کلمه جو
صفحه اصلی

جرح و تعدیل

فرهنگ فارسی

علم ... علمی است که از جرح و تعدیل راویان با الفاظ مخصوصی و از مراتب آن الفاظ در آن بحث میشود . و این علم از فروع علم رجال احادیث است و با آنکه از رشته های مهم این علم است هیچکس آنرا ذکر نکرده است .

لغت نامه دهخدا

جرح و تعدیل. [ ج َ ح ُ ت َ ] ( ترکیب عطفی ، اِ مرکب ) علم... علمی است که از جرح و تعدیل راویان با الفاظ مخصوصی و از مراتب آن الفاظ در آن بحث میشود. و این علم از فروع علم رجال احادیث است و با آنکه از رشته های مهم این علم است هیچکس آن را ذکر نکرده است. سخن در جرح و تعدیل رجال روایت از شخص رسول اکرم ( ص ) شروع شده پس از او بسیاری از صحابه و سپس تابعان و تابعان تابعان. آن را انجام داده اند. این عمل تورعاً و بمنظور حفظ احکام شریعت نه بمنظور عیبجویی مردم تجویز شده است. و همان طور که جرح شهود رواست جرح راویان نیز جایز است ، زیراکاوش تحقیق در امور دین از تحقیق درباره حقوق و اموال مردم شایسته تر و لازم تر است. بدین جهت این را برخود لازم میدانستند و نخستین کس از ائمه حفاظ که بدین امر دست زد شعبةبن حجاج بود سپس یحیی بن سعید از او پیروی کرد. ذهبی در میزان الاعتدال گوید: نخستین کس که در این باب مطالبی فراهم آورد امام یحیی بن سعید قطان بود و پس از وی شاگردان او یحیی بن معین و علی بن مدینی و احمدبن حنبل و عمروبن علی قلانسی و ابوخیثمه زهیر وتلامذه آنان چون ابوزرعه و ابوحاتم و بخاری و مسلم و ابواسحاق جوزجانی و نسایی و ابن خزیمه و ترمذی و دولابی و عقیلی و ابن عدی و ابوالفتح ازدی و دارقطنی و حاکم و جز آنان در این موضوع سخن گفتند. کتابهایی که در این باب تألیف شده عبارت اند از: 1 - کتاب الجرح و التعدیل ، تألیف ابوالحسن احمدبن عبداﷲ عجلی کوفی نزیل طرابلس مغرب متوفی 261 هَ. ق. 2 - کتاب الجرح و التعدیل ، تألیف امام حافظ ابومحمد عبدالرحمان بن ابوحاتم محمد رازی متوفی 327 هَ. ق. 3 - الکامل ، تألیف ابن عدی. این کتاب کامل ترین تألیف در این باب است. 4 - میزان الاعتدال فی نقد الرجال ، تألیف ذهبی ، این کتاب جامعترین تألیف در این موضوع است. 5 - لسان المیزان ، تألیف ابن حجر. ( از کشف الظنون ).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جرح و تعدیل، شاخه ای از علوم حدیث و اصطلاحی در آن است که ، ناظر به ارزیابی وثاقت و عدم وثاقت راویان (و به تبع آن پذیرفتن یا نپذیرفتن احادیث آنان ) و معیارهای آن می باشد. مبحث جرح و تعدیل، از جمله مهم ترین انواع علوم حدیث است که فهم معانی کتاب و سنّت ، که به کمک آثار و احادیث صحیح ، حاصل می شود، بدان وابسته دانسته شده است ، زیرا شناخت آثار و اخبار صحیح و سقیم ، منوط به شناخت میزان وثاقت راویان احادیث است .
جَرح ، از باب فَعَلَ یفعَلُ، معانی لغوی متعددی دارد که از آن جمله زخم بدنی ، زخم زبان (طعنه ) و کسب و اکتساب است.

جَرح در قرآن
در قرآن، جُرْح (جمعِ آن جُروح )، به معنای زخم با سلاح و جَرْحَ و اِجْتراح ، به معنای اکتساب، به کار رفته است.

مجروح در علم حدیث
در اصطلاح علوم حدیث ، مجروح (اسم مفعول ) نوعی وصف برای شاهد و راوی است که وقتی به آن موصوف شود، نشان دهنده عادل نبودن او است و در نتیجه به قول وی نمی توان عمل کرد.

جَرح در علم رجال
...

پیشنهاد کاربران

اصلاح و معتدل کردن با کاستن و افزودن - : �بازگوئی رویدادی با حذف و تحریف و حتّی با جَرح و تعدیلِ آن هرجند که بلحاظ مصلحت صورت گیرد، نیز بمعنای کتمان حقیقت است. �

حذف و اصلاح


کلمات دیگر: