کلمه جو
صفحه اصلی

ابن فارض

فرهنگ فارسی

عراف و شاعری معروف اصلا از مردم حماه شام

لغت نامه دهخدا

ابن فارض. [ اِ ن ُ رِ ] ( اِخ ) ابوحفص و ابوالقاسم عمربن ابی الحسن علی بن المرشدبن علی الحموی الاصل ،المصری المولد و الدار و الوفات ، معروف به ابن فارض و منعوت به شرف. عارف و شاعری معروف. اصلاً از مردم حماه شام است و در قاهره به سال 576 هَ.ق. متولد شده. پدر او قاضی قاهره و خود او مردی صالح و کثیرالخیر بود و مدتی مجاورت خانه خدا گزید. وی را اشعار بسیار و قصاید نیکو و طویل با اسلوبی لطیف و رائق به طریقه فقراء و اصطلاحات و منهج آنان و نیز دوبیتی و موالیا و اَلغاز هست و دیوان او را گرد کرده اند. وفات او در سال 632 بقاهره بوده و مدفن وی در جبل مقطم و تربت او زیارتگاه است. و دو قصیده تائیه و یائیه ٔاو مشهور است و دیوان قصائد او را ادبا و علماء بسیاری شرح کرده اند و کاملتر از همه شرح شیخ حسن بوری است و قصیده تائیه او را خاصةً شروح بسیار است ، ازجمله شرح فارسی مولانا عبدالرحمن جامی و شرح فرغانی.

دانشنامه عمومی

اِبْنِ فارِض، (نام کامل: ابوحفص شرف الدین عمر بن علی بن مرشد بن علی) (۵۷۶–۶۳۲ق/۱۱۸۱–۱۲۳۴م)، بزرگ ترین سراینده شعر صوفیانه در ادبیات عربی است. موضوع بیشتر اشعار او عشق به خداوند است و از این رو به وی سلطان العاشقین لقب داده اند.
قصیده «تائیة کبری» یا «نظم السلوک» یا «نظم الدر»، که مشهورترین اثر اوست که شرح های بسیاری بر آن نوشته شده است:
به گفته نواده اش، نسبت ابن فارض به قبیله بنی سعد (قبیله حلیمة مرضعه پیامبر) می رسد. پدرش از اهالی حماة شام بود که به مصر مهاجرت کرد. او در سال ۵۷۶ هجری قمری (۱۱۸۱ م) در مصر زاده شد و مقدمات علوم را نزد پدرش فراگرفت و نزد بهاءالدین قاسم عساکر به استماع حدیث پرداخت و به مطالعه فقه شافعی پرداخت. سپس راه صوفیان را گزید و بیشتر وقت خود را در وادی المستضعفین واقع در کوه دوم از رشته کوه های مقطم نزدیک شهر مردگان کنونی در قاهره می گذراند. ابن فارض پس از آن راه مکه را پیش گرفته و در آنجا به سیر و سلوک می پردازد و سرانجام پس از پانزده سال به قاهره بازمی گردد. وی در قاهره به مقام نایب الحکمی ملک عزیز ایوبی رسید و به دلیل اینکه در محاکم قضایی سهم الارث زنان را بر مردان می نوشت به فارض شهرت یافت.
دربارهٔ تغییر احوال ابن فارض روایتی بدین شرح آورده اند:
«در این ایام با پیرمرد بقال دیدار کرد و پیرمرد که او را مرشد روحانی ابن فارض دانسته اند، وی را به عزیمت به حجاز اشارت کرد. ابن فارض به مکه رفت و پانزده سال در کوه های اطراف مکه به تزکیه نفس پرداخت. ابن فارض به زودی به مصر بازگشت. یک بار دیگر با شیخ بقال دیدار کردو بعد از مرگ بر وی نماز خواند.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ فارِض ، ابوحفص (ابوالقاسم ) شرف الدین عمر بن علی بن مرشد بن علی ( ۵۷۶ -۶۳۲ق /۱۱۸۱- ۱۲۳۵م )، بزرگ ترین سراینده شعر صوفیانه در ادبیات عرب است.
نسبت ابن فارض به گفته شیخ علی ، نواده دختری او و به استناد خوابی که او خود دیده بود، به قبیله بنی سعد (قبیله حلمیه ، مرضعه پیامبر ) می رسید و اصل خاندانش به شهر حماه ، در سرزمین شام تعلق داشت .
شهرت
پدرش از حماه به دیار مصر که در آن روزگار، مهم ترین مرکز تمدن اسلامی بود، مهاجرت کرد و چون در محاکم قضایی سهم الارث زنان بر مردان می نوشت ، به «فارض » مشهور شد.
تولد
شیخ علی ، جامع دیوان ابن فارض ، در دیباچه آن به نقل از منذری می نویسد: «از ابن فارض درباره تاریخ ولادتش پرسیدم ، پاسخ داد چهارم ذیقعده ۵۷۷ در قاهره . از ابن خلکان نیز چنین شنیدم »، ولی ظاهراً در اینجا شیخ علی را سهوی روی داده است ، زیرا این سخن را نه تکمله منذری تأیید می کند و نه وفیات ابن خلکان و این هر دو ولادت ابن فارض را در ۴ ذیقعده ۵۷۶ ضبط کرده اند و قول دیگر مورخان نیز همین است .
پدر
...


کلمات دیگر: