کلمه جو
صفحه اصلی

خطبه شقشقیه

دانشنامه عمومی

خطبهٔ شِقْشِقیِّه سومین سخنرانی علی بن ابی طالب است که در کتاب نهج البلاغه ذکر شده است. این خطبه از مشهورترین خطبه های امام نخست شیعیان به شمار می رود. این خطبه شامل شکواییه هایی است که علی بن ابی طالب در مورد ماجرای سقیفه و خلافت ابوبکر، عمر و عثمان ذکر کرده است. همچنین نخستین امام شیعیان و چهارمین خلیفه اهل سنت، در این خطبه انتخاب گزینه صبر را در برابر قیام و جنگ با دیگر خلفا بازگو کرده است. علی بن ابی طالب در مورد خلافت در این خطبه چنین می گوید:.mw-parser-output blockquote.templatequote{margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite{line-height:1em;text-align:right;padding-right:2em;margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite cite{font-size:85%}نبو
رئیس خلافت به شترسواری سرکش می مانَد، که اگر مهار را محکم کشد، پرده های بینی شتر پاره شود و اگر آزاد گذارَد در پرتگاه سقوط می کند.
در ادامه ابوالحسن از هجوم مردم با هدف انتخاب او برای گزینهٔ خلافت روایت می کند.
«شِقشِقیَّة» در لغت به معنای شُش است که شتر در هنگام هیجان و نفس نفس زدن، آن را از دهان بیرون می پرانَد و در زیرِ گلو صدا می کند و در نخستین بار، بیننده آن را با زبان حیوان اشتباه می گیرد. معنای دیگر شقشقیه، چیزی شبیه بادکنک است که هنگام خشم شتر از زیرِ گلو بیرون می زند و پس از آرام شدنِ شتر، ناپدید می گردد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خطبه شقشقیه، از خطبه های مشهور نهج البلاغه و متضمن نقد دوران سه خلیفه اول است.
نام این خطبه برگرفته از جمله امام علی -علیه السلام- در پاسخ به ابن عباس ، پس از ایراد خطبه، است که در آن امام سخن گفتن خود را در این مقام به صدای شقشقه شتر تشبیه کرده است. شقشقه در لغت چیزی مانند شش گوسفند است که شتر، مخصوصآ به هنگام هیجان و شدت تنفس ، از دهان خود خارج می کند و در آن باد می اندازد و زیر گلویش صدا میکند. این خطبه براساس نخستین جمله آن («واللّهِ لَقَدْ تَقَمَّصَها ابنُ اَبی قُحافَة») مقمِّصه نیز خوانده شده است. تَقَمَّصَ (از مادّه قمیص به معنای پیراهن ) یعنی پیراهن بر تن کرد.
← نکات تاریخی
(۱) آقابزرگ طهرانی.(۲) ابن ابیالاصبع، تحریرالتحبیر فی صناعةالشعر و النثر و بیان اعجازالقرآن، کتاب ۲، چاپ حنفی محمد شرف، قاهره ۱۳۸۳.(۳) ابنابیالحدید، شرح نهج البلاغة، چاپ محمد ابوالفضل ابراهیم، قاهره ۱۳۸۵ـ۱۳۸۷/۱۹۶۵ـ۱۹۶۷، چاپ افست بیروت.(۴) ابن بابویه، علل الشرایع، نجف ۱۳۸۵ـ۱۳۸۶، چاپ افست قم.(۵) ابن بابویه، معانی الاخبار، چاپ علیاکبر غفاری، قم ۱۳۶۱ش.(۶) ابن حجر عسقلانی، لسان المیزان، حیدرآباد، دکن ۱۳۲۹ـ۱۳۳۱، چاپ افست بیروت ۱۳۹۰/۱۹۷۱.(۷) ابن منظور، لسان العرب.(۸) ابنمیثم، شرح نهج البلاغة، قم ۱۳۶۲ش.(۹) عبدالحسین امینی، الغدیر فی الکتاب و السنة و الادب، قم ۱۴۱۶ـ۱۴۲۲/۱۹۹۵ـ۲۰۰۲.(۱۰) علی بن زید بیهقی، معارج نهج البلاغة، قم ۱۳۸۰ش.(۱۱) محمدمهدی جعفری، پرتوی از نهج البلاغه: با نقل منابع و تطبیق با روایات مآخذ دیگر، تهران ۱۳۸۰ـ۱۳۸۱ش.(۱۲) عبدالزهرا حسینی، مصادر نهج البلاغة و اسانیده، بیروت ۱۴۰۵/۱۹۸۵.(۱۳) حبیب الله بن محمدهاشم خوئی، منهاج البراعة شرح نهج البلاغة، چاپ علی عاشور، بیروت ۱۴۲۹/۲۰۰۸.(۱۴) محمدبن احمد ذهبی، میزان الاعتدال فی نقدالرجال، چاپ علی محمد بجاوی، قاهره ۱۹۶۳ـ۱۹۶۴، چاپ افست بیروت.(۱۵) سبط ابن جوزی، تذکرةالخواص، بیروت ۱۴۰۱/۱۹۸۱.(۱۶) احمدبن علی طبرسی، الاحتجاج، چاپ محمدباقر موسوی خرسان، نجف ۱۳۸۶/۱۹۶۶، چاپ افست قم.(۱۷) محمدبن حسن طوسی، الامالی، قم ۱۴۱۴.(۱۸) سعیدبن هبة اللّه قطب راوندی، منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة، چاپ عبداللطیف کوهکمری، قم ۱۴۰۶.(۱۹) محمدباقربن محمدتقی مجلسی، بحارالانوار، چاپ عبدالزهراء علوی، بیروت: دارالرضا.(۲۰) محمدباقر محمودی، نهج السعادة فی مستدرک نهج البلاغة، ج ۲، بیروت ۱۳۹۶/۱۹۷۶.(۲۱) محمدبن محمد مفید، الارشاد فی معرفة حججالله علیالعباد، بیروت ۱۴۱۴/۱۹۹۳.(۲۲) محمدباقربن محمد نواب لاهیجانی، شرح نهج البلاغه، چاپ محمدمهدی جعفری و محمدیوسف نیری، تهران ۱۳۷۹ش.(۲۳) محمد واعظزاده خراسانی، «امام علی و وحدت»، کتاب نقد، سال ۵، ش ۳ (تابستان ۱۳۸۰).


کلمات دیگر: