کلمه جو
صفحه اصلی

ام ایمن

فرهنگ فارسی

دختر ثعلبه بن عمر بن حصن بن مالک دایه حضرت رسول اکرم و در شمار زنان صحابه و در اصل کنیزکی حبشی و مملوک عبدالله بن عبدالمطلب و یا آمنه بنت وهب بود .

لغت نامه دهخدا

ام ایمن. [ اُ م م ِ اَ م َ ] ( اِخ ) ( برکه ) دختر ثعلبةبن عمربن حصن بن مالک. دایه حضرت رسول اکرم و در شمار زنان صحابه و در اصل کنیزکی حبشی و مملوک عبداﷲبن عبدالمطلب و یا آمنه بنت وهب بود و به ارث به محمد ( ص ) رسید. پیغمبر اسلام رابدو محبتی وافر بوده و میفرموده است ام ایمن امی بعدامی ، تا اینکه پس از ازدواج با خدیجه او را آزاد کرد و عبیدبن حارث خزرجی او را بزنی گرفت و پسری از اوبنام ایمن آورد. پس از وفات عبید با زیدبن حارثه ازموالی خدیجه ازدواج کرد و از او اسامه را آورد. ام ایمن احادیثی از پیغمبر نقل کرده است. وفات وی پنج ماه پس از رحلت پیغمبر ( ص ) بود. رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 209 و خیرات حسان ج 1 ص 36 و قاموس الاعلام ترکی ج 2 ص 1033 و لغات تاریخیه و جغرافیه ترکی ج 1 ص 253 شود.

دانشنامه عمومی

ام ایمن (عربی:اُمِّ اَیمَن) با نام اصلی برکة بنت ثعلبه بن عمرو بن حصن بن مالک بن سلمة بن عمرو بن نعمان و با کنیه ام الظباء زنی اهل حبشه بود که قبل از اسلام کنیز آمنه بنت وهب مادر پیامبر اسلام و پس از مرگ او کنیز خود پیامبر بود تا آنکه محمد او را آزاد کرد.نبو
ام ایمن از زنان صحابی، در دوران جاهلیت کنیز آمنه بنت وهب بود. پس از فوت آمنه، وی به پیامبر اسلام به ارث رسید. پس از مرگ آمنه در ابواء وی مسئولیت نگهداری از محمد را تا بزرگ شدنش بر عهده گرفت. عبدالمطلب به وی گفته بود از پسرم غفلت نکن، اهل کتاب گمان می کنند که او پیامبر این امت است. پیامبر اسلام بسیار او را دوست داشت و درباره او فرمود: «ام ایمن امی بعد امی.» یعنی «بعد از مادرم ام ایمن مادر من است.»
پیامبر پس از ازدواج با خدیجه او را آزاد کرد. در ابتدا او با عبید بن زید خزرجی ازدواج کرد که ایمن حاصل این ازدواج بود. پس از درگذشت عبید بن زید خزرجی، با زید بن حارثه پسرخوانده پیامبر اسلام ازدواج کرد که حاصل این ازدواج اسامه بن زید بود.
او از نخستین گروندگان به اسلام بود و بعدها به مدینه هجرت کرد. گفته شده است که او از مهاجرین به حبشه نیز بوده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اُم اَیمَن، بَرَکة بنت ثعلبة بن عمرو، از زنان صحابی می باشد.
او کنیزی حبشی از آن عبدالله بن عبدالمطلب یا همسرش آمنه بود و پس از درگذشت پدر و سپس مادر پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) ، به آن حضرت تعلق یافت. گفته اند که پس از درگذشت آمنه در ابواء (ه م)، او پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) را تا ورود به مکه مراقبت کرد و گویا همچنان تا مدت ها در خدمت پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) بود و آن حضرت وی را به هنگام ازدواج با خدیجه آزاد کرد و او به همسری عبید بن زید خزرجی درآمد و ایمن از او بزاد و به همین سبب به «ام ایمن» شهرت یافت. او پس از چندی که عبید درگذشت، با زید بن حارثه که آزاد شده، و سپس فرزند خوانده پیامبر بود، ازدواج کرد و اسامه (ه م) از او متولد شد.
ام ایمن از سابقین در اسلام
ام ایمن از نخستین گروندگان به اسلام بود و بعدها به مدینه هجرت کرد. همچنین گفته شده است که وی از مهاجران به حبشه بود، اما با توجه به این که مهاجرت به حبشه در سال ۵ بعثت صورت گرفت و مهاجران در ۷ هجری مستقیماً به مدینه بازگشتند، این گزارش ناپذیرفتنی می نماید و احتمالاً در این باب خلطی پیش آمده است.
حضور ام ایمن در احد
ام ایمن در جنگ احد حضور داشت و جنگجویان را سیراب، و مجروحان را مداوا می کرد. وی در خیبر نیز همراه پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) بود.
وفات ام ایمن
...


کلمات دیگر: