کلمه جو
صفحه اصلی

تربت حیدریه

فارسی به انگلیسی

torbat-e heydariyyeh

فرهنگ فارسی

از شهرستانهای واقع درجنوب مشهد. جمعیت حوزه تربت حیدریه ۲۶۹۶۷۸ تن مرکز آن شهر تربت حیدریه است که ۴۳۲۵۹ تن جمعیت دارد و بر سر راه مشهد به بیرجند وبزاهدان واقع است. مدفن شیخ قطب الدین حیدردر آنجاست. خربزه ومحصولات آن مشهور است.
بخش حومه شهرستان تربت حیدریه است که از ۶ دهستان تشکیل میشود و حدود آن بشرح زیر است : از شمال به بخش کدکن و بخش فریمان از شهرستان مشهد و از خاور به بخش خواف و دهستان شهرنو از بخش طیبات و بخش رشخوار و از جنوب به بخش رشخوار و فیض آباد محولات و از طرف باختر به بخش فیض آباد محولات و کدکن محدود است موقعیت طبیعی بخش حومه در شمال خاوری تا اندازه کوهستانی و هوای آن معتدل می باشد محصول عمده آن غلات و بن شن و انواع میوجات و پنبه و ابریشم است جمع قرائ بخش دارای ۱۸۵ آبادی بزرگ و کوچک است و جمعیت آن در حدود ۱٠۹۶۲۴ نفر است راه شوسه تجارتی مشهد بزاهدان ازین بخش عبور میکند و دهستان حومه شهر تربت حیدریه دارای ۹ آبادی و ۵۲۳۳ تن سکنه است .

لغت نامه دهخدا

تربت حیدریه. [ ت ُ ب َ ت ِ ح ِ دَ ری ی ِ ] ( اِخ ) شهرستان تربت حیدریه یکی از شهرستانهای استان نهم کشور است که از طرف خاور به خط مرزی ایران و افغانستان ( که از 7هزارگزی شمال خاوری خوشابه بطرف جنوب امتداد پیدا می کند ) محدود می باشد و از طرف شمال به ارتفاعات جنوبی تربت جام و از قریه چهارتکاب تا نزدیکی سنگ نگر و گردنه پاقلعه و کوههای چاردخت امتداد دارد و حد فاصل بین دهستان مرکزی فریمان و دهستان زاوه است و از آن به بعد کوههای کم ارتفاع سرجام تا رباطسفید، جلگه رخ را از دهستان احمدآباد و سرجام جدا می کند و سپس مسیل رود کالشور تا مدخل اصلی کالشور جلگه رخ را از نیشابور جدا مینماید. از شمال باختری به شهرستان نیشابور و از باختربشهرستان کاشمر و از جنوب به بخش قاین از شهرستان بیرجند و شهرستان گناباد محدود می باشد. شهرستان تربت حیدریه نسبت به وسعت خاک و تعداد بخشها و کوهپایه و جلگه های وسیع اختلاف زیادی در فصول چهارگانه با هم دارند، ناچار وضعیت طبیعی هر محلی جداگانه ذکر می شود:
الف - بخش کدکن ، در سراسر شمال شهرستان تربت حیدریه واقع و نسبت به تمام بخشها و دهستانها سردسیر است.
ب - جلگه زاوه و دهستان بالاولایت و حومه شهر که هوای آنها معتدل است و انواع میوه جات در آنها بعمل می آید و ییلاقهای بسیار خوبی دارند و پائین ولایت نسبتاً گرمسیر است.
ج - بخش رشخوار که شامل دهستان رشخوار و سنگان است و بواسطه نزدیکی با خواف و گودی اراضی از جلگه زاوه گرمسیرتر است.
د - جلگه محولات ( بخش فیض آباد و محولات )، تمام منطقه گرمسیر است ، محصول و میوه جات آن یک ماه زودتر از سایر مناطق تربت میرسد. انار و انجیر در تمام دهات محولات بعمل می آید، آبهای تربت عموماً شیرین و گواراست ، فقط در قسمت رشخوار قسمتی از آبادیها که آب آنها شور و غیرقابل شرب میباشد. رشته ارتفاعات بزرگ که از 40هزارگزی جنوب باختری تربت جام شروع می شود و جلگه جام را از جلگه طیبات جدا نموده تا دهانه سنگ نگر و قریه چهارتکاب در یک رشته امتداد پیدا میکندازین به بعد بدو رشته شمالی و جنوبی تقسیم میشوند:1 - رشته شمالی از قریه چهارتکاب تا آبادی قرقناتوبیک به تپه ماهورهای مختلف تقسیم میشود و از این به بعد رشته اصلی سرجام را تشکیل می دهد و در نتیجه جلگه رخ را از دهستان سرجام و پیوه ژن جدا میکند، این کوه دنباله کوههای نیشابور و شاه جهان است. 2 - رشته جنوبی ، که از دهانه سنگ نگر شروع میشود در شمال دولت آباد معروف بکوه جام و بالاخره دنباله این کوه بسرخ کوه و کوه میش که در جنوب سبزوار است اتصال پیدا میکند. کوههای خاور و جنوب خاوری که از چاه قلعه نزدیکی هشتادان شروع میشود پس از طی 168هزار گز در جنوب بوری آباد و 8هزارگزی جنوب باختری تربت جام خاتمه پیدا میکند.این کوه در جنوب خاوری تربت جام بین بخش خواف و بخش طیبات باخرز واقع است که امتداد آن جلگه رشخوار و جلگه سنگان را از جلگه تربت جدا نموده در هر محلی اسم مخصوصی دارد. در جنوب رشخوار بکوه منرو در جنوب جنگل معروف بکوه شتران میباشد. در شمال خاوری جلگه رخ یک سلسله تپه ماهورهائی از گردنه یاقوت ( بالابند فریمان ) شروع میشود. بدواً تپه ماهورهای خاکی است و در 7هزارگزی خاور آق کمر کوه سنگی را تشکیل داده تا گردنه ٔمحمدمیرزا و شکته علاقه و شکته سیاه در جلگه رخ امتداد دارد.

تربت حیدریه . [ ت ُ ب َ ت ِ ح ِ دَ ری ی ِ ] (اِخ ) شهر تربت حیدریه در 185هزارگزی مرکز استان مشهد و 900هزارگزی زاهدان بر سر راه شوسه ٔ تجارتی جنوب خاوری کشور ایران قرار دارد. مختصات جغرافیائی آن بشرح زیر است : 36 درجه و 13 دقیقه ٔ طول ، 58 درجه و 15 دقیقه ٔ عرض نسبت به گرینویچ . هوای شهر تربت معتدل و مرطوب مالاریائی است ، بیشتر آب آن بواسطه ٔ املاح گچی سنگین است و فقط قناتی در 4هزارگزی شمال باختری شهر وجود دارد که آبش گواراست و نظر به دوری راه برای همه مقدور نیست که برای شرب از آن استفاده کنند. شهر تربت حیدریه یکی از شهرهای قدیمی است که در سال 1211 هَ . ق . اسحاق خان قراتاتار، به امر نجفعلیخان رئیس طایفه ٔ تاتار در جنب مقبره ٔ قطب الدین حیدر بنا نموده و خندقی دور آن کشیده ، چون بنای تربت در جوار قطب الدین حیدر ساخته شده بود به اسم تربت حیدریه نامیده شد و بواسطه ٔ این که در سر راه هندوستان واقع شده ، بسرعت ترقی کرده کوچه ها و بازاری به آن اضافه گردید و بصورت شهر درآمد.
در زمان سلطنت رضاشاه یک خیابان شمال - جنوبی که از وسط شهر عبور میکند احداث شدو یک خیابان از باختر بخاور کشیده شده که بباغ ملی منتهی میشود. شهر تربت بواسطه ٔ نزدیکی بکوه و باغات زیادی که در اطراف آن است از زیباترین شهرهای ایران است ، مخصوصاً احداث باغ ملی در روی تپه بزیبائی شهر افزوده است . این شهر در حدود 250 باب مغازه و 4 باب گاراژ دارد. آب مشروب شهر از چند رشته قنات است ولی چون کفایت شهر را نمی کند از آب چاه و آب انبار استفاده میکنند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).


تربت حیدریه . [ ت ُ ب َ ت ِ ح ِ دَ ری ی ِ ] (اِخ ) بخش حومه ٔ شهرستان تربت حیدریه است که از 6 دهستان تشکیل میشود و حدود آن بشرح زیر است : از شمال به بخش کدکن و بخش فریمان از شهرستان مشهد و از خاور به بخش خواف ودهستان شهرنو از بخش طیبات و بخش رشخوار و از جنوب به بخش رشخوار و فیض آباد محولات و از طرف باختر به بخش فیض آباد محولات و کدکن محدود است . موقعیت طبیعی : بخش حومه ، در شمال خاوری تا اندازه ای کوهستانی و هوای آن معتدل می باشد. محصول عمده ٔ آن غلات و بنشن و انواع میوه جات و پنبه و ابریشم است . جمع قراء بخش 185 آبادی بزرگ و کوچک است و جمعیت آن در حدود 109624 نفر است . راه شوسه ٔ تجارتی مشهد بزاهدان ازین بخش عبور میکند. دهستان حومه ٔ شهر تربت حیدریه دارای 9 آبادی و 5233 تن سکنه است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


تربت حیدریه . [ ت ُ ب َ ت ِ ح ِ دَ ری ی ِ ] (اِخ ) شهرستان تربت حیدریه یکی از شهرستانهای استان نهم کشور است که از طرف خاور به خط مرزی ایران و افغانستان (که از 7هزارگزی شمال خاوری خوشابه بطرف جنوب امتداد پیدا می کند) محدود می باشد و از طرف شمال به ارتفاعات جنوبی تربت جام و از قریه ٔ چهارتکاب تا نزدیکی سنگ نگر و گردنه ٔ پاقلعه و کوههای چاردخت امتداد دارد و حد فاصل بین دهستان مرکزی فریمان و دهستان زاوه است و از آن به بعد کوههای کم ارتفاع سرجام تا رباطسفید، جلگه رخ را از دهستان احمدآباد و سرجام جدا می کند و سپس مسیل رود کالشور تا مدخل اصلی کالشور جلگه رخ را از نیشابور جدا مینماید. از شمال باختری به شهرستان نیشابور و از باختربشهرستان کاشمر و از جنوب به بخش قاین از شهرستان بیرجند و شهرستان گناباد محدود می باشد. شهرستان تربت حیدریه نسبت به وسعت خاک و تعداد بخشها و کوهپایه و جلگه های وسیع اختلاف زیادی در فصول چهارگانه با هم دارند، ناچار وضعیت طبیعی هر محلی جداگانه ذکر می شود:
الف - بخش کدکن ، در سراسر شمال شهرستان تربت حیدریه واقع و نسبت به تمام بخشها و دهستانها سردسیر است .
ب - جلگه ٔ زاوه و دهستان بالاولایت و حومه ٔ شهر که هوای آنها معتدل است و انواع میوه جات در آنها بعمل می آید و ییلاقهای بسیار خوبی دارند و پائین ولایت نسبتاً گرمسیر است .
ج - بخش رشخوار که شامل دهستان رشخوار و سنگان است و بواسطه ٔ نزدیکی با خواف و گودی اراضی از جلگه ٔ زاوه گرمسیرتر است .
د - جلگه ٔ محولات (بخش فیض آباد و محولات )، تمام منطقه گرمسیر است ، محصول و میوه جات آن یک ماه زودتر از سایر مناطق تربت میرسد. انار و انجیر در تمام دهات محولات بعمل می آید، آبهای تربت عموماً شیرین و گواراست ، فقط در قسمت رشخوار قسمتی از آبادیها که آب آنها شور و غیرقابل شرب میباشد. رشته ٔ ارتفاعات بزرگ که از 40هزارگزی جنوب باختری تربت جام شروع می شود و جلگه ٔ جام را از جلگه ٔ طیبات جدا نموده تا دهانه ٔ سنگ نگر و قریه ٔ چهارتکاب در یک رشته امتداد پیدا میکندازین به بعد بدو رشته ٔ شمالی و جنوبی تقسیم میشوند:1 - رشته ٔ شمالی از قریه ٔ چهارتکاب تا آبادی قرقناتوبیک به تپه ماهورهای مختلف تقسیم میشود و از این به بعد رشته ٔ اصلی سرجام را تشکیل می دهد و در نتیجه جلگه رخ را از دهستان سرجام و پیوه ژن جدا میکند، این کوه دنباله ٔ کوههای نیشابور و شاه جهان است . 2 - رشته ٔ جنوبی ، که از دهانه ٔ سنگ نگر شروع میشود در شمال دولت آباد معروف بکوه جام و بالاخره دنباله ٔ این کوه بسرخ کوه و کوه میش که در جنوب سبزوار است اتصال پیدا میکند. کوههای خاور و جنوب خاوری که از چاه قلعه نزدیکی هشتادان شروع میشود پس از طی 168هزار گز در جنوب بوری آباد و 8هزارگزی جنوب باختری تربت جام خاتمه پیدا میکند.این کوه در جنوب خاوری تربت جام بین بخش خواف و بخش طیبات باخرز واقع است که امتداد آن جلگه ٔ رشخوار و جلگه ٔ سنگان را از جلگه ٔ تربت جدا نموده در هر محلی اسم مخصوصی دارد. در جنوب رشخوار بکوه منرو در جنوب جنگل معروف بکوه شتران میباشد. در شمال خاوری جلگه رخ یک سلسله تپه ماهورهائی از گردنه ٔ یاقوت (بالابند فریمان ) شروع میشود. بدواً تپه ماهورهای خاکی است و در 7هزارگزی خاور آق کمر کوه سنگی را تشکیل داده تا گردنه ٔمحمدمیرزا و شکته علاقه و شکته سیاه در جلگه رخ امتداد دارد.
معادن : معادن سنگ مرمر در 24هزارگزی خاور تربت حیدریه در جلگه ٔ زاوه دامنه ٔ کوه سرخ واقع است که اغلب سنگ آنرا به تهران حمل می نمایند. معدن مس در کوه جعفرمشهدی در جنوب خاوری تربت حیدریه واقع است . معدن ذغال سنگ در کوه ساق که در 66هزارگزی تربت است و راه آن صعب العبور میباشد و معدن زاج سیاه بین محولات و ازغند قرار دارد.
رودها: رودخانه ٔ معروف به کال سالار از 24هزارگزی شمال تربت حیدریه از گدار سرخ بالای کامه بالا، سرچشمه گرفته پس از مشروب کردن کامه بالا و پائین و ترسک ، رودخانه ٔ کسگک داخل این رودخانه میشود. پل آجری در روی آن ساخته شده و قابل عبورماشین است . در 18هزارگزی شمال خاوری تربت رودخانه ای است موسوم به صبی که از خاور به باختر جاری است و از شمال شیخ آباد در جلگه ٔ زاوه سرچشمه گرفته پس از مشروب ساختن قسمتی از جلگه ٔ زاوه داخل رودخانه ٔ سالار میشود و آبادیهائی را که در اطراف آن واقعند مشروب ساخته بطرف جنگل سرازیر می گردد و قسمت عمده ٔ ناحیه ٔ جنگل از این آب مشروب میشود. رود مهجن یا رود معجن معروف به رود ازغد در 54هزارگزی شمال باختری تربت از چشمه ٔ زندگی سرچشمه گرفته از باختر بطرف خاور جریان پیدا کرده و در 4هزارگزی آبادی رود مهجن در مسیر خود آبشاری را تشکیل میدهد که 28 گز ارتفاع دارد و این رودخانه آبادیهای مسیر خود را مشروب می سازد و در 4هزارگزی جنوب رود مهجن داخل رودخانه ٔ حصارچه میشود که هردو بطرف جنوب جریان پیدا کرده به کال ازغد معروف می شود. رودخانه ٔ سرخ آباد، سرچشمه ٔ آن از 14هزارگزی باختری تربت و دوهزارگزی جنوب بایک میباشد که بطرف شادمهر جریان دارد. رودخانه ٔ قلعه جق در 24هزارگزی شمال باختری تربت از کوههای بایک و 2هزارگزی جنوب فدیهه سرچشمه گرفته بطرف جنوب سرازیر میشود و پس از مشروب کردن زرمهر و خوشدره ، در پائین ظهیرآباد داخل رودخانه ٔسرخ آباد شده بطرف محولات جریان پیدا میکند. رودخانه ٔشصت دره از 12هزارگزی شمال باختری تربت سرچشمه گرفته بطرف جنوب سرازیر می گردد، و پس از گذشتن از کوههای شصت دره آب آن بواسطه ٔ بسته شدن بجویبارها کم شده ولی در بهار و پائیز سیل زیادی از آن جاری میشود، بطوری که معروف است در سابق سدی در کوههای شصت دره جلو این رودخانه بسته شده بود، الحال آثاری از آن وجود ندارد ولی در دهنه ٔ رودخانه در پانصدگزی شمال باختری آبادی صنوبر محل بسیار مناسبی جهت بستن سد دیده میشود.
سازمان اداری : شهرستان تربت حیدریه از 5 بخش بنام حومه ٔ خواف ، رشخوار، کدکن ، فیض آباد و محولات تشکیل می گردد و مجموع آبادیهای شهرستان 542 عدد است و در حدود 197027 تن سکنه دارد. جمعیت شهر تربت 23816 نفر است .بطوری که مطلعین محل اظهار میدارند در زمان نادرشاه افشار ششهزار خانوار از طوایف بلوچ و چهارهزار خانوار از طوایف قراتاتار و یکهزار خانوار عرب و بعضی طوایف مختلف بنواحی تربت کوچانده شده با طوایفی که قبلاً در اطراف تربت سکونت داشتند مخلوط شدند لیکن زبان خود را حفظ کرده بزبانهای فارسی ، بلوچی ، عرب افغانی و ترکی تکلم می نمایند. محصولات عمده ٔ شهرستان تربت عبارتست از غلات دیمی و آبی ، پنبه ، زیره ٔ سبز و انواع میوه جات سردسیری و گرمسیری و بادام و گردو و انار و ریواس بحد وفور دارد و محصولات دامی و روغن و پنیر و پشم و غیره در آنجا بدست می آید.
راه : 1 - راه شوسه ٔ مشهد به زاهدان از گردنه ٔ محمدمیرزا از شمال تربت حیدریه تا گال شور، بین رباط کسائی و عمرانی که آخرین حد تربت است استان نهم را بزاهدان اتصال میدهد. 2 - جاده ٔ اتومبیل رو از طرف تربت بخواف از دهنه ٔ درپال ، 18هزارگزی جنوب خاوری تربت حیدریه گذشته از جلگه ٔرشخوار و سنگان عبور کرده از خوشابه ، نزدیک مرز ایران گذشته ، بمرز افغانستان اتصال پیدا میکند. دیگر جاده ٔ شوسه ٔ تربت بکاشمر است که از 48هزارگزی منطقه ٔ تربت عبور مینماید. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).


دانشنامه عمومی

تُربَتِ حیدریّه یکی از شهرهای استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. وسعت شهرستان تربت حیدریه حدود ۲۴ هزار کیلومتر مربع است و پایتخت زعفران جهان است.
رودخانه حصار
۱۴۰٬۰۱۹ نفر (۱۳۹۵)
ایران ۳۲ لایران ۳۲ ن
تربت حیدریه در ۱۴۵ کیلومتری جنوب مشهد و ۱۰۰۵ کیلومتری تهران است و ارتفاع آن ۱۳۳۳ متر از سطح دریا می باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تُربت حیدریه، شهرستان و شهری در استان خراسان بود.
در شمال قسمت مرکزی استان خراسان واقع است. از شمال به شهرستانهای مشهد و نیشابور ، از مشرق به شهرستان تربت جام، از جنوب به شهرستانهای خواف و گناباد و از مغرب به شهرستانهای کاشمر و گناباد محدود می شود. شش بخش به نامهای مرکزی، بایْک/ بایگ، فیض آباد، کَدْکَن، جلگه رخ و جلگه زاوه، شانزده دهستان و پنج شهر دارد. شمال و مرکز این شهرستان کوهستانی و جنوب آن هموار است. در شمال آن رشته کوههایی با جهت غربی ـ شرقی به نامهای سبزآباد، شاهرود ، شصت دره و سلیمانی امتداد دارد که بلندیِ مرتفعترین قلة آن، چهل تن، حدود ۰۱۳، ۳ متر است. رشته کوههای مرکزی از کوههای شمالی کم ارتفاعتر است. دشت زاوه در مشرق و جلگه رخ در شمال شهرستان واقع است. زمینهای کشاورزی آن با آب رودخانه، قنات ، چشمه ، چاههای عمیق و نیمه عمیق آبیاری می شود. برخی از رودهای این شهرستان عبارت اند از: سالار که از کوه سبزآباد (حدود ۲۵ کیلومتری شمال شهر تربت حیدریه) سرچشمه می گیرد و با جهت شمالی ـ جنوبی، پس از آبیاری زمینهای کشاورزی قسمت مرکزی شهرستان، در شمال گناباد به رود کال شور می ریزد، رود شصت دره که از کوه شصت دره (در حدود سی کیلومتری شمال غربی شهر تربت حیدریه) سرچشمه می گیرد و با جهت شمالی ـ جنوبی، پس از آبیاری زمینهای مزروعی غربی و جنوبی شهرستان، در شمال گناباد به رود کال شور می ریزد؛ و رودهای فصلی کال عُریان و کال باغ (آب فیض آباد).
← گیاهان
مرکز شهرستان تربت حیدریه (جمعیت طبق سرشماری ۱۳۷۵ ش ۶۴۷، ۹۴ تن). در ارتفاع حدود ۳۵۰، ۱ متری، در ولایت قدیمِ زاوه، در حدود۱۶۵ کیلومتری جنوب شهر مشهد واقع است. فاصلة آن با شهر کاشمر در مغرب حدود ۷۶ کیلومتر، با شهر گناباد در جنوب غربی حدود ۱۲۵ کیلومتر، و با شهر باخرز در مشرق حدود ۱۱۵ کیلومتر است. از طریق سنگان ــ که در حدود ۲۱۰ کیلومتری مشرق آن است ــ به شهر تایباد متصل می شود. بیشترین دمای این شهر در تابستانها حدود °۴۰، کمترین آن در زمستانها حدود °۱۰- و میانگین بارش سالانة آن حدود ۲۵۰ میلیمتر است. رود شصت دره، از مغرب شهر می گذرد. چشمه آب قنداب در شمال شهر معروف است. گردنة شُترگَردَن در حدود هجده کیلومتری شمال شهر واقع است. در مرکز شهر بر روی تپه ای به ارتفاع حدود یازده متر پارکی احداث شده است. شهر بازار سرپوشیده دارد. شهرک جدیدالاحداث ولیّعصر در شمال شهر قرار دارد و طرح یک شهرک صنعتی در جنوب شرقی شهر در دست اجراست. ساکنان شهر شیعه دوازده امامی اند و به فارسی با گویش تربتی سخن می گویند. برخی از آثار مهم و تاریخی شهر تربت حیدریه عبارت اند از: مزار قطب الدین حیدر که به دستور قاضی محمود تربتی در ۱۰۲۳ بنا شده است؛ کاروانسرایی در نزدیکی مزار قطب الدین حیدر، رباطی در بازارچة شهر در محلة معروف به میدان؛ مسجد جامع جدید، که ظاهراً در دورة احمدشاه (۱۳۲۷ـ۱۳۴۲) در میدان مرکزی شهر در جای مسجدی قدیمی بنا شده است.
پیشینه
نام تربت حیدری یا تربت حیدریه، نخستین بار در نیمة اول قرن نهم با عنوان «قریة تربت مقدسة مزار شیخ قطب الدین حیدر» در ولایت زاوه و مَحوِلات (امروزه «مَه وِلات» که دهستانی است در بخش فیض آباد) ضبط شده است. اما ظاهراً از اوایل قرن هفتم اهمیت یافته، یعنی از زمانی که قطب الدین حیدر در آن جا به خاک سپرده شده است. در آن زمان تربت (مزار) شیخ در حدود سی کیلومتری مغرب شهر قدیمی زاوه قرار داشته و احتمالاً خانقاه او بوده و بتدریج در پیرامون آن بازار و مسجد و رباطهایی احداث شده است. خواندمیر (ح ۸۸۰ ـ ۹۴۲) تربت را یکی از چند «محال» ولایت زاوه، و قصبه ضبط کرده است. از دوره صفویه تربت با نامهای «حصار» و «قلعه» و «تربت» در کتابها آمده است. در ۹۰۵ مظفرحسین میرزا، حاکم سبزوار ، در جنگ با محمدحسین میرزای بایسنقر ، حاکم استرآباد ، شکست خورد و به قصبة تربت رفت. در دورة شاه اسماعیل اول صفوی (۹۰۷ ـ ۹۳۰) تربت به صوفیان خلیفه واگذار شد. در ۹۷۴، هنگامی که شاهزاده محمدمیرزا عازم خراسان شد، در نزدیکی تربت، عبدالله خان ازبک، حاکم ماوراءالنهر ، با چهل هزار قشون راه را بست؛ وی نیز به قلعة ویرانِ تربت پناه برد. در ۹۸۵ سلطان محمد خدابنده در جنگ با ازبکان ــ که با سی هزار سوار به خراسان یورش آورده بودند ــ به قلعة تربت رفت و سرانجام ازبکان ناکام ماندند. در دوره صفوی ، تربت به لحاظ دارا بودن رودهای پرآب و چراگاهها و دشتها، که برای سواران و چهارپایان بویژه اسب مناسب بود، و نیز به لحاظ قرار گرفتن در مسیر جادة هرات ــ که اغلب ازبکان از آن جا به ایران حمله می کردند ــ اهمیت سوق الجیشی یافت، به طوری که اسکندربیک ترکمان در بارة قلعة هرات و قلعة تربت نوشته است که هرگاه قلعة تربت در شش ماه گشوده نشود، تسخیر قلعة هرات «که از قلاع مشهورة آفاق است» در عرض یک سال میسر نخواهد بود.
← دوره قاجار
...


کلمات دیگر: