کلمه جو
صفحه اصلی

سوره اعلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره اعلی به هشتاد و هفتمین سوره قرآن اطلاق می شود که دارای ۱۹ آیه ، ۷۸ کلمه و ۲۹۴ حرف است. بحث از این عنوان در باب صلات آمده است.
نام این سوره از کلمه پایانی نخستین آیه آن گرفته شده است.
ترتیب نزول
در ترتیب تلاوت ، میان دو سوره مکی «طارق » و «غاشیه » جای گرفته و در ترتیب نزول ، بنا به روایت مشهور، هشتمین سوره مکی است که پس از «تکویر» و پیش از «لیل » نازل شده است . در دیگر روایات ، ترتیب نزول ، غالباً هفتمین یا نهمین سوره دانسته شده و تعیین یا پیشنهاد ردیفهای پراکنده ، ظاهراً تحت تأثیر آراء و نظریات مختلف ، مربوط به مکی بودن تمام سوره یا مدنی بودن آیاتی از آن است . سوره اعلی را همگان مکی دانسته اند، با وجود این ، برخی از مفسران به لحاظ دو آیه ۱۴ و ۱۵ - که به زکات فطره و نماز عید فطر تفسیر شده اند - تنها صدر سوره را مکی ، و ذیل آن را مدنی پنداشته اند. روایتی از ضحاک ، مفسر تابعی ، نیز حاکی از مدنی بودن سوره اعلی است.
← طرح اشکال
سوره اعلی ، آخرین سوره از مجموعه ۷ سوره ای «مسبّحات » در ترتیب تلاوت ، و نخستین سوره آن مجموعه ، در ترتیب نزول است . محور موضوعی سوره اعلی نیز همان محور موضوعی مشترک در مجموعه مسبّحات است که عبارت از «مقامات پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله ) و امتیازات قرآن کریم » است و در این سوره ، به خصوص ، کیفیت خاص آماده سازی حضرت محمد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله ) برای به انجام رساندن رسالت جهانی اسلام در پرتو عنایت خاص پروردگار و چگونگی ثبت و ضبط حروف و کلمات و عبارات قرآنی در قلب آن حضرت و جاری شدن کلام الله بر زبان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله ) مورد نظر بوده است که به رغم وحدت مضامین کتب آسمانی و اتحاد دعوت همه رسولان الهی ، آن کیفیت خاص و آنگونه از تلقین و تلقی وحی ، برای هیچ یک از پیامبران پیشین و در مورد هیچ یک از دیگر کتب آسمانی ، سابقه نداشته است.
محتویات
...


کلمات دیگر: