کلمه جو
صفحه اصلی

علی صیاد شیرازی

دانشنامه عمومی

علی صیاد شیرازی (۲۳ خرداد ۱۳۲۳ – ۲۱ فروردین ۱۳۷۸) فرماندهِ اسبق نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و عضو شورای عالی دفاع ملی بوده است. او زادهٔ روستای کبودگنبد شهرستان درگز استان خراسان رضوی بود. صیاد شیرازی از فرماندهان جنگ ایران و عراق بود. او، پس از ۳۲ سال خدمت در یگان های مختلف نیروی زمینی ارتش، در تهران و مقابلِ درِ منزلش، به دست اعضای سازمان مجاهدین خلق ترور شد. مراسم تدفین او با حضور سید علی خامنه ای، فرمانده کل قوا، و جمعی از فرماندهان یگان های مختلف نیروهای مسلح ایران و مردم برگزار شد.
مجموعه مقالات اولین نشست کنفرانس بررسی دفاع مقدس / به کوشش ذاکر صالحی / دانشگاه امام حسین (ع/ ۱۳۷۱.
سونای زعفرانیه / علیرضا نوری زاده.
خاطرات امیر شهید سپهبد صیاد شیرازی / مرکز اسناد انقلاب اسلامی / ۱۳۷۸.
خاطرات سال های نبرد / محسن مؤمنی / دفتر ادبیات و هنر مقاومت و نشر شاهد / ۱۳۷۸.
صیاد دل ها / احمد حسینیان / ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی / ۱۳۷۸.
ناگفته های جنگ / تدوین احمد دهقان / دفتر ادبیات وهنر مقاومت / ۱۳۷۸.
یادداشت های سفر شهید صیاد شیرازی / محسن کاظمی / دفتر ادبیات و هنر مقاومت / ۱۳۷۸.
عملیات آزادسازی سنندج و گردنه صلوات آباد (اردیبهشت ۱۳۵۹) / تدوین علی صادقی گویا / ایران سبز / ۱۳۷۹.
عملیات شیندرا /تدوین علی صادقی گویا / هیئت معارف جنگ / ۱۳۷۹.
اسطوره ها / به کوشش خلیل اسفندیاری / نشر شاهد / ۱۳۸۰.
یادداشت های ویژه سپهبد علی صیاد شیرازی (۱۳۶۴تا ۱۳۶۸) / به کوشش سیدحسام هاشمی / ایران سبز / ۱۳۸۰.
امیر دلاور /گردآورنده امیرحسین انبارداران / نشر شاهد / ۱۳۸۱.
گردنه خان تا قله آربابا /تدوین علی صادقی گویا / ایران سبز / ۱۳۸۱. ـ مسافر صبح / به کوشش شورای شعر بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس / مؤسسه فرهنگی و انتشاراتی نخلستان / ۱۳۸۱.
در کمین گل سرخ / محسن مؤمنی / سوره مهر / ۱۳۸۲.
یادگاران (جلد ۱۱:کتاب صیاد شیرازی) / رضا رسولی / روایت فتح / ۱۳۸۲.
رفتارشناسی ایثارگران(سیری در رفتارشناسی امیر شهید سپهبد علی صیاد شیرازی) / محمودرضا امینی /شعاع / ۱۳۸۳. ـ یاد یار / هیبت الله اسدی / دانشگاه افسری امام علی (ع / ۱۳۸۳.
افلاکیان زمین (جلد ۱۰: علی صیاد شیرازی) / محمدحسین عباسی ولدی / نشر شاهد / ۱۳۸۴.
خدا می خواست زنده بمانی (کتاب صیاد شیرازی) / فاطمه غفاری /روایت فتح / ۱۳۸۴.
سفر به ماوراء / کاوه خاتمی / ایران سبز / ۱۳۸۴.
هرچند دیر / هیبت الله اسدی / ایران سبز / ۱۳۸۴.
آخرین گلوله صیاد / داوود امیریان / نشر صریر / ۱۳۸۵.
عاشق ترین صیاد/ محبوبه معراجی پور/ مرکز اسناد انقلاب اسلامی / ۱۳۸۵.
منش فرماندهی / احمد نوروزی فرسنگی / عرشان / ۱۳۸۵.
پرواز غریبانه / مهدی وحیدی صدر / حدیث نینوا (قم) / ۱۳۸۶.
جلوه یار /احمد حسینیان / ایران سبز / ۱۳۸۶.
سخن آشنا / علی اعوانی / ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان عقیدتی سیاسی (نشر آجا) / ۱۳۸۶
علی صیاد شیرازی در سال ۱۳۲۳ در شهرستان درگز از توابع استان خراسان رضوی متولد شد مادرش شهربانو و پدرش زیاد نام داشت. مادرش اهل انارک از توابع نایین و پدرش، که از عشایر قشقایی بود، به استخدام ژاندارمری درآمد و سپس به ارتش منتقل شد. او به همراه پدر و خانواده، مانند دیگر خانواده های نظامیان، از شهری به شهری مهاجرت می کرد. شهرهای مشهد، گرگان، شاهرود، آمل، گنبد و سرانجام گرگان محلّ پرورش وی شدند.
مادر وی، حاجیه شهربانو شجاع، روز ۴ مرداد ۱۳۹۵ درگذشت.
علی صیاد شیرازی، در سال ۱۳۴۰ برای ادامه تحصیل به تهران آمد و سال ششم متوسطه را در تهران گذراند و در سال ۱۳۴۲ موفق به اخذ دیپلم گردید. در سال ۱۳۴۳ در کنکور دانشکده افسری شرکت کرد و پذیرفته شد و سرانجام در مهرماه ۱۳۴۶ در رسته توپخانه دانش آموخته شد و با درجه ستوان دومی وارد ارتش گردید. پس از طی دوره آموزشی در شیراز و اصفهان به لشکر تبریز و سپس لشکر زرهی کرمانشاه منتقل شد.

نقل قول ها

علی صیاد شیرازی (۲۳ خرداد ۱۳۲۳–۲۱ فروردین ۱۳۷۸) فرمانده اسبق نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و عضو شورای عالی دفاع بوده است.
• «ما برای حضور در جبهه قدس باید هرچه زودتر ریشه رژیم بعث عراق را برکنیم و با سرنگونی رژیم بعث عراق، راهی جبهه های مبارزه با صهیونیزم شویم .»کیهان، ۲ تیر ۱۳۶۱، صفحهٔ ۱• «ما امروز با نبرد کفر ستیز خود در مقابل باطل ایمان خود را به الله به اثبات رسانده ایم و لیاقت آن را پیدا کرده ایم که به ما ارتش اسلام گفته شود و این ارتش نیروئی آهنی و با قدرت است و این را با عملیات وسیعی که انجام گرفته، ثابت کرده است.».کیهان، ۲ تیر ۱۳۶۱، صفحهٔ ۱• «رزمندگان اسلام بزودی در یک پاکسازی عمومی که در منطقه کردستان انجام خواهد شد ریشه ضد انقلاب را کنده و ملت مظلوم کردستان و آذربایجان را را زیر برکات و نعمات جمهوری اسلامی ببرند.»اطلاعات، ۲۰ تیر ۶۲، ص ۳

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سینه ستبر تاریخ، مالامال از خاطرات حیات و ممات مردان مردی است که روحشان فراتر از زمان و قلبشان سرشار از عشق بوده است. امیر کم نظیر ارتش اسلام، سپهبد علی صیاد شیرازی، یکی از این پر و بال سوخته گان وصال نور است که لباس زیبای شهادت، زیبنده قامتش و کمترین مزد اخلاص و فداکاری و ایثار اوست.
امیر سرافراز لشکر اسلام سپهبد شهید علی صیاد شیرازی به سال ۱۳۲۳ هـ. ش در شهرستان "درگز" «شمال استان خراسان»، (کبود گنبد) در خانواده ای مذهبی و نظامی دیده به جهان گشود.
رسولی، رضا، یادگاران کتاب صیاد شیرازی، مقدمه کتاب، تهران، روایت فتح، ۱۳۸۲.
پدر صیاد شیرازی "زیادخان" شغل نظامی داشت و در ژاندارمری مشغول خدمت بود. وی مدتی از این شغل کناره گیری کرد و لباس نظامی را کنار گذاشت. زیادخان در نامه ای که به فرمانده اش نوشته آورده است:«... اکنون حرمت این لباس شکسته شده و هر دزد گردنه گیری این لباس را پوشیده و به جان مردم افتاده است. تا وضع بدین گونه است من نمی توانم این لباس نظامی را به تن کنم.»
معراجی پور، محبوبه، عاشق ترین صیاد، ص۱۵، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۵.
زیاد خان به پیشنهاد برادرش با "شهربانو" دختر یکی از هم ولایتی های خویش ازدواج کرد. ثمره این ازدواج فرزند پسری بود که "علی" نام گرفت. در حقیقت عشق و اخلاص و ارادت خالصانه پدر و مادر صیاد شیرازی سبب شد این نام را برای فرزند خویش انتخاب کنند.
معراجی پور، محبوبه، عاشق ترین صیاد، ص۱۶، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۵.
...


کلمات دیگر: