کلمه جو
صفحه اصلی

شیخ راغب حرب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پیشینه تشیع در جبل عامل به روزگاری برمی گردد که ابوذر غفاری صحابی برجسته پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلّم به شام و جنوب لبنان تبعید شد. او به جبل عامل رفت و بذر تشیع را در آن سرزمین کاشت. به این ترتیب عالمانی بزرگ در این دیار پرورش یافتند که چهره حقیقی اهل بیت علیهم السّلام را به مردم شناساندند. محمد بن مکی بن حامد جزینی جبل عاملی از جمله این پرورش یافتگان مکتب تشیع است. در عصر صفوی بسیاری از عالمان جبل عامل همچون: محقق کرکی، شیخ بهایی و... به ایران مهاجرت کردند. دور افتادگی جغرافیایی جبل عامل از مرکز حکومت و حمایت خانواده های برجسته شیعه استمرار فرهنگ شیعه و جذب شیعیان از دیگر بخش ها به آنجا را در پی داشت. یکی از علمای مبارز که در جنوب لبنان پرورش یافت شیخ راغب حرب می باشد که در اینجا مراحل زندگی وی را بیان میکنیم.
راغب حرب (جهت تدوین زندگی نامه شهید از نرم افزار «شیخ الشهداء»، پایگاه اینترنتی حزب الله لبنان (www. mogawama. org) استفاده شد.) در سال ۱۳۷۲ق در روستای جبشیت و در خانواده ای فقیر به دنیا آمد. خانه ابو راغب محل رفت و آمد افراد مذهبی از جمله آیت الله محمدمهدی شمس الدین و آیت الله سید محمدحسین فضل الله بود. ابوراغب کشاورز متدینی بود که هر ساله زکات محصولش را پرداخت می کرد و به تدین و تقوی معروف بود. ابومالک، عموی شیخ راغب حرب، پس از استقرار در جبشیت نقش اساسی در گسترش فرهنگ اسلامی داشت. او کتاب های مهم اسلامی را از کویت می آورد و شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید را بارها مطالعه کرده بود. مادرش هم حتی قبل از تولد فرزندش علاقه داشت یکی از فرزندانش علوم دینی را فراگیرد. راغب یک سال بعد از ازدواج پدر و مادرش به دنیا آمد و دوران کودکی را در زادگاهش گذراند.
تحصیلات
راغب از هفت سالگی وارد دبستان شد. او بسیار باهوش بود. زمانی که معلمانش از هوش و استعداد وی نزد پدر و مادرش تعریف کردند، ابوراغب بسیار خوشحال شد. مادرش زبان فرانسوی را زبان استعمار می دانست و این عقیده در وجود فرزندش نیز شکل گرفت. در روستای جبشیت تا مقطع دبستان وجود داشت و عالم دینی تاثیرگذاری هم نبود. با این حال حضور نیروهای نظامی سوریه که در آن جا پایگاه نظامی داشتند، فضای سیاسی خاصی ایجاد کرده بود. مادر راغب فرزندش را در ده سالگی برای ادامه تحصیل به نبطیه فرستاد.راغب در طول تحصیل علاقه بسیاری به بحث و گفت و گو در مدرسه از خود نشان می داد. وی که از همان دوران نظام لبنان را قبول نداشت و پرچم این کشور را رمز سلطه فرانسه و نشان استعمار می دانست، در ۱۵ سالگی به تحصیل علوم دینی علاقمند شد.
← سفر به بیروت
این آشنایی به روزهای اقامت وی در نجف اشرف باز می گردد. آن چه موجب این دوستی در نجف و استحکام روز افزون آن گردید وحدت فکری آن دو نفر بود. وجه تمایز راغب حرب و سید عباس از دیگر عالمان تنها به خاطر فقه یا درک خاص آنان از پدیده اشغالگری دشمن صهیونیست نبود بلکه این دو عالم مجاهد، دانش و اندیشه خود را به مدرسه سیاری تبدیل کردند و در میان امت مسلمان به حرکت درآمدند و احکام اسلام درباره اشغالگران و اتحاد در برابر دشمنان را به مسلمانان آموزش دادند و در این مسیر مواضع دلیرانه و صریح اتخاذ کردند، در اعتقادات خود پایدار ماندند و در بسیج جوانان در راه ارزش ها کوشیدند.
ارتباط با امام خمینی
...


کلمات دیگر: