کلمه جو
صفحه اصلی

احمد بن حنبل

دانشنامه عمومی

ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل متکلم و فقیه مسلمان در ۷۸۰ میلادی در بغداد زاده شد؛ پدر و مادرش از اعراب ساکن مرو بودند. نام کامل وی (احمد بن محمد بن حنبل بن هلال بن اسد بن ادریس بن عبدالله الشیبانی المروزی البغدادی). سفرهای زیادی کرد؛ در بغداد برآمد، و در ۸۵۵ در همان جا درگذشت. مکتب فقه حنبلی، یکی از فرق اربعهٴ سنت، پس از مرگ وی به وسیلهٴ شاگردانش ایجاد شد. این مکتب جریان متقابلی بود که تفسیر تحت اللفظی قرآن، احادیث، تقلیل ارزش قیاس و اجماع را مورد توجه قرار می داد.
المسند.
التفسیر.
الناسخ.
المنسوخ.
حدیث شعبه.
المقدم والمؤخر فی القرآن.
جوابات القرآن.
المناسک الکبیر.
المناسک الصغیر.
المصدر.
کتاب السنة.
کتاب الورع.
کتاب مسائل الامام احمد.
رسالة الرد علی الجهمیة.
فضائل الصحابه.
فضائل أمیر المؤمنین علی بن أبی طالب
احمد بن حنبل مسند را تألیف کرد، که مجموعه ای بود بالغ بر ۳۰٬۰۰۰ حدیث. این احادیث نه به ترتیب موضوع، بلکه برحسب اسامی صحابه ای که حدیث نقل کرده اند تنظیم شده است. این بهترین و بزرگ ترین مجموعه در نوع خودش است. ابوحنیفه، مالک بن انس، شافعی و احمد بن حنبل را، که مؤسسان فرق اربعه اهل سنت بودند، ائمه اربعه می نامند.
او در زمینه بررسی احادیث و راویان آنها بسیار سخت گیر بوده. تا جایی که ابو حنیفه را هم تکفیر کرده عطار نیشابوری در تذکرة الاولیا او را در زمره مشایخ طریقت آورده و تجلیل بسیار از وی کرده است.
پیروان احمد ابن حنبل به حنبلی مشهورند.

دانشنامه آزاد فارسی

احمد بن حَنبَل (بغداد ۱۶۴ـ همان جا ۲۴۱ق)
فقیه، محدث و متکلم و مؤسس مکتب فقهی حنبلی. در طلب حدیث به شهرهای گوناگون سفر کرد. سپس به بغداد بازگشت و ملازم شافعی شد. شاگرد قاضی ابویوسف و هُشیم بن بشیر نیز بود. بخاری و مسلم از او حدیث گرفته اند. کتابی در فقه ننوشت اما شاگردش ابوبکر خلّال آرای فقهی او را در کتاب الجامع لعلوم الامام احمد جمع کرده است. در فقه به اجماع، استصحاب، مصالح مرسله و سد ذرایع اهمیت فراوان می داد. در کلام، به خلق قرآن اعتقاد نداشت برای همین در حکومت مأمون و معتصم آزار فراوان دید و دو سال زندانی شد (← محنه). اما در حکومت متوکل مورد احترام کامل بود و متوکل در همۀ کارها با او مشورت می کرد. علاوه بر این، او مخالف رأی و تأویل قرآن بود. مدعی بود که بیش از یک میلیون حدیث نوشته و شنیده است. اثر مشهور او المُسنَد نام دارد که به مُسنَد امام احمد بن حنبل معروف است. وی در باب الحرب بغداد به خاک سپرده شد.
\\۱۱۱۳۳۲۰۰\\

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احمد بن حنبل که از نظر نسب از مردم مرو خراسان به شمار می رود، در سال ۱۶۴ هجری در بغداد به دنیا آمد و در سال ۳۴۱ در همین شهر چشم از جهان فرو بست .
او تحصیل خود را در این شهر دنبال کرد و برای فراگیری دانش بیشتر به شهرهای مختلف؛ همچون مدینه، بصره، کوفه و ... مسافرت نمود و از درس اساتید و مشایخ حدیث؛ هم چون وکیع، سفیان بن عیینیه، هشیم بن بشیر، قاضی ابویوسف، شافعی و ... بهره جست. ذهبی شمار زیادی از اساتید او را نام برده است.
بنیان گذاری فقه حنبلی
احمد بن حنبل بنیان گذار فقه حنبلی و یکی از امامان چهارگانه فقه اهل سنت است. او بنا به نقل ابن ندیم، ۱۳ کتاب به رشته تحریر در آورد که المسند و العلل مهم ترین آنها به شمار می روند.
عقاید ابن حنبل
او به خاطر اعتقاد به قدیم بودن قرآن، از سوی مأمون و به ویژه معتصم عباسی متحمّل تازیانه و زندان شد، اما پس از حاکمیت متوکل و پایان بخشیدن به حاکمیت علمی معتزله، از جایگاه احترام آمیز ویژه ای برخوردار شد و عقاید و فقه او به سرعت انتشار یافت.
تدوین مسند
...


کلمات دیگر: