کلمه جو
صفحه اصلی

ظفرنامه

فرهنگ فارسی

مشهور به ظفرنامه گوبند سنگه تاریخی است منظوم در فتوحات گوبند سنگه که در لاهور طبع شده .

فرهنگ عمید

نامه ای که خبر از فتح و پیروزی بدهد.

دانشنامه عمومی

ظفرنامه به موارد زیر اشاره دارد:
ظفرنامهٔ مستوفی، تاریخ منظوم سرودهٔ حمدالله مستوفی
ظفرنامهٔ شامی، نوشتهٔ نظام الدین شامی
ظفرنامهٔ شرف الدینْ علی یزدی، سرودهٔ شرف الدین علی یزدی
ظفرنامهٔ اورنگ زیب، نامه ای که گورو گوبیند سینگ خطاب به اورنگ زیب نوشت.
ظفرنامهٔ شاه جهانی، شرح فتوحات شاه جهان، که به منظومهٔ شاه جهانی و پادشا(ه)نامه و مثنوی شاهنامه نیز معروف است؛ سرودهٔ قدسی مشهدی که کلیم کاشانی تکمیلش کرد
فتح نامه

ظفرنامه (اورنگ زیب). ظفرنامه(پنجابی:ਜ਼ਫ਼ਰਨਾਮਹ یا ਜ਼ਫ਼ਰਨਾਮਾ) نامه ای است که دهمین گورو در آئین سیک، گورو گوبیند سینگ در سال ۱۷۰۵ میلادی به شاه مغولی هند، اورنگ زیب نوشت.
این نامه تماماً به شعر فارسی نوشته شده بود. گورو گوبیند سینگ این نامه را از روستای دینه در ولایت ملوه در پنجاب به پادشاه در دهلی نوشته بود. او در این نامه، پادشاه را برای پیمان شکنی مورد سرزنش قرار داده اما از برخی صفات او ستایش کرده است.

ظفرنامه (شرف الدین علی یزدی). ظفرنامه (ح ۸۲۸-۸۳۲ قمری) کتابی تاریخی از شرف الدین علی یزدی است که به سفارش ابراهیم سلطان (پسر شاهرخ) در باره نسب امیر تیمور و زندگی او از طفولیت تا هنگام درگذشتش و همچنین جانشینی خلیل سلطان به جای او در سمرقند و زوال دولت او می باشد و در انتها نیز به بیان خصوصیات امیر تیمور پرداخته شده است. علی یزدی در نوشتن این کتاب بسیار وامدار ظفرنامه شامی بوده است.
نثر کتاب بسیار فنی می باشد. این کتاب در سده نهم و دهم نمونه فصاحت محسوب می شد. بعضی از نسخه های کتاب شامل مقدمه ای با عنوان تاریخ جهانگیر است که حاوی نسب نامه خانان ترک و تاریخ چنگیز خان و اعقاب او می باشد.
بابرنامه
فرهنگ ادبیات فارسی، محمد شریفی، انتشارات معین

ظفرنامه (مستوفی). ظفرنامه، به معنای کتاب مربوط به فتح و فیروزی، کتابی است مشتمل بر اشعار حماسی، که توسط شاعر ایرانی، حمدالله مستوفی (متوفی به سال ۱۳۳۴ میلادی)، به نظم کشیده شده است. در این تاریخ حماسی، طی ۷۵،۰۰۰ بیت شعر، به بررسی تاریخ ایران از زمان حمله اعراب به ایران تا دوران یورش مغولان پرداخته شده است.
منظومه ظفرنامه در هفتاد و پنج هزار بیت به وزن شاهنامه در سال ۷۳۵ ه‍.ق به پایان رسید. ظفرنامه به سه کتاب یا سه قسم تقسیم می شود، کتاب نخست در تاریخ عرب (قسم اسلامی)، کتاب دوم در تاریخ عجم (قسم احکام) و کتاب سوم در تاریخ مغول (قسم سلطانی).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ظفرنامه، عنوان سه کتاب درباره تاریخ و خصوصاً تاریخ ایران است.
ظفرنامه ۱: کتابی درباره موضوع تاریخ اسلام و ایران، به نظم فارسی، تألیف حمدلله مستوفی. این کتاب نخستین اثر تاریخی است تاریخ نگاری که تاریخ دوران اسلامی را از زمان پیامبر تا سده هشتم به نظم درآورده است. (سال ۷۳۵)
← تقسیم بندی
بنا به گفته مستوفی در مقدمه کتاب ظفرنامه، وی پس از شش سال کار پژوهش بر روی پنجاه نسخه از شاهنامه، نسخه خود را آماده کرد. دوستانش او را تشویق به سرودن کتابی همچون شاهنامه درباره تاریخ می کردند و او نمایند وی از انجام این پیشنهاد امتناع می نمود. سرانجام، او ضمن التجا به فردوسی و یاری از خدا به این نتیجه رسید که پیوندی میان کار فردوسی که تاریخ اساطیری ایران و تاریخ باستان را تا سقوط ساسانیان را دربرمی گرفت و کار خود پیوندی ایجاد کند. لذا، مصمم شد که از ظهور پیامبر تا دوره مغول (سال ۷۳۵) را به نظم درآورد و چون در علم تاریخ هوس نظمی داشت، تاریخی منظوم نوشت. او کتابش را ظفرنامه نامید تا رسم شاهنامه زنده بماند.
← تقسیم بندی موضوعی
با توجه به هم زمانی نگارش ظفرنامه و تاریخ گزیده، حمدالله مستوفی از منابع و ماخذ مشترکی استفاده کرده است که در مقدمه تاریخ گزیده به نام این کتابها اشاره نموده است.
← مباحث بخش نخست
...


کلمات دیگر: