کلمه جو
صفحه اصلی

چشم برزخی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تمام اشخاص بعد از مرگ چشم برزخیشان باز می شود و تمام حقایق را می بینند؛ اما افراد مؤمن در این دنیا هم حقایق را می توانند ببینند.
انسان دارای مراحل تکوین و سیر مختلفی است: در دورانی جماد است و سپس به شکل نبات یا حیوان در آمده و پس از این که به شکل نطفه ای در رحمی مستقر گردید و مراحل تکوین بدن او به حد لازم رسید، روح الهی در او دمیده می شود و حیات انسانی می یابد.این انسان پس از گذران دوران جنینی، وارد مرحله ای دیگر می شود که موسوم به دنیا (زندگی پست یا نزدیک) است.پس از مدتی کوتاه یا نسبتاً طولانی او را به نشئه ای دیگر به نام برزخ (فاصله بین دنیا و قیامت) منتقل می کنند که نسبت آن با دنیا، مثل نسبت دنیا با رحم مادر است و قابل تصور و تجسّم به طور کامل نیست.پس از آن نیز با تمام شدن عمر دنیا، تمامی انسان ها - با هم و به صورت دسته جمعی - به نشئه ای پایدار به نام محشر و قیامت منتقل می شوند.
امور قیامت
نسبت قیامت با برزخ نیز مشابه نسبت برزخ با دنیا است. در قیامت و در برزخ برای انسان اموری هویدا می شوند که برای انسانِ محصور در زندگی دنیایی قابل تصور نبوده است، چنان که تصور دنیا و آنچه در آن است نیز برای جنین داخل رحم امکان نداشت.انسانی که در محدوده ی حسّ گرفتار آمده و با بال وحی و عقل به ماوراء طبیعت پرواز ننموده است و به اخبار مخبران صادق چون انبیا (ع) و اولیا الهی ( ع) وقعی ننهاده است، نمی تواند حیات پس از مرگ را چه در برزخ و چه در قیامت پذیرا شود.در حالی که چه بخواهد و چه نخواهد گریز و گزیری از مرگ و انتقال به دو مرحله ی پس از آن ندارد؛ زیرا مرگ یکی از مقدرات الهی است که هر موجود زنده زمینی دیر یا زود با آن روبرو می شود و هیچ انسانی، حتی محبوب ترین ایشان در پیشگاه خدا، از این امر مستثنا نیست.خداوند متعال تأکید می نماید که: "ما برای هیچ بشری قبل از تو جاودانی (در دنیا را) قرار نداده ایم، آیا اگر تو (رسول اللَّه) بمیری، آنها باقی می مانند! هر نَفْسی مرگ را می چشد (و تجربه می کند) و ما شما را به سختی ها و خیرها آزمایش می کنیم و (بالاخره) به سوی ما باز می گردید".
علت عدم ترس عده ای از مرگ
آن که با شهود خود و یا با اعتماد به اخبار انبیا، به مرگ و حیات پس از آن یقین داشته و خود را برای آن مرحله مهیا نموده باشد و زاد و توشه مناسب با آن دیار را که ایمان و عمل صالح است با خود برداشته باشد، هیچ هراسی از آن مرحله ندارد، بلکه مشتاق آن نیز می باشد، زیرا می داند که با مرگ از سرای تنگ و پر زحمت دنیا، به سرای راحتی و آسایش محض منتقل می شود، چنان که از سرای تنگ رحم به دنیا منتقل شد.
علت ترس عده ای از مرگ
...

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
باسلام، برخی از علما چشم برزخی دارند یعنی اشیایی را که انسان معمولی از دیدن ان عاجز هست این بزرگان که از علمای اسلامی میباشند قادر به دیدن هر چیزی هستند حتی برخی را به صورت حیوان مشاهده میکنند. منبع ، جلد ۴۸ تفسیر تسنیم ایت الله العظمی جوادی املی مد ظله العالی صفحه ۱۲۲. علامه مرحوم طبا طبایی که از مفسران بزرگ قران بودند چشم برزخی داشتند. با تشکر

چشم برزخی chashme barzekhi
برای کسی است که با بسته بودن چشم ببیند، واین گاهی در حالتی است که برخی عرفا بدان وارد شوندو بدون اینکه هدف ایشان این باشد برایشان مقدر گردد ، وگاهی در خواب که خود آگاهی بناگاه برایشان حاصل شود ، وبتواند چیز هایی را از ضمیر افراد وچهره ی حقیقی انها ببیند که در آن لحظه غایبند ولی حضورشان برایش حاصل شود ، وگاهی که به فیض از زمین وکرات دیگر وآسمان ببیند ، مثلا با هوشیاری وآگاهی وبا دقت سطح مریخ وماه را ببیند ، واضح تر از یک ماهگرد ومریخگرد، و واضح تر و روشن تر از آن باشد که حیاط منزل خود را می بیند، و آن به هیچ قوت وزور واقع نگردد و حصول آن به اراده نیست ، ولی هشیاری و آگاهی در آن به وفور هست، چه اینکه خاطره وحافظه آنچه دیده باقی می ماند


کلمات دیگر: