کلمه جو
صفحه اصلی

ابوحنیفه نعمان بن ثابت

دانشنامه عمومی

ابوحنیفه یا ابوحنیفه النعمان بن ثابت بن زوطا بن مرزبان (۸۰ - ۱۵۰ هجری قمری/۶۹۹-۷۶۷ میلادی) فقیه و متکلم نامدار کوفه و پایه گذار مذهب حنفی از مذاهب چهارگانهٔ اهل سنت است. اهل سنت او را «امام اعظم» و «سراج الائمه» لقب داده اند. پیروان ابوحنیفه را حنفی می نامند. ابو حنیفه از حماد بن ابی سلیمان، و از ابراهیم نخعی و علقمه به قیس شاگرد عبدالله بن مسعود، علم فقه و حدیث را اخذ و تلقی نمود. شافعی و مالکی به کمالات او معترف بوده اند.
ایرانی
محمد بن حسن شیبانی، ابو یوسف
بیشتر منابع، اصلیت او را از کابل می دانند. در برخی منابع هم ترمذ یا نسا به عنوان محل سرزمین اجدادش نام برده شده است. می گویند جد وی از موالی و ایرانی بود. وی در سال ۸۰ هجری قمری در شهر کوفه متولد شد. ابوحنیفه علاوه بر فقیه بودن در زمان خود بازرگان موفقی نیز بود.وی در نزد اهل سنت یکی از بزرگ ترین فقها به شمار می رود.

دانشنامه آزاد فارسی

ابوحَنیفه، نُعمان بن ثابِت (کوفه ۸۰ـ بغداد ۱۵۰ق)
مؤسّسِ ایرانی تبار مذهب حنفی. با آن که چندتن از صحابه را دیده بود، چون از آنان چیزی نیاموخته بود، از تابعانِ تابعان به شمار می رود. به حدیثی که در صدور آن تردید داشت عمل نمی کرد و این، تعداد احادیث مورد استناد او را در فقه، آن هم در کوفه که از مرکز ثقل صحابه (مدینه) دور بود، بسیار کاهش داد و او را به ابداع رأی، قیاس و استحسان کشاند. معاصرانش با او به مقابله برخاستند و اظهاراتی تند علیه او ادا کردند که در آثار مخالفانی مانند خطیب بغدادی و ابن حبان آمده است. گویا آرای صحابه را که به صدور آن ها مطمئن بود، بر رأی خویش ترجیح می داد. احادیث مورد قبول او را محمد بن محمود خوارزمی در جامع مسانید ابی حنیفة گرد آورده که شمار آن ها اندک است. بیشتر اهل سنت او را در حدیث ضعیف می دانند. در عقیدۀ کلامی گویا مرجئی بود. حمایتش از قیام نفس زاکیه و برادرش موجب شد که در اواخر عمر در بغداد به زندان بیفتد. احتمالاً کتابی غیرفقهی نیز ننوشت. همۀ آثار منسوب به او مانند المسند، المخارج، العالم و المتعلم (حیدرآباد دکن، ۱۳۴۹ق)، الفقه الاکبر و الفقه الاوسط را جملگی شاگردان او گرد آورده اند. امام صادق (ع)، حماد بن ابی سلیمان اعمش، عطا بن ابی رباح، و عامر شعبی از استادان او بوده اند و از شاگردانش عباد عوام، ابن مبارک، به ویژه ابویوسف قاضی و شیبانی در نشر آرای او بسیار نقش داشتند. شیخ مفید آرای مخالف با کتاب و سنت او را در کتابی با نام المسائل الصاغانیة گرد آورده است. از ارتباط با دستگاه خلافت سخت گریزان بود، چندان که به هیچ روی نتوانستند او را وادار به پذیرفتن منصب قضا کنند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوحًنیفه، نعمان بن ثابت بن زوطی بن ماه بن هرمز (۸۰-۱۵۰ق/۶۹۹-۷۶۷م)، امام، فقیه و متکلم نام دار کوفه و پایه گذار مذهب حنفی از مذاهب چهارگانه اهل سنت.
حنفیان ابوحنیفه را “امام اعظم” و “سراج االائمه” لقب داده اند.
خاندان
اتفاق منابع بر آن است که ابوحنیفه خود در خانواده ای مسلمان شهر کوفه نشأت یافته است، ولی درباره گرویدن پدرانش به اسلام، بین روایات، ناهم گونی دیده می شود.بر پایه کهن ترین منابع شرح حال ابوحنیفه، خاندان او با طایفه بنی تَیم الله بن ثعلبه از قبیله رَبیعه، یکی از شاخه های مهم قبیله بزرگ بکر بن وائل نسبت ولاء داشت. در برخی از منابع به گونه ای روشن تر یاد شده که ثابت پدر ابوحنیفه، مملوک آزاد گشته مردی از خاندان بنی قَفَل از طایفه مزبور بوده است. یکی از قدیمی ترین و اساسی ترین منابع که می توان از آن درباره پیشینه خاندان ابوحنیفه اطلاعات جالبی به دست آورد، روایتی از عمر بن حماد نواده ابوحنیفه است که رابطه ولاء این خاندان با بنی قفل را تأیید می کند و از گفته های مبالغه آمیز نیز به دور است.متن مستند این روایت از سوی صمیری و خطیب بغدادی به گونه ای یکسان نقل گردیده است و بخش هایی از آن را ابونعیم فضل بن دُکَین و بعدها ابن ندیم بدون ذکری از ماًخذ خود، نقل نموده اند. بر پایه روایت عمر بن حماد، پدربزرگ ابوحنیفه “زوطی” نام داشت. او از مردمان بلخ بود که احتمالاً در جریان فتح خراسان به اسارت درآمده، به عراق آورده شد.زوطی به آیین اسلام گرویده، آزادی خویش را بازیافت و فرزندش، ثابت زمانی به دنیا آمد که وی مسلمان بود.
پیشینه ابوحنیفه
ابوحنیفه تجارت پیشه بوده و در عین حال به کسب دانش، رغبت بسیار داشته، نخست به علم کلام روی آورد ولی از آن سر خورده شد و به تحصیل فقه پرداخت.
در شمار تابعین
...


کلمات دیگر: