کلمه جو
صفحه اصلی

حکمیت


مترادف حکمیت : داوری، قضاوت، میانجیگری، وساطت، نظریه، رای

برابر پارسی : داوری

فارسی به انگلیسی

arbitrament, arbitration

arbitration


فارسی به عربی

حکم

مترادف و متضاد

umpire (اسم)
داوری، حکمیت، داور مسابقات، سرحکم

arbitration (اسم)
داوری، حکمیت، نتیجهء حکمیت، رای بطریق حکمیت

داوری، قضاوت


میانجیگری، وساطت


نظریه، رای


۱. داوری، قضاوت
۲. میانجیگری، وساطت
۳. نظریه، رای


فرهنگ فارسی

داوری بین دویاچندتن، رسیدگی به مرافعه درخارج
( مصدر ) ۱ - میانجی گری . ۲ - داوری بین دو یا چند تن رسیدگی و رای بختم قضیه در خارج از محکمه تحت شرایط معینی .

فرهنگ معین

(حَ کَ یَّ ) [ ع . حکمیة ] (مص جع . ) میانجی گری ، داوری .

لغت نامه دهخدا

حکمیت. [ ح َ ک َ می ی َ ] ( ع مص جعلی ، اِمص ) میانجی گری در ترافع. || داوری.

فرهنگ عمید

۱. داوری بین دو یا چند تن.
۲. (حقوق ) رسیدگی به اختلاف و حل آن در خارج از دادگاه.

دانشنامه عمومی

حَکَمیَّت یکی از شیوه های حل اختلاف بدون محاکمه و خارج از دادگاه است که در آن طرفین می پذیرند به فرد یا افرادی به عنوان «حَکَم» مراجعه کنند و تسلیم قضاوت آنها شوند. ماجرای حکمیت که هنگام درگیری علی بن ابی طالب و معاویه پیش آمد، از معروف ترین موارد حکمیت در جهان اسلام است.

دانشنامه آزاد فارسی

حَکَمیّت
رجوع شود به:صفین، واقعه

فرهنگ فارسی ساره

داور


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکمیت، واقعه ای تاریخی مربوط به جنگ صفین می باشد. در این واقعه با سیاستی که معاویه به پیشنهاد عمروعاص در پیش گرفت، چنین القاء شد که بایستی رای صادره بر طبق قرآن باشد و از این طریق تفرقه و دودستگی در بین سپاه امام علی (علیه السلام) پدید آمد.
جنگ صفین، بین سپاه امام علی (علیه السلام) ـ که بیش تر از عراقیان بودند ـ و سپاه معاویه ـ که بیش تر از شامیان بودند ـ درگرفت. سپاه عراق ضربه های مهلکی بر سپاه شام وارد کرد و تا پیروزی نهایی فاصله ای نداشت، اما معاویه با حیله گری و با پیشنهاد عمرو بن عاص، قرآن ها را بر نیزه کرد و خواهان حکمیت قرآن شد. برخی سپاهیان امام علی (علیه السلام) با جهالت و برخی دیگر با خیانت، متمایل به پذیرش خواسته معاویه شدند و امام را مجبور کردند تا دست از جنگ بکشد و به حکمیت تن دهد. آنان تهدید نمودند در غیر این صورت، امام (علیه السلام) را خواهند کشت و یا به معاویه تحویل خواهند داد! به دنبال آن بود که اختیار انتخاب داور و حکم را نیز از امام سلب کردند که نتیجه اش آن شد که داور شام با ترفندی اعلام کند که امام علی (علیه السلام) از خلافت خلع شده و معاویه به این مقام برگزیده شده است! البته امام علی (علیه السلام) این نتیجه را نپذیرفت؛ زیرا طرفین متعهد شده بودند که بر اساس قرآن داوری کنند، و این نتیجه برگرفته از قرآن نبود.
تعریف
حکمیت در لغت به معنای داوری خواستن و حَکَم قرار دادن است. تاریخچۀ حکمیت به قبل از اسلام بر می گردد و اسلام نیز بر آن مهر تایید زده است.پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در غزوۀ بنی قریظه، سعد بن معاذ را حکم قرار داد، ولی آن چه این مساله را دارای اهمیت مضاعف کرد، ماجرایی است که در جنگ صفین رخ داد.
واقعه صفین
جنگ صفین، از مهم ترین نبرد های حضرت علی (علیه السلام) بود. سپاه عراق که پیرو حضرتشان بودند، ضربه های مهلکی بر سپاه شام به سرکردگی معاویه زده و تا پیروزی نهایی فاصله ای نداشتند؛ به پیشنهاد عمروعاص، سپاهیان معاویه قرآن ها را بر نیزه کردند و از سپاه علی (علیه السّلام) خواستند که از جنگ دست بکشند و حکمیت قرآن را بپذیرند. اما معاویه که خود را در انتهای راه می دید، پیشنهاد عمرو بن عاص را پذیرفت و دستور داد قرآن ها را بر سر نیزه کنند. امام علی (علیه السّلام) اعلام کرد که این درخواست، فریب کارانه و به منظور فرار از شکست است، ولی گروهی از سپاهیان ایشان خواستار قبول حکمیت قرآن شدند. در راس این گروه اشعث بن قیس بود که معاویه با او مخفیانه مذاکره کرده بود. گذاشتن قرآن بر نیزه، نشان آن بود که بیایید تا قرآن میان ما حکم باشد؛ یعنی جنگ بس است و قرآن، حق و باطل میان ما را مشخص خواهد کرد.
چگونگی وقوع حکمیت
...


کلمات دیگر: