج/۴۱• «کُنتُم خیرَ اُمةٍ اُخرِجَت للناسِ تامرونَ بالمعروفِ و تَنهونَ عن المنکرِ و تومنونَ بالله»• شما بهترین امّتی هستید که برای مردم ظاهر (و گزیده) شده‏اید به خوبی‏ها فرمان می‏دهید و از بدی‏ها و زشتی‏ها، نهی می‏کنید و به خدا ایمان دارید. و اگر اهل کتاب (نیز به چنین آئین درخشانی) ایمان آورده بودند، قطعاً برایشان بهتر بود. برخی از آنان مؤمنند، ولی بیشترشان فاسق‏اند.آل عمران/۱۱۰• «و المؤمنون و المؤمنات بعضهم أولیآء بعض یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و یقیمون الصّلوه و یؤتون الزّکوه و یطیعون الله و رسوله أولئک سیرحمهم الله إن الله عزیز حکیم»• مردان و زنان با ایمان، یار و یاور و اولیای یکدیگرند: به معروف (خوبی‏ها) فرمان می‏دهند و از بدی‏ها (منکرات) نهی می‏کنند، نماز بر پای داشته، زکات می‏پردازند و از خداوند و پیامبرش پیروی می‏کنند. بزودی خداوند آنان را مشمول رحمت خویش قرار خواهد داد. همانا خداوند، توانای غالب و حکیم است.توبه/۷۱• «ولتکن منکم امّه یدعون إلی الخیر و یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و أولئک هم المفلحون»• آل عمران/۱۰۴• امر به معروف عام آنست که هر کس از آحاد ملت مرتکب گناهی شود یا یکی از تکالیف واجب را ترک کند که این نیز گناه است بر هر شخص مطلعی واجب است وی را از ارتکاب گناه نهی کند. همه ی مردم چنین حقی را دارند و می توانند هر کس را در هر مقامی امر و نهی کنند.امر به معروف خاص به این معنی است که باید گروه ویژه یی در همة اجتماعات این وظیفه را عهده دار باشند و آن در مسائلی است که نیاز به علم و آگاهی دارد. این قسم از امر و نهی نسبت به برخی از مسائل مخصوص گروه دانشمندان آگاه و راستین و بی غرض و خیرخواه امت می باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امر به معروف و نهی از منکر، به معنی واداشتن به نیکی و بازداشتن از بدی می باشد. از آن در باب امر به معروف و نهی از منکر بحث شده است و امر به معروف و نهی از منکر از ضروریات دین اسلام و پنجمین اصل در مذهب معتزله می باشد.
نقش هر مسلمان در تعیین سرنوشت جامعه و تعهدی که باید در پذیرش مسؤولیت های اجتماعی داشته باشد، ایجاب می کند که او ناظر و مراقب همه اموری باشد که پیرامون وی اتفاق می افتد. این مطلب در فقه اسلامی تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر مطرح شده و از مهم ترین مبانی تفکر سیاسی یک مسلمان به شمار می رود؛ چنان که از مهم ترین فرایضی است که وجوب کفایی آن ضروری دین شناخته شده و ضامن بقای اسلام است. قرآن کریم در بیان صفات ممتاز مؤمنان می فرماید:«وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ اَوْلِیاءُ بَعْضٍ یَاْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ یُطِیعُونَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ؛ مردان و زنان با ایمان ولی (و یار و یاور) یکدیگرند، امر به معروف و نهی ازمنکر می کنند، نماز را برپا می دارند و زکات را می پردازند و خدا و رسولش را اطاعت می کنند.»به موجب این آیه، افراد مؤمن به سرنوشت یکدیگر علاقمند بوده و به منزله یک پیکر می باشند. پیوند سرنوشت ها موجب می شود که تخلف و انحراف یک فرد، در کل جامعه تاثیر بگذارد؛ چنان که یک بیماری واگیر در صورتی که معالجه نگردد، از فرد به جامعه سرایت نموده و سلامت آن را به خطر می اندازد.پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در این زمینه می فرماید:یک انسان گنهکار در میان مردم، همانند فرد ناآگاهی است که با گروهی سوار کشتی شده و آن گاه که کشتی در وسط دریا قرار می گیرد، تبری برداشته و به سوراخ نمودن جایگاه خود می پردازد، هر کسی به او اعتراض می کند او در پاسخ می گوید: من در سهم خودم تصرف می کنم؛ به یقین این یک حرف احمقانه است. اگر دیگران او را از این عمل خطرناک باز ندارند، طولی نمی کشد که همگی غرق می شوند. معروف و منکر که دو مفهوم متقابلند، در لغت به معنای شناخته شده و ناشناخته می باشند؛ و در اصطلاح کارهایی که نیکی یا زشتی آن ها توسط عقل یا شرع، شناخته شده باشند، به ترتیب معروف و منکر نامیده می شوند.
دلیل به کارگیری لفظ
به کارگیری لفظ معروف و منکر در امور مربوط به بایدها و نبایدهای دین، بدین لحاظ است که فطرت پاک انسانی با کارهای معروف آشنا و مأنوس و با زشتی ها و امور ناپسند، بیگانه و نامانوس است.بنابراین معروف و منکر قلمرو وسیعی دارد و در محدوده عبادات یا یک سری از گناهان کبیره نمی گنجند. معروف شامل امور اعتقادی، اخلاقی، عبادی، حقوقی، اقتصادی، نظامی (همانند مرزداری و پیکار در راه خدا) سیاسی (مثل حضور در صحنه های انقلاب اسلامی و حفظ دستاوردهای آن) و امور فرهنگی می شود و منکر نیز شامل منکرات اعتقادی، عبادی، اخلاقی، اقتصادی (مانند کم فروشی و احتکار)، سیاسی (همانند جاسوسی و کمک به ضد انقلاب)، نظامی (نظیر فرار از جبهه و جنگ، عدم رعایت سلسله مراتب فرماندهی) و... می شود در مجموع می توان از معروف و منکر، به ارزش ها و ضد ارزش ها تعبیر نمود.
شرایط وجوب
۱. باید امر به معروف و نهی از منکر کننده بداند آنچه مکلف ترک نموده، واجب و یا آنچه مرتکب گردیده از منکرات است و بر کسی که چنین علم و آگاهی از کار دیگری ندارد، واجب نیست. یعنی آمر به معروف و ناهی از منکر، معروف و منکر را بشناسد. برخی از متکلمان اشاعره علاوه بر شناخت معروف و منکر، آگاهی از وجه وجوب را نیز شرط می دانند تا مکلف با همان وجه نیت نموده و تکلیف را انجام دهد؛ مثلاً بداند که امر به معروف و نهی از منکر واجب معین است یا مخیر، مضیق است یا موسع، عینی است یا کفایی. عده ای علم به معروف و منکر را شرط واجب و عمل دانسته اند، نه وجوب. ۲. تأثیر امر و نهی، در انجام معروف و ترک منکر معلوم یا محتمل باشد اگر امر و نهی بی تأثیر باشد هر چند واجب نیست، ولی در حسن آن اختلاف است. ۳. امر به معروف و نهی از منکر مفسده و فتنه و خوف بر جان و مال به دنبال نداشته باشد. ۴. لازم است امر و نهی کننده بداند که شخص بر گناهش باقی است پس اگر دانست که وی گناهش را ترک نموده و آن را تکرار نخواهد کرد، امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب نیست. یعنی اگر نهی از منکر نشود منکر ادامه پیدا کند. ۵. باعث تجسس در رفتار دیگران نشود. ۶. برخورد با گنهکار ضرر و مفسده ای برای امر و نهی کننده یا خویشان و برادران دینی اش نداشته باشد؛ مگر معروف و منکر از اموری باشند که شارع مقدس اهتمام ویژه ای نسبت به آن ها دارد؛ مانند حفظ اسلام و شعائر آن و امنیت جان و ناموس مسلمانان، بنابراین اگر شعائر اسلامی یا جان عده ای از مسلمانان در معرض خطر و نابودی شد، باید اصل اهم و مهم مورد توجه قرار گیرد و صرف ضرردیدن موجب سقوط وظیفه نمی شود.
← وجوب کفایی بودن
...

پیشنهاد کاربران

امر به معروف : دستور دادن به انجام کاری که از نظر عقل خوب است
نهی از منکر: دستور دادن به کاری که نباید انجام دهند و از نظر عقل درست نیست


The persuasion for good and dissuasion from evil

enjoining what is good and forbidding what is evil

هو
با سلام، امر به معروف و نهی از منکر که از فروع دین میباشند ، واجب کفایی بوده، بعبارتی اگر کسانی به این مقوله مهم اقدام فرمایند این امر از سایرین ساقط میباشد. البته مسیله ما نحن فیه
اصول و قوانینی دارد که فرد عمل کننده به این دو واجب کفایی باید شرایط خاصی داشته باشد تا مورد مذکور نتیجه پارادوکس نداشته و در غیر این صورت این فریضه دینی نه تنها به نتیجه نمیرسد بلکه برای فرد آمر به معروف و نهی کننده از منکر مشکلات عدیده قانونی شاید ایجاد شود
لذا بنده توصیه میکنم علاقمندان به این مهم، کتاب مفید و مختصر ، امر به معروف و نهی از منکر جناب آقای محسن قرایتی را مطالعه فرمایند البته کتب زیادی در این خصوص هست ولی کتاب مذکور که نشرمرکز فرهنگی درسهایی از قرآن بهترین گزینه میباشد. علی ( ع ) یارتان.
با تشکر.


کلمات دیگر: