کلمه جو
صفحه اصلی

ابن سیرین

فرهنگ فارسی

کنیت معبری موسوم به محمد و مکنی به ابی بکر و او از تابعین است

لغت نامه دهخدا

ابن سیرین. [ اِ ن ُ ] ( اِخ ) کنیت معبِّری موسوم به محمد و مکنی به ابوبکر، معاصر با حسن بصری ، و او از تابعین است ، سیرین پدر او مسگر و اهل جرجرایا بوده و اسیر شده است. مادرش صفیه کنیز ابوبکر بود. ابن سیرین در خواب گذاری و تعبیر، مثل است و بسیاری حکایات از اونقل شده و کتابهائی به او نسبت میکنند مانند منتخب الکلام فی تفسیر الاحلام. کتاب تعبیرالرؤیا. کتاب الجوامع. و گورش به بصره است. ( حدود العالم ) :
خواب نوشین بداندیش تو خوش چندانست
کابن سیرین قضا دم نزند در تأویل.
انوری.

دانشنامه عمومی

ابوبکر محمد بن سیرین (۳۳ ق. در بصره - ۹ شوال ۱۱۰ ق. بصره) از نامدارترین خواب گزاران مسلمان در سده های میانه بود.
۱۱۰ ق.
محمد بن سیرین بصری یکی از مشاهیر اهل علم و ادب می باشد، پدر او برده انس بن مالک بود، ابن سیرین در تعبیر خواب در جامعه بسیار شهرت داشت و مردم برای تعبیر خوابهای خود به او رجوع می کردند، و در این باب داستانهایی از او در کتاب ها نقل شده است. ابن سیرین در سال ۱۱۰ درگذشت، او با ابو الحسن بصری بسیار مخالفت می کرد و بین آن ها منافرت شدیدی بود، بطوری که گفته می شد یا ابو الحسن بصری معاشرت نما، یا با ابن سیرین هم نشین باش.
پیشه او بزازی بود و از تابعین مشهور است. تابعین افرادی هستند که پیامبر اسلام را ندیده ولی با اصحاب او معاشرت داشته اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد بن سیرین ابوبکر ابی عمر الانصاری (۳۱ یا ۳۳- شوال ۱۱۰ق )، معروف به ابن سیرین با کنیه ابوبکر، برده و آزاد کرده، انس بن مالک است وی محدث و فقیه تابعی بصری که چند سده پس از مرگش به عنوان خواب گزاری چیره دست معروف شد.
او محدثی امین و مورد اعتماد و بلند مرتبه و فقیهی پارسا و پیشوایی دانشمند بود. در احوالات او نقل شده که گرفتار سنگینی و کری گوش بوده است.
کاتب واقدی، محمد بن سعد، طبقات الکبری، ج ۷، ص ۱۴۳، تحقیق محمد عبدالقادر عطا، بیروت، دارالکتب العلمیه، ط الاولی، ۱۴۱۰/۱۹۹۰.
پدر محمد، سیرین کنیه اش ابو عمره
حنبلی دمشقی، ابن عماد شهاب الدین، شذرات الذهب فی اخبار من ذهب، ج ۲، ص ۵۳، تحقیق:الأرناؤوط، دمشق - بیروت، دار ابن کثیر، ط الأولی، ۱۴۰۶/ ۱۹۸۶.
از این رو با اینکه در دوران پرآشوبی می زیست و از دور و نزدیک شاهد رویدادهای هولناکی از جمله فاجعه کربلا، ویران ساختن کعبه و کشتارهای بی رحمانه حجاج بن یوسف بود، اما واکنشی از وی در برابر این رویدادها دیده نمی شود، و حتی گاه دیگران را نیز از سخن گفتن درباره بیدادگری های حاکمان زمان ، تحت عنوان نهی از غیبت باز می داشت .
ابونعیم اصفهانی ، احمد، حلیة الاولیاء، ج۲، ص۲۷۰، بیروت ، ۱۳۸۷ق / ۱۹۶۷م .
...


کلمات دیگر: