کلمه جو
صفحه اصلی

اوحدالدین کرمانی

دانشنامه عمومی

اوحدالدین حامد بن ابی الفخر معروف به اوحد کرمانی (زادهٔ ۵۶۱ در بردسیر – درگذشتهٔ ۳ شعبان ۶۳۵ در بغداد) از صوفیان و رباعی گویان مشهور ایران در سده ششم و هفتم هجری است.
دیوان رباعیات اوحدالدین کرمانی. به تصحیح احمد ابومحبوب، تهران، ۱۳۶۶
رباعیات اوحدالدین کرمانی. محمد کانار، استانبول، ۱۹۹۹
شاهد دل: رباعیات اوحدالدین کرمانی. به تصحیح و ترجمه انگلیسی برند مانوئل ویشر، تهران، ۱۳۵۷..
وی در سال ۵۶۱ قمری در شهر بردسیر از توابع کرمان زاده شد. در جوانی به بغداد رفت و در آنجا تحصیل کرد و سپس به حلقه مریدان شیخ شمس الدین سجاسی (زنده در ۶۰۶ ق) پیوست و ازو خرقه گرفت. سجاسی مراد و استاد شمس تبریزی نیز بود. اوحد از بغداد به ترکیه رفت و در آنجا مریدان بسیار یافت. وی سفرهای بی شمار کرد و با عرفای زیادی صحبت داشت. در سال ۶۳۲ ق به بغداد بازگشت و در آن هنگام شیخ شهاب الدین سهروردی که شیخ الشیوخ بغداد بود، درگذشت و اوحدالدین بر جنازه او نماز گزارد. خلیفه عباسی المستنصر او را به مقام شیخ الشیوخی گماشت و به رباط مرزبانیه روانه ساخت. اوحدالدین کرمانی روز دوشنبه سوم شعبان ۶۳۵ ق درگذشت و او را در محله شونیزیه بغداد به خاک سپردند.
اوحدالدین کرمانی یکی از شاعران رباعی گوی ایرانی است که تعدادی از رباعیات او، در زمره زیباترین رباعیات فارسی جای دارد. این رباعیات را مریدان شیخ می نوشته اند و در حال حاضر، چند مجموعه مستقل از رباعیات او که توسط مریدان شیخ فراهم آمده موجود است. سنت شفاهی در نقل اشعار صوفیان، باعث شده که تعدادی از این رباعیات، با رباعیات دیگر شاعران از جمله خیام، مولوی، باباافضل کاشی، عطار و دیگران در هم بیامی زد و اصطلاحاً جزو رباعیات سرگردان قرار گیرد. رباعیات اوحدالدین کرمانی در ایران و ترکیه چندین بار به چاپ رسیده و یکی از استادان دانشگاه استانبول بنام محمّد کانار آن ها را به زبان ترکی نیز ترجمه کرده است.
میکاییل بایرام دیگر استاد دانشگاه استانبول، در مورد احوال و آثار اوحدالدین و شاگردان و مریدان او و بینش و سلوک عرفانی او چندین پژوهش انجام داده است که دو فقره آن به زبان فارسی ترجمه شده است: اوحدالدین کرمانی و حرکت اوحدیه / جنبش زنان آناتولی.وی معتقد است که شیوه رفتار اوحدالدین، تأثبر زیادی در جذب ترکمنهای آناتولی و طبقات فرودست جامعه به عرفان او داشته که بایرام از آن با عنوان حرکت اوحدیه یاد می کند.بایرام سعی زیادی دارد که اوحدالدین را نیز همچون مولوی یک شخصیت فرهنگی ترک به شمار آورد و حتی او و مریدانش را در مقابل مولوی و مریدانش قرار داده و گفته است که جدال دایمی میان آن ها وجود داشته که گاه به زد و خورد و قتل و کشتار نیز می انجامیده است.

نقل قول ها

حامد بن ابی فخر کرمانی شهرت یافته با لقبش به اَوحَدُ الدّین (۱۱۶۶، بردسیر - ۲۸ مارس ۱۲۳۸، بغداد) صوفی و شاعر ایرانی بود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اوحَدُالدّین ِ کِرْمانی ، حامد بن ابی فخر، عارف و شاعر بنام قرن ۷ق /۱۳م است.
بنابر تصریح صاحب مناقب ، او به هنگام حمله ترکان غز به کرمان و انقراض آل قاورد (ه م ) ۱۶ سال داشته است . تاریخ وفات وی را زکریا قزوینی که از معاصران او بوده ، ۶۳۵ق گفته است . اوحدالدین در هفتاد و چند سالگی وفات یافت و به قولی در شونیزیه بغداد به خاک سپرده شد.
تحصیلات و فعالیت ها
اوحدالدین در پی حمله ترکان غز به کرمان روانه بغداد شد و در آن جا به تحصیل فقه ، حدیث و علوم دینی پرداخت . وی در مدتی کوتاه کمال یافت و در مدرسه حکاکیه مشغول تدریس شد و چندی بعد ریاست و اداره آن مدرسه را برعهده گرفت . با آن که در این مقام به شهرت تمام رسید، خود را از رضا ی باطنی و آرامش روحی بی بهره دید؛ از این رو مدرسه و تدریس را ترک گفته ، طریق سلوک و ریاضت پیش گرفت و در این راه چندان افراط کرد که مردم وی را دیوانه پنداشتند. آوازه مجاهدت های او به گوش شیخ رکن الدین سجاسی (د ۶۰۶ق ) رسید و او شاگرد خود شجاع الدین ابهری را نزد اوحدالدین فرستاد. از آن پس اوحدالدین مرید رکن الدین سجاسی شد.
سفرها
اوحدالدین بیشتر عمر خود را در سفر گذراند. او در این سفرها با بزرگان علم و عرفان دیدار می کرد و به ارشاد مردم می پرداخت . ظاهراً نخستین سفر وی، پس از بغداد، به تبریز بود. آنگاه از شهرهای نخجوان و شروان گذر کرد تا به قونیه رسید و در آن جا با ابن عربی در خانه وی ملاقات نمود. سفرهای دیگر اوحدالدین به ملطیه (ح ۶۱۶ق )، سیواس و قیصریه بود که مؤلف مناقب از این سفرهای او حکایت ها نقل کرده است . اوحدالدین در حلب با سعدالدین حموی (د ۶۵۰ق ) و مجدالدین بغدادی ، شاگرد نجم الدین کبری ملاقات داشت . در مصر بار دیگر با ابن عربی دیدار کرد؛ و هنگامی که شیخ قصد حج نمود، ابن عربی از او خواست تا صدرالدین قونوی (د ۶۷۳ق )، شاگرد و مرید و فرزند خوانده وی را همراه خود ببرد. او در آخرین سفر حج خود چند روزی در دمشق توقف کرد و گویا ملاقات اوحدالدین با مولوی (د ۶۷۲ق ) در دمشق ، در همین تاریخ بوده است . اوحدالدین سفرهای دیگری نیز داشته است ، از جمله خوارزم که در آن جا با شیخ نجم الدین کبری ملاقات کرد.
شاگردان
...


کلمات دیگر: